Ο αρακάς, γνωστός και ως μπιζέλι, είναι ένα θρεπτικό λαχανικό με πολλά οφέλη για την υγεία σου. Εκτός από τη γλυκιά του γεύση και την ευελιξία του σε διάφορες συνταγές, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών.
"Ο αρακάς, ως λαχανικό, αποτελεί μια σημαντική πηγή υδατανθράκων - χαρίζοντάς σου ενέργεια - και φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος” λέει ο Χαράλαμπος Γεωργακάκης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Msc, Επιστημονικός συνεργάτης του εργαστηρίου Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα, περιέχει μια σειρά από σημαντικότατες βιταμίνες με κυριότερες από αυτές:
- Βιταμίνη Κ η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της πήξης του αίματος και στην καλύτερη λειτουργία των οστών.
- Βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως ΒΙ, Β2, Β3, Β6) οι οποίες εμπλέκονται σε μια σειρά σημαντικότατων μεταβολικών διεργασιών στον οργανισμό, όπως η λειτουργία του νευρομυικού μας συστήματος.
- Βιταμίνη C που συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στο σχηματισμό του κολλαγόνου του δέρματος, ενώ αποτελεί εξαιρετικό αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρά μας από τη γήρανση.
Πια είναι τα οφέλη του αρακά
- Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς: Ο αρακάς είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, καθώς και φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως καροτενοειδή και φλαβανόλες, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, περιέχει φιλικά προς την καρδιά μεταλλικά στοιχεία όπως μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο που προστατεύουν την καρδιά και υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή λειτουργία. Οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχει μας βοηθούν να διαχειριστούμε τα επίπεδα χοληστερόλης, ειδικά τη χοληστερόλη LDL.
- Προστατεύει από τον καρκίνο: Περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από διάφορους τύπους καρκίνου. Ο αρακάς περιέχει επίσης φυσικές ενώσεις που ονομάζονται σαπωνίνες, και οι ενώσεις αυτές έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου.
- Βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη: Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα απότομα. Ο αρακάς περιέχει άμυλο με τη μορφή αμυλόζης, η οποία επιβραδύνει την πέψη και οι μελέτες υποστηρίζουν ότι μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της ισορροπίας του σακχάρου στο αίμα. Ο αρακάς περιέχει επίσης θρεπτικά συστατικά όπως μαγνήσιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη C, τα οποία βοηθούν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.
- Ενισχύει την υγεία των οστών: Είναι πλούσιος σε βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών.
- Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου: Ο αρακάς περιέχει θειαμίνη, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό: Ο αρακάς είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Έξυπνες συνταγές με αρακά
1. Σούπα αρακάς
- Σώταρε 2 κουταλιές της σούπας κόκκινο, κομμένο κρεμμύδι σ' ένα μεγάλο τηγάνι.
- Βράσε 2 κούπες ζωμού κότας και ανακάτεψε προσθέτοντας 11/2 κούπα αρακά.
- Ανακάτεψε το μείγμα μέχρι να στρώσει, πρόσθεσε 1 κ.σ. μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και ανακάτεψε ξανά.
- Στο τέλος πασπάλισέ το με ½ κούπα τριμμένο καρότο.
2. Αντί για μπιφτέκια
- Πολτοποίησε μια κούπα βρασμένο αρακά και ανακάτεψέ το με 1 χτυπημένο αυγό, ½ κούπα ψιλοκομμένη πατάτα, 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο βασιλικό, λίγο πιπέρι καγιέν, αλάτι και πιπέρι.
- Πλάσε τα μπιφτέκια και ρίξε λίγο ελαιόλαδο.
- Ψήσε τα στο φούρνο στους 350 για 12 λεπτά.
3. Στη σαλάτα
- Ανακάτεψε 1 κούπα μαγειρεμένο αρακά, 1 κούπα ψιλοκομμένα μανιτάρια, 1 κούπα ρόκα και 1 κούπα κομμένη ντομάτα.
- Σ' ένα πιάτο χτύπησε ελαφρά 1 κ.σ. κάρυ, 1/4 της κούπας ξύδι, 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένη πιπερόριζα, ¼ της κούπας ψιλοκομμένο κόλιαντρο και περίχυσέ το πάνω στη σαλάτα.
Συνταγή για αρακά και φασόλια με άνηθο, φέτα και κόλιαντρο
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr