Πώς να πλένεις τα φρούτα για να απομακρύνεις τα φυτοφάρμακα

Το να πλένουμε τα φρούτα με καθαρό νερό δεν αρκεί λέει νέα έρευνα, γιατί τα φυτοφάρμακα εισχωρούν μέσα στη φλούδα.

πλένουμε τα φρούτα στον νεροχύτη με τρεχούμενο νερό istock

Μια νέα επιστημονική έκθεση στη Guardian παρουσιάζει νέα στοιχεία για το πώς πλένουμε τα φρούτα πριν από το φαγητό: δεν αρκεί για να αφαιρέσει διάφορες τοξικές χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται συνήθως στη γεωργία. Το έγγραφο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nano Letters της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.

Πώς αποθηκεύουμε σωστά φρούτα και λαχανικά;

Γιατί το απλό πλύσιμο των φρούτων δεν αρκεί;

Οι παραδοσιακές "εργασίες καθαρισμού φρούτων δεν μπορούν να αφαιρέσουν πλήρως τα φυτοφάρμακα", αναφέρεται στο έγγραφο. Όταν χρησιμοποίησαν την τεχνική πλυσίματος σε μήλο, για παράδειγμα, οι ερευνητές ανάφεραν ότι "τα αποτελέσματα της απεικόνισης αποδεικνύουν ότι τα φυτοφάρμακα διεισδύουν στο στρώμα της φλούδας και στο στρώμα της ψίχας του φρούτου".

Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που ανέπτυξαν, οι συγγραφείς ανακάλυψαν ότι η μόλυνση από φυτοφάρμακα μειώθηκε όταν αφαιρέθηκε η φλούδα του μήλου μαζί με μέρος του στρώματος της ψίχας.

Οι κίνδυνοι για την υγεία που ενέχουν τα φυτοφάρμακα έχουν τεκμηριωθεί σε αρκετές μελέτες, αλλά οι περισσότερες από αυτές ασχολούνται με την επαγγελματική έκθεση και όχι με τη διατροφή. Το USDA και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων υποστηρίζουν ότι τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα δεν προκαλούν γενικά ανησυχία για την υγεία, εάν εμπίπτουν στα νόμιμα όρια.

Και οι δύο υπηρεσίες παρακολουθούν τα επίπεδα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα εδώ και δεκαετίες, αναφέροντας τα ευρήματά τους ετησίως.

Στην πιο πρόσφατη έκθεση του προγράμματος δεδομένων φυτοφαρμάκων του USDA, ο οργανισμός ανέφερε ότι το 99% των τροφίμων που δοκιμάστηκαν είχαν υπολείμματα που ήταν εντός των νόμιμων ορίων και ως εκ τούτου "δεν ενέχουν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών και είναι ασφαλή". Αυτό διαφέρει από τα ευρήματα της Consumer Reports, η οποία θεωρεί ότι τα όρια που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση είναι πολύ υψηλά.

Πάνω από το 72% των πάνω από 10.000 δειγμάτων τροφίμων έφεραν ανιχνεύσιμα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ανέφερε το USDA.

Πώς να πλένεις τα φρούτα για να απομακρύνεις τα φυτοφάρμακα

Το πλύσιμο των φρούτων είναι απαραίτητο για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων χώματος, μικροβίων και φυτοφαρμάκων. Αυτοί είναι οι νβασικοί κανόνες για το πλύσιμο των φρούτων:

  • Πλύνε τα χέρια σου: Πριν ξεκινήσεις το πλύσιμο, πλύνε καλά τα χέρια σου με σαπούνι και νερό.
  • Χρησιμοποίησε τρεχούμενο νερό: Είναι ο καλύτερος τρόπος για να απομακρύνεις τα υπολείμματα από την επιφάνεια των φρούτων. Ξέπλυνε καλά τα φρούτα κάτω από τρεχούμενο νερό για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα.
  • Αφαίρεσε τη φλούδα: Τα περισσότερα φυτοφάρμακα συσσωρεύονται εκεί.
  • Τρίψε απαλά: Χρησιμοποίησε τα δάχτυλά σου για να τρίψεις απαλά την επιφάνεια των φρούτων, ιδιαίτερα στις ρωγμές και τις πτυχές.
  • Χρησιμοποίησε βούρτσα για φρούτα: Μια ειδική βούρτσα για φρούτα μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση της βρωμιάς από πιο δύσκολες επιφάνειες.
  • Βάλε ξύδι: Χρησιμοποίησε ένα διάλυμα ξιδιού και νερού για να καθαρίσεις τα φρούτα. Ανάμιξε 1 μέρος ξύδι με 3 μέρη νερό και μούλιασε τα φρούτα για 15 λεπτά πριν τα ξεπλύνεις.
  • Αγόραζε βιολογικά προϊόντα: Τα βιολογικά φρούτα καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται πλύσιμο για την απομάκρυνση των μικροβίων.
  • Κόψε τα φρούτα αμέσως πριν τα καταναλώσετε: Αυτό θα μειώσει την έκθεσή τους σε βακτήρια μετά το πλύσιμο.

Γιατί δεν πρέπει να πλένεις τα φρούτα με σαπούνι ή απορρυπαντικό πιάτων;

Η χρήση σαπουνιού ή απορρυπαντικού πιάτων για το πλύσιμο των φρούτων μπορεί να φαίνεται σαν μια λογική επιλογή για να τα καθαρίσεις αποτελεσματικά. Ωστόσο, αυτή η πρακτική είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την υγεία μας και δεν συνιστάται για τους εξής λόγους:

  • Απορρόφηση χημικών ουσιών: Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πορώδη, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να απορροφήσουν εύκολα τις χημικές ουσίες που περιέχονται στα σαπούνια και τα απορρυπαντικά. Αυτές οι χημικές ουσίες είναι σχεδιασμένες για να καθαρίζουν τα πιάτα και τις επιφάνειες, αλλά είναι τοξικές όταν καταναλώνονται.
  • Κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης: Η κατάποση υπολειμμάτων σαπουνιού ή απορρυπαντικού μπορεί να προκαλέσει σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα, όπως ναυτία, έμετο, διάρροια και κοιλιακούς πόνους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές επιπλοκές.
  • Αλλεργικές αντιδράσεις: Τα συστατικά των σαπουνιών και των απορρυπαντικών μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα.

8 φρούτα που έχουν λιγότερη ζάχαρη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i