Μελαγχολία του Αυγούστου: Υπάρχει εξήγηση γιατί νιώθεις θλίψη τις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού

Είναι ο Αύγουστος είναι ο πιο θλιβερός μήνας; Η μελαγχολία του Αυγούστου είναι έντονη, κυρίως προς το τέλος του καλοκαιριού.

γυναίκα σε πισίνα νιώθει τη μελαγχολία του Αυγούστου istock

Το τέλος του καλοκαιριού είναι πάντα δυσάρεστο. Η μέρα μειώνεται, οι ζεστές νύχτες υποχωρούν σταδιακά και η ανεμελιά των διακοπών έχει λήξει. Αν και η 22η Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την πραγματική τελευταία μέρα της σεζόν, η μελαγχολία του Αυγούστου αρχίζει να εμφανίζεται από την πρώτη μέρα του Αυγούστου.

Αν και η καλοκαιρινή διάθεση ανεβαίνει τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αλλάζει ωστόσο τον Αύγουστο. Οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει εξήγηση. 

Μετά τις διακοπές: Πώς θα αντιμετωπίσεις τη μελαγχολία της επιστροφής;

Γιατί ο Αύγουστος είναι θλιβερός μήνας;

Σίγουρα υπάρχει κάτι στον αέρα που κάνει τον Αύγουστο τον χειρότερο μήνα του χρόνου, αλλά είναι κάτι περισσότερο από το τέλος των διακοπών. Σύμφωνα με την Carly Harris, LMFT, ο μήνας έχει μια ενέργεια "Sunday Scary" (οι άνθρωποι νιώθουν άγχος ή πίεση κατά τη διάρκεια της Κυριακής, λόγω των προσδοκιών για παραγωγικότητα ή ανησυχιών για όλα όσα έχουν να κάνουν την εβδομάδα που αρχίζει). Ο Αύγουστος μπορεί να θεωρηθεί ως η Κυριακάτικη νύχτα όπου νιώθουμε στρες που θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας, τη δουλειά ή το σχολείο. Όπως πολλοί βιώνουν μια αίσθηση άγχους τα βράδια της Κυριακής, ο Αύγουστος μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συναισθήματα σε μεγαλύτερη κλίμακα, καθώς σηματοδοτεί το τέλος της χαλάρωσης και της ελευθερίας.

Υπάρχει επίσης μια αλλαγή στο φως. Τον Αύγουστο, οι μέρες αρχίζουν να γίνονται αισθητά μικρότερες, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τους κιρκάδιους ρυθμούς μας ή το εσωτερικό ρολόι του σώματος. Καθώς οι εβδομάδες βαδίζουν προς το Φθινόπωρο κάθε μέρα μικραίνει όλο και περισσότερο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στα επίπεδα διάθεσης και ενέργειας, παρόμοια με αυτά που βιώνουν μερικοί άνθρωποι με την έναρξη της φθινοπωρινής ή χειμερινής ή εποχικής κατάθλιψης.

Κυριακάτικη μελαγχολία: 5 αποτελεσματικοί τρόποι για να την αντιμετωπίσεις

Η θλίψη του Αυγούστου δεν είναι SAD

Μετά τη Blue Monday και τα Winter blues, υπάρχει και η μελαγχολία του Αυγούστου, αλλά προσοχή! Τα συμπτώματα και τα συναισθήματα του Αυγούστου μπορεί να φαίνονται παρόμοια με εκείνα της Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής (SAD). Για παράδειγμα, υπάρχει αλλαγή στο φως κατά τον όγδοο μήνα του έτους που επηρεάζει τους κιρκάδιους ρυθμούς μας και αλλάζει τη διάθεσή μας. Το άγχος για το τέλος του καλοκαιριού και η ένταση για την έναρξη της νέας σεζόν θεωρείται μέρος των "υποκλινικών διαταραχών", όχι τόσο σοβαρό ώστε να δικαιολογεί μια διαταραχή. 

Πώς να αντιμετωπίσεις τη μελαγχολία του Αυγούστου

Αν και δεν ταξινομείται ως επίσημη διαταραχή, η μελαγχολία του Αυγούστου είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθείς.

Για να αποτρέψεις τη λύπη και τη μελαγχολία να μετατραπούν σε κάτι πιο σοβαρό είναι σημαντικό να είσαι ευγενική με τον εαυτό σου και να θυμάσαι ότι ο Αύγουστος δεν πρέπει να θεωρείται χρόνος προετοιμασίας για το φθινόπωρο και επιστροφής στην καθημερινή ρουτίνα. Υπάρχει ακόμα χρόνος για να ξεκουραστείς, να διασκεδάσεις, να σχεδιάσεις ένα ταξίδι στην παραλία, να κάνεις παρέα με φίλους μέχρι αργά, να καθίσεις στο πάρκο για να διαβάσεις ένα καλό βιβλίο, να φας παγωτό και να απολαύσεις πλήρως τις τελευταίες στιγμές του καλοκαιριού.

Ταυτόχρονα, είναι επίσης χρήσιμο να κοιτάς τις θετικές πλευρές του φθινοπώρου. Αγόρασε ένα νέο πουλόβερ, ξεκίνησε ένα νέο ημερολόγιο, βάλε νέους στόχους και απόλαυσε την ομορφιά της φύσης που αλλάζει. Γιατί το μόνο φάρμακο για τη μελαγχολία του Αυγούστου είναι να ζεις πλήρως στο παρόν.

Μπορείς να μειώσεις τη μελαγχολία με σωστές τροφές; Διατροφή κατά της κατάθλιψης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i