Τα τελευταία χρόνια η "υγεία του εντέρου" συζητιέται πολύ. Αυτό γιατί το μικροβίωμα του εντέρου συνδέεται με την υγεία, την πεπτική λειτουργία, την ψυχική υγεία, το δέρμα και πολλά άλλα. Μάλιστα υπάρχει ο έλεγχος του μικροβιώματος που προσπαθεί να εντοπίσει εάν ένα κακό μικροβίωμα είναι αιτία ενός συμπτώματος ή μιας κατάστασης υγείας ή αντίδραση.
Το μικροβίωμα αποτελείται από τρισεκατομμύρια μικροβίων που ζουν στο σώμα σου, όπως βακτήρια, ιοί και μύκητες. Το μικροβίωμα του εντέρου, συγκεκριμένα, αναφέρεται στα μικρόβια που υπάρχουν στο έντερό σου, ιδιαίτερα στο παχύ. Αυτό βοηθά στο μεταβολισμό των τροφών που δεν μπορείς να αφομοιώσεις, ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να ελέγχει τη φλεγμονή.
Αυτά τα μικρόβια παράγουν επίσης μεταβολίτες (ουσίες που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να διασπάσει τις τροφές), βιταμίνες, ένζυμα και ορμόνες.
Καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για το μικροβίωμα του εντέρου, υπάρχουν μερικές βασικές συμβουλές που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να το διατηρήσετε όσο πιο υγιές μπορείς.
Ωστόσο, προτού κάνεις οτιδήποτε είναι σημαντικό να επισκεφτείς έναν γαστρεντερολόγο για να μάθεις τη βασική αιτία του προβλήματος και να αποκλείσεις άλλες καταστάσεις. Το να κάνεις αλλαγές στη διατροφή σου ή στην καθημερινότητά σου που μπορεί να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου σου είναι ένα καλό πρώτο βήμα.
4 εύκολα βήματα για να αποκτήσεις ένα υγιές έντερο
Είναι σημαντικό να έχεις κατά νου ότι δεν υπάρχει ακριβές πρότυπο για το απόλυτα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, καθώς η σύνθεση του καθενός είναι διαφορετική. Ωστόσο αυτά είναι τα τέσσερα πράγματα για να αποκτήσεις ένα υγιές έντερο.
- Επίλεγε τροφές φιλικές για το έντερο
- Πρόσεχε τα φάρμακα που παίρνεις
- Βρες τα σωστά προβιοτικά ή συμπληρώματα
- Ασκήσου και κοιμήσου
Βήμα 1ο. Επίλεγε τροφές φιλικές για το έντερο
Το μικροβίωμα του εντέρου προτιμά τροφές που δεν μπορούμε να αφομοιώσουμε. Αυτό περιλαμβάνει τρόφιμα με πολλές φυτικές ίνες, όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, σπόρους και ξηρούς καρπούς.
Οι τροφές που πρέπει να αφαιρέσεις από το έντερό σου ή να τρως σε μικρότερες ποσότητες, είναι όσα περιέχουν πολλή ζάχαρη και λιπαρά και ελάχιστες φυτικές ίνες. Αυτές συνδέονται με την κατανάλωση μιας δυτικής διατροφής, η οποία συνδέεται επίσης με ένα διαταραγμένο μικροβίωμα.
Εκτός από μια υγιεινή διατροφή για το έντερο, η οποία όχι και τόσο τυχαία συμπίπτει με μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά, η κατανάλωση τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να βοηθήσει όπως το γιαούρτι, η κομπούτσα και το κεφίρ.
Βήμα 2ο. Πρόσεχε τα φάρμακα που παίρνεις
Είναι γνωστό ότι η λήψη αντιβιοτικών διαταράσσει, τουλάχιστον προσωρινά, τα "καλά" βακτήρια. Μερικές συχνές παρενέργειες της λήψης αντιβιοτικών περιλαμβάνουν ναυτία, διάρροια και μυκητιάσεις. Εάν λαμβάνεις αντιβιοτικά ή έχεις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις που σε κάνουν να παίρνεις συχνά αντιβιοτικά, ρώτησε τον γιατρό σου τι μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τη διαταραχή στο μικροβίωμα σου.
Άλλα φάρμακα που μπορούν να διαταράξουν το μικροβιώμa μας είναι αυτά που μεταβάλλουν το PH του στομάχου. Παραδείγματα περιλαμβάνουν αναστολείς αντλίας πρωτονίων, γνωστό και ως PPI, και ανταγωνιστές υποδοχέα Η2 ισταμίνης, ή αναστολείς Η2 (αντιόξινα), που χρησιμοποιούνται για τη μείωση των συμπτωμάτων οισοφαγικής παλινδρόμησης και ενδέχεται να διατίθενται χωρίς ιατρική συνταγή.
Βήμα 3ο. Βρες τα σωστά προβιοτικά ή συμπληρώματα
Εκτός από το να καταναλώνεις περισσότερο γιαούρτι ή τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, αναζήτησε τα κατάλληλα προβιοτικά για να εξισορροπήσεις το έντερό σου. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι τα προβιοτικά περιέχουν διάφορα στελέχη και κάθε στέλεχος έχει τη δική του δράση.
Για παράδειγμα, ορισμένα προβιοτικά έχουν σχεδιαστεί για τη διάρροια που προκαλείται από αντιβιοτικά, αλλά δεν θα είναι αποτελεσματικά εάν τα πάρεις για την κανονική λειτουργία του εντέρου. Πρέπει να πάρεις προβιοτικά που να καλύπτουν τις ανάγκες σου.
Επίσης, τα προβιοτικά δεν θα παρακάμψουν εντελώς αυτό που τρως. Αν συνεχίσεις να κάνεις κακή διατροφή ένα προβιοτικό δεν θα σε βοηθήσει. Πρέπει να δώσεις σημασία στην υγιεινή διατροφή.
Βήμα 4ο. Ασκήσου και κοιμήσου
Το "κοιμηθείς καλύτερα" ή "ασκηθείς περισσότερο" φαίνεται πασέ συμβουλή, αλλά η βελτίωση της υγιεινής του ύπνου και η άσκηση είναι δοκιμασμένοι και αληθινοί τρόποι βελτίωσης της υγείας σου και της υγείας του εντέρου σου.
Η άσκηση βοηθά το έντερο σου με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων βελτιώνει την κυκλοφορία, ενισχύει τον μεταβολισμό και βοηθά τους πεπτικούς μυς, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ. Και αν φοβάσαι το τρέξιμο ή δεν έχεις χρόνο να πας στο γυμναστήριο, μην ανησυχείς: Υπάρχουν μικροί τρόποι με τους οποίους μπορείς να κινείς το σώμα σου.
Ο καλός ύπνος είναι μια άλλη γενική συμβουλή ευεξίας που συνδέεται άμεσα με την υγεία του εντέρου. Το μικροβίωμά μας ακολουθεί επίσης τον κιρκάδιο ρυθμό. Έτσι, εάν τρως όταν το μικροβίωμα του εντέρου δεν είναι έτοιμο, δεν θα μπορέσει το σώμα σου να επεξεργαστεί σωστά τα θρεπτικά συστατικά της τροφής. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί επίσης αύξηση του στρες και της κορτιζόλης, που έχουν αρνητικές ψυχικές και σωματικές επιπτώσεις.
Δες και αυτό: Ευερέθιστο έντερο: 7 τρόποι για να ανακουφίσουμε με φυσικό τρόπο τα συμπτώματα
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr