Μείωσε το στρες με το μπαχαρικό που έχεις ήδη στην κουζίνα σου

Εάν θέλεις να μειώσεις το στρες απλά πρόσθεσε αυτό το μπαχαρικό στη διατροφή σου!

σαφράν istock

Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, ελάχιστοι άνθρωποι δε βιώνουν το αίσθημα του στρες στην καθημερινότητά τους. Εάν και εσύ ψάχνεις έναν τρόπο να ανακουφίσεις το στρες αυτό το μπαχαρικό θα σε σώσει!

Το σαφράν είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από τα λουλούδια του φυτού Crocus sativus. Είναι ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά στον κόσμο, αλλά έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του άγχους. 

Ο λόγος της υψηλής τιμής του είναι η μέθοδος συγκομιδής του, που καθιστά την παραγωγή του δαπανηρή. Ο κρόκος συλλέγεται με το χέρι από το λουλούδι Crocus sativus, κοινώς γνωστό ως κρόκος σαφράν. Ενώ η προέλευση του σαφράν εξακολουθεί να συζητείται, χρησιμοποιείται για σχεδόν 4.000 χρόνια, για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Ελληνικές έρευνες: Κρόκος Κοζάνης, αγουρέλαιο, τσάι του βουνού κι αλόη στην αντιμετώπιση του Alzheimer!

Πώς το σαφράν μειώνει το άγχος

Το σαφράν έχει αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινικά οφέλη. Περιέχει ενώσεις που ονομάζονται σαφρανάλια, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου από βλάβες που προκαλούνται από το άγχος και βελτιώνουν τη διάθεση.

Ένας τρόπος με τον οποίο το σαφράν μπορεί να βοηθήσει με το στρες είναι η ρύθμιση των επιπέδων ορισμένων νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, που εμπλέκονται στη ρύθμιση της διάθεσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη συμπληρωμάτων σαφράν μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα αυτών των νευροδιαβιβαστών, γεγονός που έχει θετικό αντίκτυπο στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της διάθεσης.

Το σαφράν επιδρά στα επίπεδα της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που απελευθερώνεται ως απόκριση στο στρες. Έρευνες έχουν δείξει ότι το σαφράν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης, η οποία μπορεί να συμβαλλει στην ανακούφιση των σωματικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με το στρες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός.

Πώς επιδρά το στρες που βιώνουμε καθημερινά στο σώμα μας;

Επιπλέον, το σαφράν έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες προστατεύουν τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από περιβαλλοντικές τοξίνες και άλλους στρεσογόνους παράγοντες. Αυτό έχει προστατευτική επίδραση στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα, γεγονός που μπορεί να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις του στρες στο σώμα.

Συνολικά, ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα, το σαφράν προσφέρει πιθανά οφέλη για τη μείωση του στρες και τη βελτίωση της διάθεσης, καθιστώντας το μια πολλά υποσχόμενη φυσική επιλογή για όσους θέλουν να διαχειριστούν τα επίπεδα του στρες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να μιλήσετε με έναν γιατρό προτού πάρεις συμπληρώματα διατροφής.

Έρευνα: Πώς το σαφράν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της περιεμμηνόπαυσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i