Υπάρχει υγιεινό παγωτό και ποιο είναι αυτό;

Αν ψάχνεις για ένα παγωτό γευστικό και δροσιστικό, το βρήκες!

παγωτό istock

Το παγωτό είναι μια νόστιμη και αναζωογονητική απόλαυση, ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Παρασκευάζεται από γάλα, κρέμα γάλακτος που προσδίδει πλούσια υφή και γεμάτη γεύση, ζάχαρη, αυγά που δίνουν δομή και σταθερότητα στο παγωτό και άλλα συστατικά που αναμειγνύονται μεταξύ τους και καταψύχονται. Διάφορα αρώματα όπως βανίλια ή κακάο, φρούτα και μπαχαρικά προστίθενται σε αυτό, καθώς και γαλακτωματοποιητές, χρωστικές και σταθεροποιητές τροφίμων όπως η ζελατίνη ή η γουάρ γάμμη που βοηθούν στην πρόληψη της κρυστάλλωσης του πάγου και διατηρούν την κρεμώδη υφή του παγωτού.

Η παρασκευή παγωτού στο σπίτι γίνεται συνήθως με μίξερ και κατάψυξη, ενώ η βιομηχανική παραγωγή περιλαμβάνει πιο σύνθετες διαδικασίες, όπως ομογενοποίηση, παστερίωση και γρήγορη κατάψυξη, για ομοιόμορφη υφή, μεγάλη διάρκεια ζωής και ποικιλία γεύσεων.

Όλοι ωστόσο ξέρουμε ότι το παγωτό είναι νόστιμο, αλλά μπορεί να είναι υγιεινό; 

Παγωτό: 5 συμβουλές για να κάνεις την πιο υγιεινή επιλογή

Είναι το παγωτό υγιεινό;

Το παραδοσιακό παγωτό φτιάχνεται με πλήρες γάλα και κρέμα. Είναι συνήθως υψηλό σε θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά, και ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο γλυκαίνεται, έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είναι αυτό που δίνει στο παγωτό την χαρακτηριστική κρεμώδη υφή του. 

Το παγωτό μπορεί επίσης να προσφέρει ορισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο, κάλιο και βιταμίνη D. Τα φρέσκα φρούτα ή οι ξηροί καρποί που προστίθενται μπορεί να παρέχουν πρόσθετες βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα.

Αν και δεν είναι υγιεινή τροφή, όταν τρώγεται με μέτρο, το παγωτό μπορεί να αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Το μέγεθος μερίδας είναι περίπου τα δύο τρίτα του φλιτζανιού, ή 100 γραμμάρια, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να περιορίζεται σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Μία μερίδα του μέσου παγωτού βανίλιας, έχει περίπου 207 θερμίδες, 3,5 γραμμάρια πρωτεΐνης, 11 γραμμάρια λίπους, 24 γραμμάρια υδατάνθρακες και 21 γραμμάρια ζάχαρη.

Ποια είναι τα πιο υγιεινά παγωτά;

Το παγωτό γενικά περιέχει μια φαινομενικά ατελείωτη σειρά από διαφορετικές γεύσεις και επιλογές. Όταν θέλεις να επιλέξεις κάποιο σύγκρινε τις λίστες συστατικών και τις διατροφικές ετικέτες. Ένα παγωτό πρέπει να έχει:

Συστατικά που αναγνωρίζεις

Ψάξε για ένα παγωτό φτιαγμένο με πραγματικά συστατικά, όπως κρέμα, γάλα, ζάχαρη, εκχύλισμα βανίλιας και κρόκους αυγών. Όσον αφορά τα αρώματα, αναζήτησε πραγματικά συστατικά, όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς και σοκολάτα.

Λιγότερη προσθήκη ζάχαρης

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να αναζητήσεις είναι η λιγότερη προστιθέμενη ζάχαρη ανά μερίδα. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά στις γυναίκες να περιορίζουν τα συνολικά προστιθέμενα σάκχαρα σε 6 κουταλάκια του γλυκού (25 γραμμάρια) την ημέρα, ενώ οι άνδρες μένουν με 9 κουταλάκια του γλυκού (36 γραμμάρια) την ημέρα.

Λιγότερη κρέμα γάλακτος

Το gelato, ένα είδος παγωτού που προέρχεται από την Ιταλία, μπορεί επίσης να είναι πιο υγιεινή επιλογή καθώς περιέχει λιγότερη κρέμα και επομένως λιγότερα λιπαρά από το παραδοσιακό παγωτό.

Οι πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις παγωτού

Παγωμένο γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι γνωστό ότι είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία του εντέρου και της καρδιάς και πολλά άλλα. Το παγωμένο γιαούρτι έχει πολύ λιγότερα κορεσμένα λιπαρά από το παγωτό, συχνά περίπου στο μισό.
Αλλά δεν είναι όλα τα παγωμένα γιαούρτια ίδια, μερικά μπορεί να έχουν περισσότερη ζάχαρη για να αντισταθμίσουν τη χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και τν ξινή γεύση.

Popsicles: Τα popsicles είναι μια νόστιμη, αναζωογονητική απόλαυση τόσο για παιδιά όσο και για ενήλικες. Συνήθως έχουν λιγότερα λιπαρά και θερμίδες από το παραδοσιακό παγωτό και υπάρχει μεγάλη ποικιλία τύπων με διαφορετικά συστατικά. Φτιάχνονται από πουρέ φρούτων, νερό και ζάχαρη, χωρίς τεχνητά χρώματα και γεύσεις. 

Σορμπέ: Το σορμπέ παρασκευάζεται με πάγο, πουρέ φρούτων, χυμό φρούτων και άλλα συστατικά. Έχει λιγότερα λίπη και θερμίδες και επιπλέον βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητάς του σε φρούτα. Αλλά το σορμπέ έχει συχνά περισσότερη ζάχαρη ανά μερίδα από το παγωτό - 34 γραμμάρια έναντι 25 γραμμάρια σε μια μερίδα δύο τρίτων φλιτζανιών.

Παγωτό: 10 σπιτικές συνταγές για ένα υγιεινό και ελαφρύ αποτέλεσμα

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i