Από τις Δήμητρα Κοτσαρίνη, διαιτολόγο-διατροφολόγο, και Αναστασία Κοτσαρίνη, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής (@fitline_gr).
Προτού αναφέρουμε περισσότερα, ας εξηγήσουμε τι εννοούμε με τον όρο "θερμιδικό έλλειμμα". Πρόκειται για την κατάσταση όπου καταναλώνουμε ημερησίως λιγότερες θερμίδες από όσες χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε το βάρος μας. Όταν δημιουργούμε ένα συνεχές θερμιδικό έλλειμμα, το σώμα αντλεί την ενέργεια που χρειάζεται από το αποθηκευμένο λίπος. Το σώμα μας μπορεί να χρησιμοποιήσει το ίδιο του το λίπος για να συνεχίσει να λειτουργεί αντί να χρησιμοποιεί ενέργεια από τα τρόφιμα. Ωστόσο, αυτό πολλές φορές δεν είναι αρκετό ώστε να δούμε τον δείκτη της ζυγαριάς να πέφτει και να φτάνουμε στον επιθυμητό στόχο. Φτάνουμε έτσι στο "καίριο" ερώτημα: Γιατί, ενώ ακολουθούμε μια υποθερμική δίαιτα, δεν επιτυγχάνουμε την επιθυμητή απώλεια βάρους; Τι μπορεί να δυσκολεύει αυτή την προσπάθεια;
9 λόγοι που μπλοκάρουν την απώλεια βάρους
1. Ο ανεπαρκής ύπνος. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο ανεπαρκής ύπνος έχει επιπτώσεις στον μεταβολισμό μας με συνέπεια την αύξηση του σωματικού βάρους. Συγκεκριμένα, η μικρή διάρκεια ύπνου (λιγότερο από 6 ώρες) μπορεί να αυξήσει σταδιακά το βάρος μας και να οδηγήσει στην παχυσαρκία.
2. Η ανεπαρκής ενυδάτωση. Το νερό αποτελεί το κύριο συστατικό του σώματος. Ρυθμίζει τη θερμοκρασία, προστατεύει τα όργανα και τους ιστούς και μεταφέρει
θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα. Σε μελέτη βρέθηκε ότι υπέρβαροι ενήλικες που έπιναν μισό λίτρο νερό πριν από κάθε γεύμα τους έχασαν 44% περισσότερο βάρος από αυτούς που δεν έπιναν πριν από τα γεύματά τους.
3. Το έντονο άγχος. Έρευνες σε άτομα με παχυσαρκία έδειξαν ότι έχουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Τα μεγάλα ποσοστά κορτιζόλης αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την αρτηριακή πίεση, ενώ καταστέλλεται το ανοσοποιητικό σύστημα και γίνεται έντονο το αίσθημα της πείνας.
4. Η μειωμένη ή ανεπαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών. Με την ανεπαρκή πρόσληψη μειώνονται η θερμογένεση στον οργανισμό, η διαδικασία με την οποία καίμε θερμίδες ακόμα και όταν δεν κάνουμε τίποτα, και ο ρυθμός του μεταβολισμού.
5. Η λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα αντιψυχωσικά, ενδέχεται να προκαλέσουν αύξηση βάρους ή να δυσκολέψουν την προσπάθεια απώλειας βάρους.
6. Οι δίαιτες τύπου γιο γιο. Οι δίαιτες που οδηγούν σε γρήγορη απώλεια βάρους (και επαναπρόσληψή του μετά από λίγο καιρό) μεσοπρόθεσμα δυσκολεύουν την απώλεια βάρους κάθε φορά όλο και περισσότερο, καθώς χάνουμε κατά κύριο λόγο μυϊκή μάζα και μειώνεται απότομα ο βασικός μεταβολισμός.
7. Η έλλειψη βιταμινών. Μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του μεταβολισμού και ελάττωση των καύσεων έως και -30%. Σε κάθε περίπτωση ο υψηλός μεταβολισμός με μεγάλες καύσεις δεν μπορεί να επιτευχθεί με διατροφικά κενά ή ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.
8. Μόνο αερόβια άσκηση. Η αερόβια άσκηση είναι σημαντική για την απώλεια βάρους. Αν όμως αφιερώνεις όλο τον χρόνο σε αυτήν και το πρόγραμμά σου δεν περιλαμβάνει ασκήσεις με αντιστάσεις, η απώλεια βάρους θα γίνει δύσκολη υπόθεση. Η μυϊκή μάζα βοηθά τον μεταβολισμό να λειτουργεί γρήγορα, ενώ, όταν χάνεται βάρος, συνήθως υπάρχει και απώλεια μυών, γεγονός που επιβραδύνει την καύση θερμίδων.
9. Ο λάθος υπολογισμός θερμίδων. Η άγνοια θερμιδικού περιεχομένου οδηγεί σε υποτίμησή του. Μπάρες δημητριακών, πολύσπορα κριτσίνια, μαύρη σοκολάτα, χυμοί φρούτων, όλα είναι υγιεινές τροφές. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν έχουν θερμίδες.
Είναι, λοιπόν, φανερό ότι δεν επαρκεί μόνο το θερμιδικό έλλειμμα σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους. Η διαδικασία πρέπει να γίνεται σταδιακά και να λαμβάνονται υπόψη οι παραπάνω παράγοντες. Κάθε διατροφή πρέπει να απαρτίζεται από όλες τις κατηγορίες τροφίμων. Το ιδανικό είναι να υπάρχει ποικιλία επιλογών στα γεύματα και, όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος, να έχουμε ως στόχο μια σταθερή απώλεια βάρους για την οποία η προσπάθεια θα έχει διάρκεια.
Θέλεις να χάσεις βάρος σε κάθε ηλικία (ναι, και στην εμμηνόπαυση); Φάε περισσότερο!
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr