Είσαι διακοπές; Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν δεν γυμνάζεσαι;

Όσο μεγαλύτερες είναι οι διακοπές σου, τόσο πιο δύσκολο είναι να ξεκινήσεις ξανά τη γυμναστική.

διακοπές istock

Αναρωτιέσαι τι θα συμβεί αν δεν γυμναστείς από 2 εβδομάδες έως ένα μήνα το καλοκαίρι; Η κατανόηση του τι συμβαίνει θα αποτελέσει άμεσο κίνητρο για να γυμναστείς ξανά.

Πολλά σημάδια δεν είναι πάντα ορατά με γυμνό μάτι αλλά θα εάν γυμναστείς για κάποιες εβδομάδες θα πρέπει να περιμένεις μια απώλεια μυϊκής μάζας. Εάν δεν κάνεις καμία αλλαγή στη διατροφή, ενδέχεται να πάρεις κάποια κιλά σε αυτό το χρονικό πλαίσιο. Μπορεί επίσης να παρατηρήσεις ότι η ταχύτητα, η αντοχή και η δύναμή σου να μειωθούν κατά 25 έως 30% μέσα σε δύο έως τρεις εβδομάδες. Πιο συγκεκριμένα:

Τέσσερα ρεαλιστικά tips για να παραμείνεις fit στις διακοπές

Οι μύες σου

Παρατηρείται: Σημαντική μείωση της μυϊκής μάζας, του μεγέθους των τριχοειδών και της οστικής πυκνότητας, της ευκαμψίας και της παραγωγής ενέργειας

 

Τι συμβαίνει: Καθώς οι μυϊκές ίνες συνειδητοποιούν ότι δεν χρειάζεται να αποθηκεύουν ενέργεια, αποθηκεύουν λιγότερο γλυκογόνο, κάτι που οδηγεί σε ατροφία (ή συρρίκνωση των μυϊκών ινών). Όταν οι μυϊκές ίνες συρρικνώνονται, χρειάζονται περισσότερα ερεθίσματα για να συστέλλονται. Επομένως, όταν επιστρέψεις στο γυμναστήριο θα πρέπει να εργαστείς σκληρότερα για να δεις αποτελέσματα.

Το αερόβιο σύστημά σου

Παρατηρείται: Η αερόβια και η φυσική κατάσταση αντοχής μειώνονται πολύ πιο γρήγορα από τη μυϊκή μάζα, είναι ο παράγοντας απόδοσης που μειώνεται πιο γρήγορα. 

Τι συμβαίνει: Η ποσότητα του αίματος που διοχετεύεται από την καρδιά στο σώμα μειώνεται, το μέγεθος των μιτοχονδρίων (οι σταθμοί παραγωγής ενέργειας μέσα σε ένα κύτταρο που συνδέονται με την υγεία της φυσικής κατάστασης) μειώνονται σχεδόν κατά 50%, ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται, η καρδιακή παροχή μειώνεται και το VO2 max ή ο μέγιστος όγκος οξυγόνου που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας αθλητής, μειώνεται περίπου 1% την ημέρα. Επίσης, αρχίζει να πέφτει το πόσο σκληρά και για πόση ώρα μπορείς να ασκηθείς. 

Ο εγκέφαλός σου

Παρατηρείται: Δεδομένου ότι η τακτική αερόβια άσκηση βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, κάτι που βοηθά στη διατήρηση της οξύνοιας, μπορεί να νιώθεις τη σκέψη σου πιο "θολή".

Τι συμβαίνει: Τόσο η αερόβια όσο και η προπόνηση δύναμης ενισχύουν τον εγκεφαλικό νευροτροφικό παράγοντα (BDNF), ο οποίος βοηθά στην ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων και ενισχύει τις συνδέσεις μεταξύ των υπαρχόντων. Ορισμένες έρευνες συνδέουν ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα BDNF με την κατάθλιψη. Αυτό κάνει την άσκηση σημαντικό μέρος της διατήρησης της γνωστικής λειτουργίας.

Τα επίπεδα ντοπαμίνης πέφτουν επίσης, κάτι που μπορεί να σε κάνει πιο κουρασμένη. Έτσι εάν νιώθεις κουρασμένη ή αγχωμένη, μπορεί να αποφύγεις το γυμναστήριο, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.

Ο ύπνος σου

Παρατηρείται: Ανήσυχος ή μειώμένος ύπνος. Η έλλειψη άσκησης οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα ενέργειας στο σώμα και μειώνει την ανάγκη για βαθύ ύπνο, κάτι που προκαλεί ανήσυχο ή ανεπαρκή ύπνο.

Τι συμβαίνει: Η άσκηση ασκεί τόσο μεταβολικό (ή ενεργητικό) όσο και μηχανικό στρες στον μυϊκό ιστό, προωθώντας τον καλό ύπνο. Σε βαθιούς κύκλους REM ύπνου το σώμα σου παράγει ορμόνες (όπως αυξητική ορμόνη και τεστοστερόνη) για να επιδιορθώσει τον μυϊκό ιστό που έχει καταστραφεί κατά τη διάρκεια της άσκησης.

7 τρόποι να επιστρέψεις ανώδυνα στο πρόγραμμα γυμναστικής μετά τις διακοπές

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i