25% των ενηλίκων υποψιάζεται ότι έχει αυτή τη διαταραχή - Εσύ;

1 στους 4 ενήλικες το υποψιάζεται, αλλά πόσοι το επιβεβαιώνουν; Μάθε πώς να καταλάβεις αν ανήκεις κι εσύ σε αυτή την κατηγορία.

ΔΕΠΥ iStock

Μήπως νιώθεις συχνά ότι δεν μπορείς να συγκεντρωθείς, ξεχνάς εύκολα ή περνάς από το ένα πράγμα στο άλλο χωρίς να τελειώνεις τίποτα; Μήπως είσαι συνεχώς σε κίνηση ή νιώθεις μια εσωτερική ανησυχία που δε σε αφήνει να χαλαρώσεις; Αν ναι, δεν είσαι μόνη. Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι το 25% των ενηλίκων υποψιάζεται ότι έχει αδιάγνωστη ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας). Ίσως να είσαι κι εσύ ένας από αυτούς που το σκέφτονται, αλλά δεν το έχουν ακόμα επιβεβαιώσει.

Τι λέει η έρευνα

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο, συμπεριέλαβε 1.000 Αμερικανούς ενήλικες. Από αυτούς, το 25% δήλωσε ότι υποψιάζεται πως μπορεί να πάσχει από αδιάγνωστη ΔΕΠΥ. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι μόλις το 13% αυτών έχει μοιραστεί την υποψία του με κάποιον γιατρό.

Η ψυχολόγος Justin Barterian, Ph.D., κλινική βοηθός καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Οχάιο, εξηγεί πως αυτό το ποσοστό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. "Το άγχος, η κατάθλιψη και η ΔΕΠΥ μπορεί να μοιάζουν πολύ μεταξύ τους. Αν κάποιος αυτοδιαγνωστεί λανθασμένα και λάβει την λάθος θεραπεία, αυτό μπορεί να χειροτερέψει την κατάστασή του, αντί να τον βοηθήσει", σημειώνει.

Η ΔΕΠΥ στους ενήλικες

Συνήθως, όταν σκεφτόμαστε τη ΔΕΠΥ, το μυαλό μας πάει σε παιδιά που δεν μπορούν να καθίσουν ήσυχα ή να συγκεντρωθούν στο σχολείο. Όμως, η ΔΕΠΥ δεν είναι μια διαταραχή που αφορά μόνο τα παιδιά. Ενδέχεται να συνεχίσει να επηρεάζει τη ζωή κάποιου και στην ενήλικη ζωή του, ακόμα κι αν δεν το έχει συνειδητοποιήσει. Σύμφωνα με την έρευνα, το 4,4% των ατόμων ηλικίας 18-44 έχει διαγνωστεί με ΔΕΠΥ, αλλά πολλοί δεν λαμβάνουν διάγνωση μέχρι να μεγαλώσουν.

"Υπάρχει σίγουρα μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για το πώς η ΔΕΠΥ μπορεί να συνεχίσει να επηρεάζει τους ενήλικες", λέει ο Barterian. Μάλιστα, πολλοί ενήλικες το ανακαλύπτουν όταν διαγνωστεί κάποιο από τα παιδιά τους. Η ΔΕΠΥ είναι μια γενετική διαταραχή, και συχνά τα συμπτώματα που παρατηρούν στους απογόνους τους, τα αναγνωρίζουν και στον εαυτό τους.

Αν και στους ενήλικες, η υπερκινητικότητα δεν είναι τόσο εμφανής όσο στα παιδιά, άλλα συμπτώματα, όπως η απροσεξία, τα προβλήματα μνήμης και η δυσκολία συγκέντρωσης, παραμένουν. Μάλιστα, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν όταν κάποιος είναι αγχωμένος ή αντιμετωπίζει μεγαλύτερες απαιτήσεις στην καθημερινότητά του.

ΔΕΠΥ ή κάτι άλλο;

Η αυτοδιάγνωση μπορεί να φαίνεται απλή, ειδικά όταν το ίντερνετ είναι γεμάτο από βίντεο και άρθρα που μιλούν για τη ΔΕΠΥ. Στα social media, πολλά βίντεο περιγράφουν τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ και πώς μπορεί να μοιάζουν με καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλοί. Ίσως έχεις παρακολουθήσει κι εσύ κάποιο από αυτά και να αναρωτιέσαι αν τελικά αυτά που βιώνεις σχετίζονται με τη ΔΕΠΥ.

Ο Barterian όμως προειδοποιεί: "Αν βλέπεις βίντεο στα social media και σκέφτεσαι ότι μπορεί να πληροίς τα κριτήρια για τη διαταραχή, σε ενθαρρύνω να απευθυνθείς σε έναν ειδικό, όπως ψυχολόγο, ψυχίατρο ή γιατρό, για να το ελέγξεις". Επειδή τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ συχνά μοιάζουν με εκείνα άλλων ψυχικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, μια σωστή διάγνωση είναι σημαντική για να ακολουθήσεις την κατάλληλη θεραπεία.

Τύποι ΔΕΠΥ

Η ΔΕΠΥ χωρίζεται σε τρεις βασικούς τύπους:

ΔΕΠΥ με απροσεξία: Αυτή η μορφή σχετίζεται κυρίως με προβλήματα συγκέντρωσης και προσοχής. Πολλοί τη γνωρίζουν ως "ΔΕΠΥ χωρίς υπερκινητικότητα" ή "ADD" (Attention Deficit Disorder).

ΔΕΠΥ με υπερκινητικότητα και παρορμητικότητα: Αυτή η μορφή συνδέεται με αυξημένη κίνηση και παρορμητική συμπεριφορά.

Συνδυασμένη ΔΕΠΥ: Περιλαμβάνει στοιχεία και των δύο προηγούμενων τύπων, με συμπτώματα τόσο απροσεξίας όσο και υπερκινητικότητας - παρορμητικότητας.

Η διάγνωση της ΔΕΠΥ στους ενήλικες είναι συχνά πιο δύσκολη απ’ ό,τι στα παιδιά, καθώς τα συμπτώματα μπορεί να συγχέονται με άλλες καταστάσεις.

Τι πρέπει να κάνεις

Αν νιώθεις ότι τα συμπτώματα που περιγράφονται εδώ μπορεί να σου ταιριάζουν, το πρώτο βήμα είναι να απευθυνθείς σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Η διάγνωση και η σωστή αντιμετώπιση μπορεί να βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής σου, ειδικά αν οι καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζεις σχετίζονται με τη ΔΕΠΥ.

Η έρευνα δείχνει ότι περισσότεροι νεότεροι ενήλικες είναι πρόθυμοι να αναζητήσουν βοήθεια για τη ΔΕΠΥ από ό,τι οι μεγαλύτεροι. Αν υποψιάζεσαι ότι μπορεί να ανήκεις σε αυτό το 25%, μην διστάσεις να κάνεις το πρώτο βήμα. Ένα απλό ραντεβού με τον γιατρό σου μπορεί να σε βοηθήσει να βάλεις τέλος σε αυτό το κουίζ που κάνεις στον εαυτό σου.

Διάβασε επίσης: 

Γλυκά = Ευτυχία ή κατάθλιψη; Νέα έρευνα αποκαλύπτει την αλήθεια

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας: Χειροτερεύει η ΔΕΠΥ με την ηλικία;

Διαταραχή ελλειματικής προσοχής; Η Μεσογειακή διατροφή "φάρμακο" για τα παιδιά με υπερκινητικότητα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i