Το τρέξιμο ή το περπάτημα είναι πιο ενεργοβόρο για την ίδια απόσταση;

Αν και την απάντηση την έχουν ήδη δώσει οι ερευνητές από το 1970 ωστόσο υπάρχουν δύο παράγοντες που πρέπει να γνωρίζεις για το τρέξιμο και το περπάτημα.

περπάτημα ή τρέξιμο istock

Είναι Δευτέρα πρωί, το ξυπνητήρι χτυπάει και είναι ήδη 7:30 π.μ.—και έχεις καθυστερήσει 30 λεπτά. Κανονικά χρειάζεσαι 45 λεπτά για να περπατήσεις τα 3 χιλιόμετρα για να δουλέψεις, αλλά σήμερα το πρωί θα τρέχεις για 20 λεπτά. Ναι, αλλά μέχρι το μεσημέρι νιώθεις πιο κουρασμένη ενώ νομίζεις ότι έχεις κάψεις περισσότερες θερμίδες και χάσει ενέργεια από ό,τι συνήθως. Ωστόσο, έχεις διανύσει την ίδια απόσταση με τις άλλες μέρες. 

Καθημερινό περπάτημα: 10 λόγοι για να ξεκινήσεις το περπάτημα ως άσκηση

Τι είναι το μεταβολικό κόστος;

Η δαπάνη θερμίδων που σχετίζεται με οποιαδήποτε δραστηριότητα ονομάζεται "μεταβολικό κόστος" και αντιστοιχεί στην ενέργεια που καταναλώνουν τα όργανά μας για να καλύψουν μια δεδομένη απόσταση. Αυτό το μεταβολικό κόστος μπορεί να προσδιοριστεί αναλύοντας το οξυγόνο που καταναλώνει το σώμα μας και το διοξείδιο του άνθρακα που παράγουν, και μπορούμε να υπολογίσουμε την ποσότητα της ενέργειας που δαπανάται και επομένως το μεταβολικό κόστος. Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο οι ερευνητές είχαν ήδη απαντήσει στην ερώτησή μας στη δεκαετία του 1970.

3 τρόποι να συμπαθήσεις το τρέξιμο (έστω και λίγο)

Δαπάνη θερμίδων και καύση θερμίδων είναι το ίδιο;

Η δαπάνη θερμίδων και η καύση θερμίδων είναι όροι που σχετίζονται στενά, αλλά δεν είναι ταυτόσημοι.

Δαπάνη θερμίδων: Αναφέρεται στο συνολικό αριθμό θερμίδων που χρησιμοποιεί το σώμα σας σε μια δεδομένη χρονική περίοδο. Αυτό περιλαμβάνει:

  • Βασικός μεταβολικός ρυθμός (BMR): Ο αριθμός θερμίδων που καίει το σώμα μας για να εκτελέσει βασικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή, η κυκλοφορία του αίματος και η διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας.
  • Θερμογενέση τροφίμων: Η ενέργεια που δαπανάται για την πέψη, την απορρόφηση και τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα.
  • Φυσική δραστηριότητα: Ο αριθμός θερμίδων που καίει το σώμα μας κατά τη διάρκεια της άσκησης και άλλων σωματικών δραστηριοτήτων.

Καύση θερμίδων: Είναι η διαδικασία με την οποία το σώμα μας μετατρέπει τις θερμίδες από τα τρόφιμα σε ενέργεια. Αυτό συμβαίνει μέσω μιας σειράς χημικών αντιδράσεων που λαμβάνουν χώρα στα κύτταρα. Η ενέργεια που απελευθερώνεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τροφοδοσία των μυών, διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, ανάπτυξη και επισκευή ιστών και άλλες σωματικές λειτουργίες.

Πώς το τρέξιμο καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από το περπάτημα

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το τρέξιμο καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από το περπάτημα για την ίδια απόσταση που διανύθηκε. Μα γιατί;

1. Χάνεται ενέργεια κατά το τρέξιμο

Φαντάσου ότι παρακολουθείς κάποιον να τρέχει. Πρόσεξε την κάθετη κίνηση (πάνω και κάτω) της λεκάνης και του κεφαλιού του. Όταν τρέχουμε, η απόσταση που το σώμα μας κινείται πάνω-κάτω είναι μεγαλύτερη από ότι όταν περπατάμε. Για να παραχθεί αυτή η κάθετη κίνηση, οι μύες των κάτω άκρων πρέπει να παράγουν περισσότερη δύναμη, και αυτό καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, αλλά δεν μας φέρνει πιο κοντά στον προορισμό μας.

Έτσι, όταν τρέχουμε, μέρος της ενέργειας που δαπανάται χρησιμοποιείται για να μετακινήσουμε το σώμα μας προς τα πάνω παρά προς τα εμπρός. Η ενέργεια που απαιτείται για την κάλυψη αυτών των 3 χιλιομέτρων είναι επομένως μεγαλύτερη για τρέξιμο παρά για περπάτημα.

Αυτή η διαφορά μεταξύ περπατήματος και τρεξίματος δεν περιορίζεται σε αυτό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ίδιας της δραστηριότητας. Μάλιστα, κάθε σωματική άσκηση προκαλεί καθυστερημένη δαπάνη ενέργειας, η οποία προστίθεται στη δαπάνη κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας.

Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, το τρέξιμο καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από το περπάτημα. Αμέσως μετά το τρέξιμο των 3 χλμ., η αυξημένη κατανάλωση ενέργειας (σε σύγκριση με την ανάπαυση) διαρκεί για αρκετά λεπτά, κυρίως λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος και της αναπλήρωσης των ενεργειακών αποθεμάτων. Αυτή η πρόσθετη δαπάνη μετά το τρέξιμο είναι υπερδιπλάσια από αυτή που παρατηρείται μετά το περπάτημα, λόγω της διαφοράς στην ένταση μεταξύ των δύο ασκήσεων.

2. Όλα εξαρτώνται από την ταχύτητα

Επομένως, το τρέξιμο συνεπάγεται υψηλότερη δαπάνη θερμίδων από το περπάτημα για την ίδια απόσταση που διανύθηκε. Αλλά αυτό γίνεται με την προϋπόθεση ότι η εξεταζόμενη ταχύτητα περπατήματος είναι "κανονική" (περίπου 5 km/h). Έτσι, αν περπατήσουμε πολύ αργά, θα μας πάρει πολύ για να καλύψουμε τα 3 χλμ. που η δαπάνη θερμίδων θα είναι τελικά μεγαλύτερη. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα ξοδεύει μια συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας ανά μονάδα χρόνου ανεξάρτητα από τη δραστηριότητα που εκτελείται (γνωστή ως "βασικός μεταβολικός ρυθμός").

Το ίδιο ισχύει αν η ταχύτητα περπατήματος είναι πολύ γρήγορη (πάνω από 8 km/h): το τρέξιμο είναι πιο ενεργειακά αποδοτικό. Εδώ, ο συντονισμός που απαιτείται για να περπατήσουμε με τέτοια ταχύτητα σημαίνει ότι πρέπει να ενεργοποιήσουμε περισσότερο τους μυς μας, χωρίς να μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ελαστικότητα των τενόντων μας, όπως συμβαίνει στο τρέξιμο.

Επιπλέον, έχουμε μια πολύ ακριβή διαισθητική αντίληψη της ενεργειακής απόδοσης ενός συγκεκριμένου στυλ κίνησης. Εάν βρισκόμαστε σε διάδρομο του οποίου η ταχύτητα αυξάνεται σταδιακά, το σημείο στο οποίο μεταβαίνουμε αυθόρμητα από το περπάτημα στο τρέξιμο συμπίπτει με τη στιγμή που θα καταναλώνει περισσότερο ενέργεια το περπάτημα παρά το τρέξιμο.

Συμπερασματικά, λόγω της μεγαλύτερης ταλάντωσης του κέντρου μάζας και της αυξημένης ενεργειακής δαπάνης μετά την άσκηση, το τρέξιμο στη δουλειά είναι πιο ενεργοβόρο από το να καλύψει την ίδια απόσταση περπατώντας. Αλλά έχε υπόψη σου: είτε επιλέξεις να περπατήσεις είτε να τρέξεις στη δουλειά, το πιο σημαντικό είναι ότι εξοικονομείς ήδη ενέργεια.

Πώς θα βοηθήσεις το σώμα σου στο τρέξιμο;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i