Κανόνας 5/20: Το μυστικό της διαιτολόγου για θρεπτική διατροφή

Μάθε σε λίγα δευτερόλεπτα την αξία ενός τροφίμου με τον κανόνα 5/20 που προτείνει η Αναστασία Κόκκαλη.

κανόνας 5/20 στη διατροφική ετικέτα istock

Εάν θέλεις να γνωρίζεις ότι το συσκευασμένο τρόφιμο που σκέφτεσαι να αγοράσεις είναι θρεπτικό ή όχι, μάθε τι μπορεί να σου αποκαλύψει η ετικέτα του μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα χρησιμοποιώντας τον κανόνα 5/20, που συστήνει η Αναστασία Κόκκαλη, διατροφολόγος -διαιτολόγος, B.Sc. (Hons), Glascow Caledonian University.

Τι αναγράφεται σε μια διατροφική ετικέτα;

Οι πληροφορίες που πρέπει να αναγράφονται σε μια διατροφική ετικέτα, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής παρακάτω:

  • Ονομασία τροφίμου
  • Κατάλογος των συστατικών
  • Ποσότητα ορισμένων συστατικών ή κατηγοριών συστατικών
  • Καθαρή ποσότητα του τροφίμου
  • Διατροφική δήλωση
  • Χρόνος ζωής του τροφίμου, που περιλαμβάνει την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή την τελική ημερομηνία ανάλωσης ("ανάλωση κατά προτίμηση πριν από” ή "ανάλωση έως")
  • Τυχόν ιδιαίτερες συνθήκες αποθήκευσης και/ή συνθήκες χρήσης
  • Οδηγίες χρήσης

Ωστόσο, ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να διαβάζουμε και να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε μια διατροφική ετικέτα είναι τα συστατικά του τροφίμου.

Τα 7 στοιχεία που πρέπει να τσεκάρεις στην ετικέτα τροφίμων

Ο κανόνας 5/20

"Θα πρέπει να διαβάζεις την ημερήσια διατροφική αξία του προϊόντος (daily value)", λέει η διαιτολόγος. "Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος να γνωρίζεις εάν το φαγητό είναι γενικά υψηλό ή χαμηλό σε ένα συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό".

Η μέθοδος 5/20 απαιτεί τον έλεγχο των ημερήσιων ποσοτήτων αξίας των θρεπτικών συστατικών όπως τα κορεσμένα λιπαρά, το νάτριο και τα σάκχαρα.

"Το ποσοστό ημερήσιας αξίας δείχνει πόσο ένα θρεπτικό συστατικό σε μια μερίδα φαγητού συμβάλλει στη συνολική καθημερινή διατροφή", λέει η ειδικός. Αυτός είναι απλώς ένας γρήγορος τρόπος για να ρίξεις μια ματιά στην ετικέτα και να μάθεις αν ένα τρόφιμο περιέχει λίγα ή πολλά θρεπτικά συστατικά.

"Εάν είναι 5% ή λιγότερο, τότε το φαγητό είναι γενικά χαμηλό σε αυτό το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Εάν είναι 20% ή περισσότερο, μπορείς να  θεωρήσεις το φαγητό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά", λέει η Αναστασία Κόκκαλη.

"Αυτός είναι απλώς ένας γρήγορος τρόπος για να μάθεις αν ένα φαγητό είναι θρεπτικό ή όχι."

Η διαιτολόγος σημειώνει ότι το πόσο συχνά πρέπει να τρως τροφές με επίπεδα νατρίου ή ζάχαρης που υπερβαίνουν την ημερήσια τιμή του 20% εξαρτάται από τη διατροφή σου. "Δεν υπάρχει κανόνας γιατί εξαρτάται πραγματικά από το πλαίσιο της διατροφής σου, ως προς το πόση ποσότητα πρέπει να καταναλώνεις", λέει.

"Και, φυσικά, δεν είναι απαραίτητο ή επιθυμητό να εξαλείψουμε τελείως τη ζάχαρη, τα κορεσμένα λιπαρά ή το νάτριο. Τα συμπεριλαμβάνουμε και αυτά στη διατροφή και αποτελούν μέρος μιας υγιεινής διατροφής".

Απλώς συνιστά να προσέχεις και να βεβαιωθείς ότι "δεν καταναλώνεις συστηματικά τρόφιμα που είναι πολύ πλούσια σε ζάχαρη ή σε αλάτι ή με κορεσμένα λιπαρά".

Τι να ελέγχεις στις διατροφικές ετικέτες για να χάσεις βάρος και να τρως υγιεινά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i