Γιατί σε πιάνει χασμουρητό όταν γυμνάζεσαι;

Όταν κάνεις γυμναστική σε πιάνει σχεδόν πάντα χασμουρητό, χωρίς όμως να νιώθεις κουρασμένη; Μάθε τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

γυναίκα στο γυμναστήριο την πιάνει χασμουρητό istock

Είσαι στο γυμναστήριο και έχεις ξεκινήσει ένα απίστευτο χασμουρητό: ανοίγεις το στόμα σου και παίρνεις βαθιά αναπνοή, γεμίζοντας τους πνεύμονες με αέρα. Μερικά χασμουρητά είναι σύντομα, και κάποια διαρκούν για αρκετά δευτερόλεπτα. 

Μάθε γιατί συμβαίνει αυτό και πώς, εκτός από το γέλιο, είναι και μεταδοτικό (ήδη χασμουρηθήκαμε, μπας σε καλό σου!).

Γιατί χασμουριόμαστε;

Επιστημονικά το χασμουρητό αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τους παλμούς της καρδιάς, οπότε αυτό μπορεί να είναι μια αντανακλαστική αντίδραση του οργανισμού σου, όταν αυξάνεται η προσπάθειά σου στην άσκησή σου. Ακόμη και η σκέψη του χασμουρητού ή το να βλέπουμε κάποιον να χασμουριέται μπορεί τελικά να το προκαλέσει και σ' εμάς, όπως τονίζουν οι νευροεπιστήμονες. Γιατί χασμουριόμαστε:

Οξυγόνωση: Το χασμουρητό βοηθά στην αύξηση της πρόσληψης οξυγόνου και στην αποβολή διοξειδίου του άνθρακα. Όταν είμαστε κουρασμένοι ή βαριόμαστε, η αναπνοή μας μπορεί να γίνει ρηχή, οδηγώντας σε έλλειψη οξυγόνου. Το χασμουρητό τότε τεντώνει τους πνεύμονες και το διάφραγμα, φέρνοντας περισσότερο οξυγόνο στο σώμα.

Θερμοκρασία εγκεφάλου: Το χασμουρητό βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου. Όταν ο εγκέφαλος υπερθερμαίνεται, το χασμουρητό μπορεί να αυξήσει τη ροή αίματος στο κεφάλι, φέρνοντας δροσερό αέρα και μειώνοντας τη θερμοκρασία.

Κυκλοφορία: Το χασμουρητό μπορεί επίσης να βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και των λεμφικών υγρών στο πρόσωπο και το κεφάλι.

Επικοινωνία: Οι νευροεπιστήμονες πιστεύουν ότι το χασμουρητό μπορεί να λειτουργεί ως μη λεκτική μορφή επικοινωνίας. Μπορεί να υποδηλώνει ότι είμαστε κουρασμένοι, βαριόμαστε ή θέλουμε να συνδεθούμε με τους γύρω μας.

Συγχρονισμός: Το χασμουρητό έχει παρατηρηθεί ότι είναι μεταδοτικό, ιδιαίτερα σε ομάδες ανθρώπων. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια υποσυνείδητη αντίδραση μίμησης, ή σε μια κοινή αντίδραση σε εξωτερικούς παράγοντες όπως η κούραση ή η βαρεμάρα.

Τέντωμα: Μπορεί απλά να είναι ενστικτώδες που βοηθά στην τόνωση των μυών του προσώπου και του λαιμού. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι το χασμουρητό μπορεί να είναι ένα εξελικτικό κατάλοιπο που έχει διατηρηθεί από τους προγόνους μας, χρησιμεύοντας ως τρόπος επικοινωνίας ή ως άμυνα ενάντια σε παθογόνους οργανισμούς.

Τι να κάνεις

Την επόμενη φορά που θα νιώσεις την ανάγκη να χασμουρηθείς και θελήσεις να το αποφύγεις, πάρε μερικές εισπνοές από τη μύτη, εκπνέοντας από το στόμα με αργές και βαθιές ανάσες ή εναλλακτικά αύξησε την ταχύτητα ή την ένταση της άσκησης που εκτελείς τη συγκεκριμένη στιγμή.

7 τρόποι να αντιμετωπίσεις τα βουλωμένα αυτιά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i