Το μεγάλο δίλημμα: Αρνί ή κατσίκι για το Πασχαλινό τραπέζι;

Τόσο το αρνί όσο και το κατσίκι αποτελούν δημοφιλείς επιλογές για το Πασχαλινό τραπέζι, προσφέροντας πλούσια γεύση και παράδοση.

αρνί ή κατσίκι istock

Οι σούβλες την Κυριακή θα είναι φορτωμένες. Ποιo από τα δύο πασχαλινά εδέσματα προτιμάς: αρνί ή κατσίκι;

Αρνί ή κατσίκι; Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Εάν κάνεις διατροφή και δεν ξέρεις τι να επιλέξεις, ας δούμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που έχουν το αρνί και το κατσίκι και αφήνουμε την τελική επιλογή στη διακριτική σου ευχέρεια.

1. Αρνί

Πάσχα χωρίς αρνί, είναι Ανάσταση χωρίς λαμπάδα; Για να δούμε τι προσφέρει και τι όχι το αρνί. 

Πλεονεκτήματα:

  • Είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης: Το αρνί αποτελεί εξαιρετική πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, απαραίτητης για την ανάπτυξη και αποκατάσταση των μυών. Τα 100 γραμμάρια μαγειρεμένου αρνιού παρέχουν περίπου 28 γραμμάρια πρωτεΐνης!
  • Έχει βιταμίνες και μέταλλα: Το αρνί περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών Β12, νιασίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β6, σιδήρου, ψευδαργύρου και φωσφόρου, σελήνιου και σιδήρου απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού.
  • Είναι χαμηλότερο σε λιπαρά από κάποιες άλλες ζωικές πρωτεΐνες όπως το βοδινό και το χοιρινό. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι τα άπαχα κομμάτια αρνιού μπορούν να προσφέρουν μόλις 0,7 γραμμάρια λιπαρών ανά μερίδα – πολύ λιγότερο από αυτό που θα περίμενε κανείς από μια πηγή τροφής με υψηλότερα λιπαρά.

Μειονεκτήματα:

  • Έχει χοληστερόλη: Το αρνί έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη σε σύγκριση με το κατσίκι, η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

2. Κατσίκι

Προτού δεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα το κατσικάκι γάλακτος είναι πιο υγιεινό και πιο εύπεπτο από το αρνάκι γάλακτος, καθώς το κατσικίσιο γάλα με το οποίο έχει ανατραφεί είναι χαμηλότερο σε λιπαρά.

Πλεονεκτήματα:

  • Έχει χαμηλότερα λιπαρά: Το κατσίκι είναι πιο άπαχο κρέας από το αρνί, με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, καθιστώντας το πιο υγιεινό για την καρδιά. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε γ-λινολεϊκό οξύ (CLA), το οποίο συμβάλλει στη ελάττωση του λίπους σε υπέρβαρα άτομα καθώς και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού τους προφίλ. 
  • Έχει λιγότερη χοληστερόλη: Το κατσίκι έχει σημαντικά χαμηλότερη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη σε σχέση με το αρνί, ωφέλιμο για άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Αυτό γιατί είναι πλούσιο σε συνένζυμο Q10. Η αντιοξειδωτική του δράση μειώνει την LDL "κακή" χοληστερόλη- προλαμβάνοντας τη στεφανιαία νόσο και τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. 
  • Είναι καλή πηγή πρωτεΐνης: Το κατσίκι, όπως και το αρνί, αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας.

Μειονεκτήματα:

  • Λιγότερα θρεπτικά συστατικά: Το κατσίκι μπορεί να περιέχει ελαφρώς χαμηλότερες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων σε σύγκριση με το αρνί, όπως σίδηρος και ψευδάργυρος.
  • Έχει πιο δυνατή γεύση: Το κατσίκι έχει πιο έντονη γεύση και μυρωδιά σε σχέση με το αρνί, το οποίο μπορεί να μην αρέσει σε όλους.

Συμπέρασμα

Η επιλογή αρνιού ή κατσικιού για το Πασχαλινό τραπέζι εξαρτάται από τις ατομικές σου προτιμήσεις και διατροφικές ανάγκες. Αν εστιάζεις στην υγεία της καρδιάς και θέλεις ένα πιο άπαχο κρέας, το κατσίκι αποτελεί καλύτερη επιλογή. Εάν σου αρέσει η πλούσια γεύση και η υφή, το αρνί ίσως σου ταιριάζει περισσότερο.

Πόσο κρέας είναι πολύ; Πόσο κόκκινο και λευκό κρέας πρέπει να τρώμε την εβδομάδα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i