Θέλεις να είσαι πιο παραγωγική; Κάνε λιγότερα λέει το Χάρβαρντ

Τελικά, η πολλή δουλειά όντως τρώει τον αφέντη, αφού μειώνει την παραγωγικότητα και την ευτυχία σου. Κάνε λιγότερα και ζήσε μια ζωή πιο παραγωγική.

γυναίκα κάνε λιγότερα στην αιώρα istock

Αν θέλεις να αυξήσεις την παραγωγικότητα και την ευτυχία σου, κάνε λιγότερα! Αυτό τουλάχιστον αναφέρει το Harvard Bussiness Review.

Κάνε την παρακάτω άσκηση για να αποφασίσεις ποιες δραστηριότητες στη λίστα υποχρεώσεων σου σου αποφέρουν μεγαλύτερη αξία και ποιες μπορείς να σταματήσεις να κάνεις. 

Πώς θα βρεις φέτος την εσωτερική σου ηρεμία και ισορροπία

Do less, live more

Μας έχουν μάθει ότι αν θέλουμε περισσότερα, χρήματα, επιτεύγματα, ζωντάνια, χαρά, ψυχική ηρεμία, πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Τι θα συμβεί όμως αν η απάντηση στο να κερδίσουμε περισσότερα δεν απαιτεί να προσθέσουμε αλλά να αφαιρέσουμε πράγματα και δουλειές από τη ζωή μας; 

Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι αν θέλεις να αυξήσεις την παραγωγικότητα και την ευτυχία σου, θα πρέπει στην πραγματικότητα να κάνεις λιγότερα. Ο David Rock, συγγραφέας του βιβλίου Your Brain at Work, διαπίστωσε ότι είμαστε πραγματικά επικεντρωμένοι στη δουλειά μας μόλις έξι ώρες την εβδομάδα, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις 40 ώρες εργασίας που αφιερώνουμε την εβδομάδα.

Όταν σταματήσεις να κάνεις πράγματα που σου ροκανίζουν τον χρόνο σου αλλά δεν σου φέρνουν αποτελέσματα (και εξαντλούν την ενέργειά σου), τότε καταλήγεις να έχεις περισσότερο χρόνο για ό,τι έχει σημασία για σένα, καθώς και μια αίσθηση ηρεμίας.

Do less: Κάνε την άσκηση!

Για να μάθεις να κάνεις λιγότερα πρέπει να προσδιορίσεις τι δεν πρέπει να κάνεις και αυτός ο προσδιορισμός δεν μπορεί να είναι τυχαίος. Η παρακάτω απλή άσκηση θα σε βοηθήσει να αποφασίσεις ποιες δραστηριότητες πρέπει να σταματήσεις και ποιες όχι:

Βήμα 1: Σχεδίασε μια γραμμή στη μέση ενός χαρτιού, κατά μήκος.

Βήμα 2: Αποφάσισε για ποιον τομέα της ζωής ή της εργασίας σου θα ήθελες να έχεις καλύτερα αποτελέσματα και λιγότερο άγχος. 

Βήμα 3: Στην αριστερή πλευρά, γράψε τις εργασίες ή τις δραστηριότητες που κάνεις σε αυτόν τον τομέα. 

Βήμα 4: Στη δεξιά πλευρά, φτιάξε μια λίστα με τις μεγαλύτερες "νίκες" σου σε αυτόν τον τομέα. Αυτό συχνά είναι ένα δύσκολο βήμα για μερικούς ανθρώπους. Δεν έχουμε συνηθίσει να καταγράφουμε τις "νίκες" μας. Μην παρασυρθείς στην απαρίθμηση των "σωστών" πραγμάτων. Απλώς απαρίθμησε ό,τι σου έρχεται στο μυαλό. 

Βήμα 5: Σχεδίασε μια γραμμή που συνδέει κάθε μια από τις μεγαλύτερες νίκες σου με τη δραστηριότητα ή την εργασία που έκανες και είχε αυτό το αποτέλεσμα. 

Βήμα 6: Κύκλωσε όλες τις δραστηριότητες και τις εργασίες στην αριστερή πλευρά του χαρτιού που ήταν υπεύθυνες για τις μεγάλες νίκες. Δες τι έχει απομείνει. Ό,τι δεν είναι κυκλωμένο είναι κάτι που πρέπει να σταματήσεις να κάνεις εντελώς, να μειώσεις σημαντικά ή να το αναθέσεις σε κάποιον άλλον, αν πρέπει οπωσδήποτε να γίνει. 

Γιατί το να κάνεις λιγότερα έχει σημασία για την αυτο-φροντίδα σου

Χρησιμοποιήσε αυτήν την ίδια προσέγγιση για να καθορίσεις πού να κάνεις λιγότερα πράγματα. Για παράδειγμα, αν θέλεις να συνδεθείς περισσότερο με τα παιδιά σου, μπορείς να αναφέρεις μερικές συγκεκριμένες αναμνήσεις ή "νίκες" όταν ένιωθες ότι ήσουν η καλύτερη γονιός που θα μπορούσες.

Τώρα σκέψου τι κάνεις καθημερινά: πλύσιμο ρούχων, προετοιμασία μεσημεριανού γεύματος, υπενθύμιση στα παιδιά να διαβάσουν, προγραμματσιμός ραντεβού με παιδίατρο. Αν και αυτές οι εργασίες μπορεί να χρειαστεί να γίνουν, αυτή η άσκηση σου δίνει την άδεια να αφιερώσεις λιγότερο χρόνο σε αυτές τις δραστηριότητες. Συχνά τα πράγματα που πιστεύουμε ότι "πρέπει" να κάνουμε είναι απλώς επειδή τα κάναμε πάντα εμείς ή τα κάνουν άλλοι για εμάς. Μια τέτοια προοπτική δημιουργεί περιττό άγχος όταν καθυστερούμε να κάνουμε αυτές τις δουλειές ή όταν κάνουμε λάθη. 

Επανάλαβε αυτήν την άσκηση σε όσους περισσότερους τομείς της ζωής σου θέλεις να βελτιώσεις μέσω της αφαίρεσης. Να είσαι αδίστακτη και να μην ξεχνάς τι σου δίνει χαρά. Όχι μόνο η ευτυχία σε κάνει τουλάχιστον 12% πιο παραγωγική, αλλά είναι και αυτό που κάνει τη ζωή να αξίζει.

Να θυμάσαι: Τι μπορείς να σταματήσεις να κάνεις για να αφιερώσεις περισσότερο χρόνο στον εαυτό σου, περισσότερο χρόνο για χαρά και πώς θα χρησιμοποιήσεις τον χρόνο σου πιο ουσιαστικά; Την επόμενη φορά που θα θέσεις έναν στόχο ή θα αποφασίσεις ότι θέλεις να βελτιώσεις έναν τομέα της ζωής σου αφαίρεσε και μην προσθέτεις. Απόλαυσε τη χαρά του να κάνεις λιγότερα.

Ποιες ασχολίες μπορούν να σε βοηθήσουν να μειώσεις το άγχος; Η επιστήμη απαντά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i