Τενοντίτιδα: Γιατί δεν πρέπει να την υποτιμάς;

Αντιμετώπισε τη τεντοτίτιδα με φυσικοθεραπεία ή εναλλακτικες μεθόδους και απαλλάξου από τον πόνο. Αλλά μην την υποτιμάς.

γυναίκα με τενοντίτιδα στον καρπό istock

Το ότι έχεις πόνους στους στις αρθρώσεις δε σημαίνει ότι  πάσχεις από... αρθριτικά. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχει τενοντίτιδα, φλεγμονή  στους τένοντες, και ο πόνος μπορεί να είναι ανυπόφορος αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Τι είναι η τενοντίτιδα;

Η τενοντίτιδα (ή τενοντοπάθεια) είναι η φλεγμονή ενός τένοντα. Οι τένοντες είναι οι ισχυρές, ινώδεις δομές που συνδέουν τους μυς με τα οστά. Όταν ένας τένοντας υπερφορτίζεται ή τραυματίζεται, μπορεί να φλεγμαίνει, προκαλώντας πόνο, πρήξιμο και δυσκαμψία.

Η τενοντίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιονδήποτε τένοντα του σώματος, αλλά είναι πιο συχνή στους ώμους, στους αγκώνες, στους καρπούς, στα χέρια, στα ισχία, στα γόνατα και στους αχίλλειους τένοντες.

Ποια είναι τα αίτια της τενοντίτιδας

  • Υπερβολική χρήση: Η επαναλαμβανόμενη κίνηση ή η υπερβολική άσκηση ενός τένοντα μπορεί να οδηγήσει σε τενοντίτιδα. Αυτό είναι συχνό σε αθλητές και άτομα που έχουν επαγγέλματα που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις, όπως οι εργαζόμενοι σε γραφείο ή οι οικοδόμοι.
  • Τραυματισμός: Ο τραυματισμός, όπως μια πτώση ή ένα χτύπημα, μπορεί επίσης να προκαλέσει τενοντίτιδα.
  • Λανθασμένη στάση: Η κακή στάση του σώματος μπορεί να ασκήσει πίεση στους τένοντες και να οδηγήσει σε φλεγμονή.
  • Υποκείμενες ιατρικές παθήσεις: Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως η αρθρίτιδα και ο διαβήτης, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης τενοντίτιδας.
  • Ηλικία: Η τενοντίτιδα είναι πιο συχνή σε άτομα άνω των 40 ετών, καθώς οι τένοντες τείνουν να φθείρονται με την ηλικία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της τενοντίτιδας

  • Πόνος: Το πιο συχνό σύμπτωμα της τενοντίτιδας. Είναι συνήθως χειρότερος κατά τη διάρκεια της κίνησης ή της άσκησης και μπορεί να βελτιώνεται με την ανάπαυση.
  • Οίδημα: Η περιοχή γύρω από τον πάσχοντα τένοντα μπορεί να είναι πρησμένη.
  • Ευαισθησία: Η περιοχή μπορεί να είναι ευαίσθητη στην αφή.
  • Δυσκαμψία: Μπορεί να υπάρχει δυσκαμψία στην πάσχουσα άρθρωση, ειδικά το πρωί ή μετά από περίοδο ακινησίας.
  • Αδυναμία: Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει αδυναμία στον πάσχοντα μυ.

Γιατί δεν πρέπει να υποτιμάς την τενοντίτιδα;

Οι γιατροί τονίζουν ότι συχνά οι δύο εβδομάδες φυσικοθεραπείας που απαιτούνται για τη θεραπεία της μπορεί να φθάσουν τους έξι μήνες αν δεν ακολουθήσεις τις οδηγίες για ξεκούραση και αποφυγή της χρήσης των συγκεκριμένων αρθρώσεων που θα υποδείξει ο ειδικός. Πώς μπορείς να απαλύνεις τα συμπτώματα:

Φυσικοθεραπεία: Ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να σου διδάξει ασκήσεις για να ενδυναμώσεις και να τεντώσεις τους τένοντες και να βελτιώσεις την ευκινησία σου. "Ο πόνος εντοπίζεται συνήθως στον καρπό, τον ώμο, τη φτέρνα, στα ισχία, τους αστραγάλους, στα γόνατα, στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα” όπως λέει ο φυσικοθεραπευτής Θανάσης Μπαρτζώκας, "και πέρα από την παύση των δραστηριοτήτων του ο ασθενής πρέπει να εφαρμόζει πάγο στο σημείο (απαγορεύεται οτιδήποτε ζεστό), να διατηρεί δεμένη την άρθρωση με επίδεσμο και να κάνει κάποιες μικρές ασκήσεις που θα του υποδείξει ο ειδικός.”.

Φάρμακα: Τα μη συνταγογραφούμενα αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη ή η ναπροξένη, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.

Νάρθηκες ή επίδεσμοι: Ένας νάρθηκας ή ένας επίδεσμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ακινητοποιήσει την άρθρωση και να μειώσει την πίεση στον τένοντα.

Διατροφή: Φρόντισε να ενισχύσεις τη διατροφή σου με βιταμίνη C, B-καροτίνη, βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο και σελήνιο.

4 συμβουλές αποφυγής της τενοντίτιδας

Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές θα προστατέψεις όσο το δυνατόν τους τένοντές σου από την εμφάνιση μιας ενδεχόμενης τενοντίτιδας. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Πριν από την έναρξη μιας αθλητικής δραστηριότητας κάνε ένα καλό ζέσταμα.
  2. Απόφευγε την ίδια στάση σώματος για πάνω από 30 λεπτά.
  3. Σταμάτα οποιαδήποτε δραστηριότητα-αθλητική ή μη-που σου προκαλεί πόνο.
  4. Απόφευγε να κάνεις απότομες κινήσεις στην καθημερινότητά σου.

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ασβεστοποιό τενοντίτιδα ώμου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i