Ο έξυπνος τρόπος να καταπολεμήσεις το φούσκωμα και στις διακοπές

Δε χρειάζεται να ανησυχείς μήπως οι πεπτικές ενοχλήσεις "χαλάσουν" τις διακοπές σου. Πάρε μαζί σου το Ultimate Digestive Enzyme που θα βοηθήσει το πεπτικό σου.

γυναίκα χωρίς φουσκωμα στις διακοπές istock

Έχεις κλείσεις το ονειρικό μέρος για τις διακοπές σου αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού σου υπάρχει ο φόβος ότι η αλλαγή του περιβάλλοντος και των διατροφικών σου συνηθειών θα βάλουν... βόμβα στο πεπτικό σου.

Μάθε πώς μπορείς να το βοηθήσεις ώστε να περάσεις ένα ξέγνοιαστο καλοκαίρι χωρίς (πεπτικά) προβλήματα;

Τι σε φουσκώνει (και) το καλοκαίρι;

Η έλλειψη φυτικών ινών στη διατροφή σου: Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι οι φυτικές ίνες σε φουσκώνουν, η κατανάλωσή τους συμβάλλει στην αντιμετώπιση του φουσκώματος π.χ. λόγω δυσκοιλιότητας, διότι οι φυτικές ίνες αποτελούν την τροφή των μικροβίων στο εντερικό μικροβίωμα. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια το πεπτικό μας έχει "ξεμάθει" να καταναλώνει ίνες ενώ σύμφωνα με ένα άρθρο του 2022, πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν τρώνε αρκετές φυτικές ίνες.

Η έλλειψή τους, ενδέχεται να προκαλέσει φούσκωμα και γαστρεντερική δυσφορία, επειδή περιέχουν θρεπτικά συστατικά τα οποία δεν λαμβάνεις. Το να αποφεύγεις να τρως τροφές με φυτικές ίνες, όπως π.χ. όσπρια, ή να υπάρχουν ακανόνιστα διατροφικά μοτίβα μπορεί να προκαλέσουν πεπτική δυσφορία και φούσκωμα.

Η υπερβολική κατανάλωση φυτικών ινών: Από την άλλη το να προσέχεις την κατανάλωση των φυτικών ινών μπορεί να σε ανακουφίσει από το φούσκωμα. Η υπερβολική κατανάλωσή τους επηρεάζει την απορρόφηση πολλών σημαντικών μετάλλων, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος. Αυτό συμβαίνει επειδή οι φυτικές ίνες δρουν ως δεσμευτικός παράγοντας, ο οποίος μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση ορισμένων από τα μέταλλα στα τρόφιμα που τρως.

Τα πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα: Κακά τα ψέματα, στις διακοπές τρώμε περισσότερες επεξεργασμένες τροφές, με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά, ενώ πίνουμε και αρκετό αλκοόλ. Όταν τρώμε πολλές επεξεργασμένες τροφές αντί για ωμές, που βοηθούν στη χώνεψη λόγω των τροφικών ενζύμων που περιέχουν, δημιουργούν φούσκωμα και αέρια.

Το ακατάστατο διατροφικό πρόγραμμα των διακοπών: Τα διαφορετικά ωράρια φαγητού και σνακ μπορεί να διαταράξουν το πεπτικό σύστημα, οδηγώντας σε φούσκωμα και αέρια.

Κάποια τροφική δυσανεξία: Πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να πέψουν συγκεκριμένους υδατάνθρακες (σάκχαρα). Μερικοί συνήθεις ένοχοι είναι η λακτόζη, η φρουκτόζη και οι υδατάνθρακες που περιέχονται στο σιτάρι και τα φασόλια. Μπορεί να έχεις κάποια τροφική δυσανεξία ή ευαισθησία στη γλουτένη, στη λακτόζη ή τη φρουκτόζη. 

Η βακτηριακή υπερανάπτυξη του λεπτού εντέρου - SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth), είναι μια γαστρεντερική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανώμαλη αύξηση του πληθυσμού των βακτηρίων στο λεπτό έντερο. Ενώ το λεπτό έντερο περιέχει συνήθως σχετικά χαμηλό αριθμό βακτηρίων σε σύγκριση με το παχύ έντερο, στο SIBO, υπάρχει υπερανάπτυξη βακτηρίων σε αυτήν την περιοχή, οδηγώντας σε διάφορα πεπτικά συμπτώματα και δυσαπορρόφηση θρεπτικών ουσιών. 

Λειτουργικές πεπτικές διαταραχές: Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και η λειτουργική δυσπεψία (ο επίμονος ή επαναλαμβανόμενος πόνος ή η δυσφορία στο άνω πεπτικό σύστημα, χωρίς να υπάρχει κάποια οργανική αιτία που να τα προκαλεί) διαγιγνώσκονται όταν ο οργανισμός σου δεν μπορεί να πέψει σωστά τις τροφές για ανεξήγητους λόγους. Τα συμπτώματα συχνά περιλαμβάνουν αέρια και φούσκωμα μετά το φαγητό.

Πώς να κάνεις καλοκαιρινές διακοπές χωρίς πεπτικά προβλήματα

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MedMelon (@medmelon.gr)

 

Το Ultimate Digestive Enzyme είναι ένα μείγμα επτά ενεργών πεπτικών ενζύμων από 100% φυτικές πηγές που διασπούν λίπη, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, λακτόζη και φυτικές ίνες.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι λαμβάνοντας μια κάψουλα με πεπτικά ένζυμα, όταν καταναλώνεις τρόφιμα που συνήθως σου δημιουργούν πεπτικά προβλήματα και σε φουσκώνουν είτε λόγω κάποιας τροφικής δυσανεξία, είτε λόγω ποσότητας, πολλών λιπαρών ή φυτικών ινών κ.ά., χωνεύεις πιο γρήγορα και σωστά. Έτσι, απαλλάσσεσαι από καούρες, ρεψίματα, μεταγευματική κόπωση κ.λπ. Επίσης, τα ένζυμα αυτά συμπληρώνουν τα ένζυμα που χάνονται κατά το μαγείρεμα και την επεξεργασία των τροφών.

Ένα σημαντικό συστατικό που περιέχει το Ultimate Digestive Enzyme είναι η σελουλάση που διασπά την κυτταρίνη των τροφών που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και την μετατρέπει σε γλυκόζη ενώ μειώνει τον όγκο των ινών. Η alpha-amylase dιασπά το άμυλο των τροφών σε απλά σάκχαρα ενώ η λακτάση διασπά τη λακτόζη και βοηθά την πέψη των γαλακτοκομικών.

Το Ultimate Digestive Enzyme είναι ο έξυπνος τρόπος να μειώσεις τα γαστρεντερικά συμπτώματα που συνδέονται με ατελή πέψη (αέρια, φουσκώματα, όξινες αναγωγές, ρεψίματα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια) ενώ θα βοηθήσει στη μέγιστη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από την τροφή, κάτι που θα αυξήσει και τα επίπεδα ενέργειάς σου. 

Συνιστώμενη Δόση: Ενήλικες: 1-2 κάψουλες μέχρι 3 φορές τη μέρα. Λάβε 1 κάψουλα με την πρώτη μπουκιά φαγητού στο γεύμα. Για βαριά γεύματα, λάβε 1 κάψουλα επιπλέον. Απόφυγε τη χρήση με άδειο στομάχι, ιδίως αν υπάρχει έλκος.

Tip: Η κάψουλα μπορεί να ανοιχθεί και το περιεχόμενό της να αναμιχθεί με το φαγητό που θα καταναλώσεις. Έτσι αξιοποιούνται περισσότερο τα ένζυμα που λειτουργούν στη στοματική κοιλότητα με τη μάσηση.

medmelon

Με εγγυημένη δραστικότητα που εκφράζεται με μονάδες FCC και Εγκεκριμένος Ισχυρισμός Υγείας από Health Canada: Βοηθά στη μείωση των ανεπιθύμητων συμπτωμάτων που προκύπτουν από ατελή πέψη των τροφών.

Μάθε περισσότερα στο medmelon.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i