Τι είναι το εφτάζυμο ψωμί που τρώμε τη Μεγάλη Παρασκευή; 5 οφέλη

Σίγουρα το έχεις ακούσει αλλά μπορεί να μην το έχεις γευτεί. Το εφτάζυμο ψωμί ωστόσο δεν έχει ζυμωθεί επτά φορές. Μάθε τα οφέλη του.

εφτάζυμο ψωμί istock

Το εφτάζυμο ψωμί σε πολλές περιοχές της Ελλάδας τρώγεται συνήθως μία φορά το χρόνο και αυτό τη Μεγάλη Παρασκευή.

Αν και τη λέξη "εφτάζυμο" μπορεί εύκολα κάποιος να καταλάβει ότι είναι ψωμί ζυμωμένο εφτά φορές, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Οι βασικές διαφορές από το κανονικό ψωμί είναι ότι δεν περιέχει προζύμι ή μαγιά για να "φουσκώσει". Ως προζύμι χρησιμοποιείται αλεσμένο ρεβίθι και ανήκει στην κατηγορία του "αυτόζυμου" ψωμιού. Επομένως το εφτάζυμο είναι παράφραση: αυτόζυμο, φτάζυμο, εφτάζυμο. 

Σχετικά δύσκολη η διαδικασία παρασκευής του αλλά θεωρείται αρωματικό και κάπως γλυκόπικρο ψωμί.

Ποια είναι τα οφέλη του εφτάζυμου ψωμιού

Προτού οι αρτοποιοί ανακαλύψουν τη δύναμη της μαγιάς, το ψωμί ήταν χωρίς προζύμι, άζυμο, που σημαίνει ότι δεν φουσκώνει. Το επτάζυμο ψωμί, χωρίς προζύμι, προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. 

1. Παρέχει υγιεινές θερμίδες

Αν και η περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά ποικίλλει, ως επί το πλείστον είναι χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες και αποτελούν καλή πηγή υδατανθράκων. 

2. Είναι πηγή φυτικών ινών

Οι εκδοχές του άζυμου ψωμιού ολικής αλέσεως είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και καλύπτουν το 8% και το 16% της ημερήσιας αξίας, αντίστοιχα. Οι φυτικές ίνες προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία εκτός από του ότι μειώνει τη δυσκοιλιότητα: μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς, να μειώσει τον κίνδυνο για διαβήτη και να συμβάλει στην απώλεια βάρους. 

3. Είναι πλούσιο σε Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Περιέχει μικρές ποσότητες ριβοφλαβίνης, παντοθενικού οξέος, νιασίνης, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Β-6 και θειαμίνης. Κάθε βιταμίνη του συμπλέγματος Β έχει τον δικό της συγκεκριμένο ρόλο στο σώμα σου, αλλά προσφέρει ενέργεια. 

4. Συμβάλει στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών 

Γενικά τα ψωμιά χωρίς προζύμι, είναι επίσης πλούσια σε μαγγάνιο και σελήνιο, τα οποία είναι δύο ιχνοστοιχεία που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά στο σώμα σου. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρά σου από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Η μείωση της βλάβης μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της γήρανσης και στη μείωση του κινδύνου για ορισμένες ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ,  Πάρκινσον, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

5. Μειώνει το σάκχαρο

Το ψωμί που παρασκευάζεται από αλεύρι ρεβιθιού, όπως το εφτάζυμο, μειώνει το σάκχαρο στο αίμα και αυξάνει τον κορεσμό, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Το αλεύρι ρεβιθιού έχει περίπου τους μισούς υδατάνθρακες από το λευκό αλεύρι και επομένως μπορεί να επηρεάσει διαφορετικά το σάκχαρο του αίματος.

Τα ρεβίθια έχουν Γλυκαιμικό Δείκτη (ΓΔ) 6 και τα σνακ που παρασκευάζονται από αλεύρι ρεβιθιού πιστεύεται ότι έχουν ΓΔ 28–35. Είναι τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη που έχουν πιο σταδιακή επίδραση στο σάκχαρο του αίματος από το λευκό αλεύρι .

Συνταγή για εφτάζυμο ψωμί

Θα χρειαστείς

  • 7 κούπες νερό
  • 2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κούπες ρεβίθι ωμό
  • 3/4 της κούπας ελαιόλαδο
  • 5-6 φύλλα δάφνης
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι

Οδηγίες

  • Βράσε το νερό με τα δαφνόφυλλα και το μοσχοκάρυδο για 5 λεπτά και άφησέ το να κρυώσει (να αντέχει το χέρι σου).
  • Άλεσε τα ρεβίθια όπως είναι ωμά στον πολυκόφτη όσο καλύτερα μπορείς, θα προκύψει ένα είδος αλευριού με κομματάκια σαν χοντρό πλιγούρι.
  • Σε 3 κούπες νερό διάλυσε τα αλεσμένα ρεβίθια έτσι ώστε να γίνεις ένας αραιός χυλός. Αυτός πρέπει να παραμείνει ζεστός μέχρι να γίνει η ζύμωση που θα κάνει τα ρεβίθια να αφρίσουν και να φουσκώσουν, δηλαδή σε 12 ώρες. Γι' αυτό τύλιξε το μπολ με μεμβράνη και κουβέρτα. 
  • Όταν ο χυλός φουσκώσει πρόσθεσε το υπόλοιπο νερό και περίπου 1 κιλό από το αλεύρι. Άφησέ το να φουσκώσει το μείγμα σκεπασμένο και προφυλαγμένο για 1-2 ώρες. Μετά πρόσθεσε το αλάτι, τη ζάχαρη και τα υπόλοιπα υλικά, και το μισό από το λάδι. Ρίξε και το υπόλοιπο αλεύρι λίγο λίγο.
  • Λάδωσε τα χέρια σου και ζύμωσε έως ότου γίνει μια λεία, ελαστική ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Άφησέ το να ξεκουραστεί για λίγη ώρα.
  • Κάλυψε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
  • Πλάσε τα ψωμιά μακρόστενα, κάλυψε τα καλά με πετσέτες και άφησέ τα σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν για 1-2 ώρες.
  • Πασπάλισέ τα με το σουσάμι και ψήσε για 30 λεπτά στο φούρνο στους 200° C. Χαμήλωσε στους 170° C και ψήσε για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Ψωμί: To χρειάζεσαι για την υγεία του εντέρου;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i