Όταν ερωτεύεσαι βιώνεις από πιο ευφορικές εμπειρίες που μπορείς να έχεις. Ωστόσο, πίσω από αυτά τα υπέροχα ρομαντικά ραντεβού, υπάρχει μια πλευρά που δεν συζητιέται τόσο πολύ: η άβολη αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά ή ο φόβος ότι μπορεί να τελειώσουν όλα. Δηλαδή το άγχος της σχέσης, το οποίο μπορεί να εισχωρήσει ύπουλα σε οποιαδήποτε σχέση, ανεξάρτητα από το πόσο δυνατή ή σταθερή είναι.
Έχεις στρες ή άγχος; Ξέρεις ποιες είναι οι διαφορές;
Τι είναι το άγχος της σχέσης;
Το άγχος της σχέσης ή σχεσιακό άγχος είναι η επίμονη ανησυχία και η νευρικότητα που νιώθει κάποιος όταν είναι σε σχέση. Το να νιώθεις πεταλούδες στο στομάχι σου είναι φυσιολογικό, αλλά όταν το φτερούγισμα μετατρέπεται σε συνεχή κατάσταση άγχους, μπορεί να γίνει πρόβλημα.
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε νιώσει άγχος κάποια στιγμή σε μια σχέση. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί ως υπερβολική σκέψη ή ανάγκη για επιβεβαίωση. Και δεν είναι εύκολο να το διαχειριστείς. Το άγχος της σχέσης μπορεί γρήγορα να μετατρέψει τη χαρά της αγάπης σε φόβο και αγωνία, επηρεάζοντας όχι μόνο εσένα και τον σύντροφό σου αλλά τη σχέση στο σύνολό της.
Το στρες μπορεί να δυναμώσει τη σχέση σου; Ναι!!!
6 σημάδια ότι έχεις άγχος στη σχέση
Η αναγνώριση αυτών των σημαδιών είναι σημαντική γιατί θα σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τα πραγματικά σου συναισθήματα. Λάβε υπόψη ότι πρόκειται για την αναγνώριση, την κατανόηση και την αντιμετώπιση των συναισθημάτων σου και την απομάκρυνση από την κρίση, την υπονόμευση ή την αποφυγή τους.
1. Αμφιβάλλεις για τα συναισθήματα του άλλου
Είναι ωραίο να σκέφτεσαι τον σύντροφό σου, αλλά η υπερβολική σκέψη σε μια σχέση μπορεί να είναι σημάδι άγχους για τη σχέση. Παρατήρησε εάν εσύ ή ο σύντροφός σου αμφιβάλλετε ή αμφισβητείτε το άλλο άτομο και τα συναισθήματά του ή τη δέσμευσή του στη σχέση.
2. Αναζητάς συνεχώς επιβεβαίωση
Η συνεχής ανάγκη για επιβεβαίωση από έναν σύντροφο μπορεί να υποδηλώνει το υποκείμενο άγχος. Ενώ το να ζητάς περιστασιακά επιβεβαίωση, ειδικά μετά από έναν καυγά είναι φυσιολογικό, αλλά αν τη χρειάζεσαι συνεχώς, μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο.
3. Προσπαθείς να ευχαριστείς τον σύντροφό σου συνέχεια
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Experimental and Social Psychology έδειξε ότι οι γυναίκες που είναι ευαίσθητες στην απόρριψη μπορεί να εμπλακούν σε μια κατάσταση αποσιώπησης του εαυτού τους για να ικανοποιήσουν το σύντροφό τους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν εκφράζεις τα γούστα, τις απόψεις ή τα συναισθήματά σου στον σύντροφό σου, ιδιαίτερα όταν αυτές οι σκέψεις είναι διαφορετικές από αυτές του συντρόφου σου, για να φανείς όμοια με εκείνον, από το οποίο αναζητάς την αποδοχή. Με την πάροδο του χρόνου, κάνεις θυσίες για να διατηρήσεις τη σχέση σου, εμποδίζοντας την απόρριψη.
4. Βλέπεις παντού προβλήματα
Η αποκρυπτογράφηση κρυμμένων νοημάτων σε κάθε λέξη και πράξη του συντρόφου σου είναι εξαντλητική για τον άλλον. Η εμπιστοσύνη είναι πρωταρχική σε μια σχέση. Εάν η εμπιστοσύνη δεν υπάρχει, υποδηλώνει άγχος της σχέσης.
5. Ανησυχείς περισσότερο από το να απολαμβάνεις τη σχέση
Αν και η ανησυχία και η νευρικότητα είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής, δεν πρέπει να κυριαρχεί ενώ βρίσκεσαι σε μια σχέση. Όταν η ανησυχία επισκιάζει τη χαρά και προκαλεί περιττό άγχος για τη σχέση, ίσως είναι καιρός να το επαναξιολογήσεις.
6. Διακατέχεσαι από φόβο εγκατάλειψης
Ένας συνεχής φόβος ότι ο σύντροφος σου θα φύγει μπορεί να είναι εξουθενωτικός και είναι ένα σημάδι άγχους για τη σχέση.
Πώς να το αντιμετωπίσεις
Ζήτησε επαγγελματική καθοδήγηση από ψυχολόγο. Μερικές φορές η αντιμετώπιση του άγχους της σχέσης πρέπει να είναι μια συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ των συντρόφων και αυτή η προσπάθεια μπορεί να απαιτεί ένα τρίτο άτομο. Η αναζήτηση επαγγελματικής καθοδήγησης μπορεί να προσφέρει γνώσεις, εργαλεία και στρατηγικές για εφαρμογή στη σχέση που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και την επούλωση. Μαζί, μπορείτε να δημιουργήσετε αρμονία, υποστήριξη και να έχετε αμοιβαία ανάπτυξη.
Διώξε το άγχος με αυτό το πανάρχαιο τρικ
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr