Καρκίνος: Το φρούτο που μειώνει τον κίνδυνο, σύμφωνα με διαιτολόγο

Βάλε αυτό το καλοκαρινό φρούτο στη διατροφή σου και προστάτεψε την υγεία σου!

πιατέλα με αχλάδια istock

Το αχλάδι, αυτό το γλυκό φρούτο σε σχήμα καμπάνας, δεν είναι μόνον απολαυστικό αλλά έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Η Nichole Andrews, cancer dietitian (διαιτολόγος για τον καρκίνο) στην Ουάσιγκτον, ενθαρρύνει τους 178.000 και πλέον οπαδούς της στο TikTok να αγαπήσουν το αχλάδι, επειδή είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά και έχει αποδειχθεί ότι διατηρεί το σάκχαρο στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η Andrews δεν διευκρίνισε ποια αχλάδια προτιμά - οι ποικιλίες περιλαμβάνουν το κλασικό Bartlett, ένα γλυκό και αρωματικό αχλάδι που γίνεται από πράσινο κίτρινο καθώς ωριμάζει.

Κόψε αυτές τις 4 τροφές και μείωσε τον κίνδυνο για καρκίνο

https://www.tiktok.com/@oncology.nutrition.rd/video/7394326719420992814?is_from_webapp=1&sender_device=pc

 

Αχλάδι και οφέλη

Τα αχλάδια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και βιταμίνες, ενώ έχουν λίγες θερμίδες, χαμηλή οξύτητα και πολύ χαμηλή αλλεργιογόνο δράση. Πιο συγκεκριμένα το αχλάδι:

Περιέχει πολλές φυτικές ίνες: Ένα μέτριο αχλάδι έχει περίπου 6 γραμμάρια φυτικών ινών, το 21% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης, δηλαδή περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες από ένα φλιτζάνι kale. Οι φυτικές ίνες προάγουν την υγιή πέψη και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη των υδατανθράκων από το σώμα και την απορρόφηση της ζάχαρης, βοηθώντας στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Σε μελέτη, οι ερευνητές υπολόγισαν 3% μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 ανά μερίδα αχλαδιών την εβδομάδα. Η φλούδα του αχλαδιού περιέχει τις περισσότερες φυτικές ίνες, επομένως μην την πετάς αλλά απόλαυσέ τη.

Διαθέτει βιταμίνη C: Ένα αχλάδι μεσαίου μεγέθους περιέχει περίπου 8 χιλιοστόγραμμα (mg) βιταμίνης C. Η Συνιστώμενη Ημερήσια Ποσότητα (ΣΗΠ) είναι 90 mg ημερησίως για τους άνδρες και 75 mg για τις γυναίκες. Έρευνες δείχνουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα.

Προστατεύει την καρδιά: Είναι πλούσιο σε κάλιο (το οποίο συμβάλλει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης), ανθοκυανίνες (που μπορεί να προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις) και φλαβονοειδή (που μειώνουν τη φλεγμονή).

Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Το αχλάδι περιέχει βιταμίνη Κ, η οποία υποστηρίζει την πήξη του αίματος και τα υγιή οστά, καθώς και χαλκό, που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες, ενεργώντας ως αντιοξειδωτικό.

Ενυδατώνει: Η υψηλή περιεκτικότηά του σε νερό βοηθά στην αποτοξίνωση, η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Υποστηρίζει ένα υγιές βάρος: Έχει λίγες θερμίδες και πολλές φυτικές ίνες, βοηθώντας στη διαχείριση του βάρους, η οποία συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου.

Οι πιο γνωστές ελληνικές ποικιλίες αχλαδιών 

Η Ελλάδα, με το πλούσιο γεωγραφικό της ανάγλυφο και το μεσογειακό κλίμα, προσφέρει ιδανικές συνθήκες για την καλλιέργεια ποικίλων φρούτων, μεταξύ των οποίων και τα αχλάδια. Οι ελληνικές ποικιλίες αχλαδιών ξεχωρίζουν για τη μοναδική τους γεύση, το άρωμα και την υφή τους, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής διατροφής.

Κρυστάλλι ή Τσακώνικη: Αυτή είναι ίσως η πιο διαδεδομένη ποικιλία στην Ελλάδα. Καλλιεργείται κυρίως στη Μακεδονία και τη Βόρεια Πελοπόννησο. Χαρακτηρίζεται από γυαλιστερό πράσινο χρώμα και ελαφρύ κοκκίνισμα του φλοιού στις ακτίνες του ήλιου. Είναι ιδιαίτερα γευστική και αρωματική.

Κοντούλα: Αυτή η ποικιλία παράγει αχλάδια εξαιρετικής ποιότητας, με πολύ έντονη γεύση και άρωμα. Ωστόσο, είναι αρκετά ευαίσθητη σε ασθένειες. Καλλιεργείται κυρίως στη δυτική Πελοπόννησο.

Βουτυράτη: Αυτή η ποικιλία καλλιεργείται κυρίως στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Τα αχλάδια της είναι γνωστά για τη βουτυρώδη υφή τους και τη γλυκιά γεύση τους.

Πώς να απολαύσεις τα αχλάδια

Τα αχλάδια μπορούν να καταναλωθούν ωμά, κομμένα και να προστεθούν σε σαλάτες ή να ψηθούν σε επιδόρπια. Γενικά, όμως τα φρέσκα είναι τα καλύτερα επειδή έχουν την υψηλότερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών".

Πώς να μην μαυρίσει το κομμένο μήλο ή αχλάδι;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i