Νιώθεις ότι σε... σταυρώνουν για τα λάθη σου;

Γιατί οι άλλοι αντιδρούν έντονα στα λάθη σου και τι να κάνεις για να τα ξεπεράσεις.

σταυρός και λάθη istock

Κανείς σε αυτόν τον κόσμο δεν είναι τέλειος και κανείς δεν μπορεί να είναι. Είμαστε άνθρωποι και κάνουμε λάθη. Τελεία.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι όλοι κάνουμε λάθη. Ο τρόπος με τον οποίο οι άλλοι αντιδρούν στα λάθη σου μπορεί να σου πει πολλά για αυτούς, αλλά δεν καθορίζει ποια είσαι. Είναι στο χέρι σου να μάθεις από τα λάθη σου και να προχωρήσεις μπροστά.

Μαθαίνουμε από τα λάθη μας

Ποιος είναι αυτός που δεν έχει κάνει κανένα λάθος σε όλη του τη ζωή; Τα λάθη μας διδάσκουν τη σημασία του να παραμένουμε ταπεινοί. Μαθαίνουμε ότι είμαστε απλώς άνθρωποι και ότι τα λάθη είναι αναπόφευκτα. Μαθαίνουμε επίσης ότι η ταπεινότητα είναι αυτό που μας κάνει καλούς. 

Τα λάθη μας βοηθούν να καταλάβουμε ότι ο μεγαλύτερος εχθρός μας μπορεί να είναι ο εαυτός μας. Μαθαίνουμε να προβληματιζόμαστε για τα λάθη μας. Ξεπερνώντας τις αδυναμίες μας, γινόμαστε δυνατότεροι. Δεν θα ήταν τόσο εύκολο να κατανοήσουμε τον εαυτό μας χωρίς τα λάθη που έχουμε κάνει.

"Αν έχεις κάνει λάθη, ακόμη και σοβαρά, υπάρχει πάντα μια ακόμη ευκαιρία για εσένα. Αυτό που αποκαλούμε αποτυχία δεν είναι η πτώση, αλλά το να μένεις κάτω".  -Μαίρη Πίκφορντ

Γιατί οι άλλοι σε "σταυρώνουν" για τα λάθη σου

Ας δούμε μερικές πιθανές εξηγήσεις που σε σταυρώνουν για τα λάθη σου.

Στη δουλειά:

  • Αυξημένο άγχος ή πίεση στο εργασιακό περιβάλλον. Σε τέτοιες συνθήκες, οι άνθρωποι τείνουν να είναι πιο ευέξαπτοι και να αντιδρούν υπερβολικά σε τυχόν λάθη, ακόμα και μικρά.
  • Έλλειψη εμπιστοσύνης ή κακής επικοινωνίας. Αν οι συνάδελφοί σου δεν νιώθουν σιγουριά για τις ικανότητές σου ή αν η επικοινωνία σου δεν είναι ανοιχτή και ειλικρινής, τότε οποιοδήποτε λάθος μπορεί να ερμηνευτεί ως ένδειξη ανικανότητας, οδηγώντας σε έντονες αντιδράσεις.
  • Άτυπα πρότυπα συμπεριφοράς ή κανόνες που δεν γνωρίζεις. Σε κάθε εργασιακό περιβάλλον υπάρχουν άγραφοι κανόνες και προσδοκίες. Αν δεν τους γνωρίζεις ή δεν τους ακολουθείς, τυχόν παραβάσεις, ακόμα και αν είναι μικρές, μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις.
  • Προσωπική αντιπάθεια ή κόντρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι έντονες αντιδράσεις σε μικρά λάθη μπορεί να οφείλονται σε προσωπικά ζητήματα ή σε κόντρες που δεν σχετίζονται με την εργασία.

Στην προσωπική σου ζωή:

  • Κοινωνικοί κανόνες: Η κοινωνία έχει θεσπίσει κανόνες και προσδοκίες για το πώς θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε στην προσωπική μας ζωή. Όταν κάνεις λάθη που παραβιάζουν αυτούς τους κανόνες, μπορεί να προκαλέσεις κριτική ή αποδοκιμασία από τους άλλους.
  • Προβολή των δικών τους ανασφαλειών. Ίσως νιώθουν ότι η δική τους αξία απειλείται όταν βλέπουν κάποιον άλλο να αποτυγχάνει.
  • Ανησυχία και φροντίδα: Μερικές φορές, οι άλλοι αντιδρούν στα λάθη σου επειδή νοιάζονται για εσένα και θέλουν το καλύτερο για εσένα. Μπορεί να ανησυχούν για τις συνέπειες των λαθών σου ή να θέλουν να σε βοηθήσουν να μάθεις από αυτά. Η αντίδρασή τους μπορεί να εκφραστεί με μορφή κριτικής, αλλά να πηγάζει από ένα μέρος αγάπης και φροντίδας.
  • Προσωπικά συμφέροντα: Σε κάποιες περιπτώσεις, η αντίδραση κάποιου στα λάθη σου μπορεί να οφείλεται σε προσωπικά συμφέροντα. Ίσως να απειλείται η θέση τους ή η φήμη τους αν κάνεις λάθη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η κριτική τους μπορεί να είναι άδικη ή κακόβουλη.
  • Φόβος για το άγνωστο: Ίσως να μην καταλαβαίνουν τις συνέπειες των λαθών σου ή να ανησυχούν για το τι επιφυλάσσει το μέλλον. Ο φόβος τους μπορεί να τους οδηγήσει στην κριτική ή την απόρριψη.
  • Έλλειψη εμπειρίας ή κατανόησης: Ίσως να μην έχουν κάνει ποτέ παρόμοια λάθη ή να μην έχουν δει τις συνέπειες από την οπτική σου γωνία. Η έλλειψη κατανόησης μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένες ερμηνείες και άδικες κρίσεις.

Τι μπορείς να κάνεις

  • Προσπάθησε να κατανοήσεις την αιτία της έντονης αντίδρασης. Μπορείς να μιλήσεις άμεσα με τον συνάδελφο που αντέδρασε έντονα, εξηγώντας ότι θέλεις να καταλάβεις την οπτική του και να βρεις μια λύση.
  • Παραδέξου το και κάνε κάτι γι' αυτό: Εντάξει, έκανες ένα λάθος και συνειδητοποιείς ότι αυτό δεν είναι δείκτης της αυτοεκτίμησής σου, τι γίνεται μετά; Τώρα πρέπει να το διορθώσεις, να ζητήσεις συγγνώμη αν χρειάζεται και να αποφύγεις αυτό το λάθος στο μέλλον. Πρέπει να μάθεις από αυτό το λάθος ώστε να το αποφύγεις στο μέλλον.
  • Διατήρησε την ψυχραιμία σου και μην αφήσεις την κριτική να σε επηρεάσει αρνητικά. Θυμήσου: όλοι κάνουν λάθη και μπορείς να μάθεις από αυτά και να βελτιώσεις τις επιδόσεις σου.
  • Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου, δεν χρειάζεται να πηγαίνεις και να εξηγείς σε όλους. Λέγε τη φράση: "Το τι σκέφτεσαι για μένα δεν με αφορά". Το να είσαι ο εαυτός σου είναι το σπουδαιότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις για σένα.

Αν εσύ σταυρώνεις τους άλλους επειδή κάνουν λάθη

Μην κρίνεις κανέναν μέσα από τα λάθη του. Αν πραγματικά νοιάζεσαι και αγαπάς αυτό το άτομο, μην το κρίνεις από τα λάθη του, παρά κρίνε το από όλα τα καλά πράγματα που έκανε για εσένα, τις καλές στιγμές που περάσατε, τις καλές αναμνήσεις που δημιουργήσατε μαζί. Αν είσαι επικριτική με τα λάθη των άλλων ήρθε η ώρα να κάνεις μια αλλαγή και να προσπαθήσεις να είσαι πιο επιεικής με τους άλλους. Δίνε πάντα μια δεύτερη ευκαιρία και μην ξεχνάς: Τα λάθη είναι ανθρώπινα.

6 λάθη που κάνουμε όλοι με τα φάρμακά μας | Θέλει προσοχή!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i