Τα όσπρια που καταναλώνουμε και θεωρούνται εθνικό πιάτο, είναι τα φασόλια. Αυτά δεν επιδρούν μόνον στο ανοσοποιητικό, το καρδιαγγειακό, το γαστρεντερικό σύστημα. Βοηθούν στον έλεγχο της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα και προλαμβάνουν το λίπος στο συκώτι (λιπώδης διήθηση). Υπάρχουν πολλοί λόγοι να τα προσθέσεις στη διατροφή σου, σύμφωνα με τον Γιώργο Μίλεση, κλινικό Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, MSc.
Πρόληψη: Οι συνήθειες που βλάπτουν το συκώτι
Φασόλια: Θρεπτικά συστατικά και διατροφική αξία
Εκτός από την πλούσια γεύση και την ευελιξία τους στη μαγειρική, προσφέρουν και μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών που ωφελούν την υγεία.
Τα φασόλια είναι αναμφισβήτητα μια επιλογή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, που βοηθά στον καλό γλυκαιμικό έλεγχο. Μια κούπα (176gr) μαγειρεμένων λευκών φασολιών (χωρίς προσθήκη λίπους)
Αποδίδουν:
- 249 kcal,
- 44.9gr υδατανθράκων εκ των οποίων 11.3gr φυτικών ινών,
- 17.4gr πρωτεΐνης και
- μόλις 0.6gr λίπους.
Παρέχουν
- το 36% των ημερήσιων αναγκών σε φυλλικό οξύ,
- το 14% σε θειαμίνη,
- το 8% σε βιταμίνες Β6, Ε και Κ,
- το 57% σε μαγγάνιο,
- το 37% σε σίδηρο,
- το 28% σε κάλιο, χαλκό και μαγνήσιο,
- το 20% σε φώσφορο και
- το 16% σε ασβέστιο.
- Πρωτεΐνη: Τα λευκά φασόλια αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης, απαραίτητης για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των ιστών. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα φασόλια περιέχει περίπου 17 γραμμάρια πρωτεΐνης, ίση με την ποσότητα πρωτεΐνης που περιέχεται σε 2 αυγά.
- Φυτικές ίνες: Τα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
- Βιταμίνες και μέταλλα: Τα λευκά φασόλια αποτελούν καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων, όπως φυλλικό οξύ, σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος και κάλιο.
Πώς κάνω πιο ελαφριά τη φασολάδα - και ποιο είναι το τέλειο συνοδευτικό
Οφέλη για την υγεία
- Υγεία της καρδιάς: Η κατανάλωση λευκών φασολιών μπορεί να συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης και την αρτηριακή πίεση.
- Διαχείριση βάρους: Τα λευκά φασόλια, επειδή είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ίνες, προάγουν το αίσθημα κορεσμού και βοηθούν στον έλεγχο του βάρους.
- Καλύτερος έλεγχος σακχάρου στο αίμα: Οι φυτικές ίνες στα λευκά φασόλια ρυθμίζουν την απορρόφηση σακχάρου στο αίμα, ωφέλιμες ιδιότητες για άτομα με διαβήτη ή προδιάθεση για διαβήτη.
- Πρόληψη καρκίνου: Ορισμένες μελέτες συνδέουν την κατανάλωση λευκών φασολιών με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων καρκίνου.
- Πρόληψη λιπώδους ήπατος: Η λιπώδης διήθηση συμβαίνει όταν συσσωρεύεται λίπος στο ήπαρ, συνυπάρχοντας συνήθως με παχυσαρκία, υψηλή χοληστερόλη, αρτηριακή υπέρταση ή άλλα στοιχεία μεταβολικού συνδρόμου. Η θεραπεία της βασίζεται στην απώλεια βάρους, στον έλεγχο της γλυκόζης αίματος, στη μείωση των λιπιδίων στο αίμα. Αποδεικνύεται ότι η αντικατάσταση των ζωικών πρωτεϊνών με φασόλια, θεωρείται ένα πολύ καλό βήμα για την αποκατάσταση της ηπατικής υγείας.
Τι πρέπει να προσέξεις
Τα φασόλια περιέχουν λεκτίνες, δηλαδή πρωτεΐνες που είναι δυνητικά τοξικές. Το μούλιασμα και το βράσιμο των φασολιών για τουλάχιστον 10 λεπτά, μειώνει το περιεχόμενό τους σε λεκτίνες, όποτε θεωρούνται ασφαλή.
Οι πιο κοινές "παρενέργειες" των φασολιών είναι ο τυμπανισμός και τα αέρια. Συμπτώματα μη επικίνδυνα, αλλά δυσάρεστα έως επώδυνα σε κάποιους ανθρώπους.
Αν έχεις σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή φλεγμονώδη νόσου εντέρου, τα φασόλια μπορεί να μην είναι ανεκτά. Ωστόσο, το ζεμάτισμα των φασολιών και η απομάκρυνση του νερού που χρησιμοποιήθηκε για το μούλιασμά τους, μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα από την κατανάλωσή τους.
Υπάρχουν βέβαια και τα ανάλογα πεπτικά ένζυμα που μπορούν να χορηγηθούν κατά περίπτωση, ώστε να βοηθηθεί η πέψη των φασολιών.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr