Η συγχώρεση εγγυάται τη συμφιλίωση; Πώς να συγχωρέσεις αυτόν που σε πλήγωσε

Η συμφιλίωση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες αλλά η συγχώρεση αφαιρεί τη δύναμη που έχει ο άλλος στη ζωή σου.

συγχώρεση istock

Αν  αποφασίσεις να γίνεις πιο "ανοιχτή" στη συγχώρεση θα σε οδηγήσει στο μονοπάτι της σωματικής, συναισθηματικής και πνευματικής ευεξίας.

Ποιος δεν έχει πληγωθεί από τις πράξεις ή τα λόγια κάποιου άλλου; Ίσως ένας γονιός να σε επέκρινε συνεχώς καθώς μεγάλωνες, ένας συνάδελφος να σαμποτάρισε την προαγωγή σου ή ο σύντροφός σου να είχε παράλληλη σχέση.

Αυτές οι πληγές μπορεί να αφήσουν μόνιμα συναισθήματα δυσαρέσκειας, πικρίας και θυμού - μερικές φορές ακόμη και μίσους. Αν κρατάς αυτόν τον πόνο μέσα σου, μπορεί να είσαι εσύ αυτή που πληρώνει ακριβά το τίμημα. Αγκαλιάζοντας τη συγχώρεση, μπορείς να αγκαλιάσεις τη εσωτερική σου γαλήνη. 

Μάθε ξανά πώς να λες "Συγγνώμη"

Τι σημαίνει συγχώρεση;

Η ετυμολογία της λέξης συγχώρεση (Συν+χωρώ) σημαίνει ότι δίνω χώρο σε κάτι. Δημιουργώ χώρο για μια διαφορετική οπτική σε κάποιο ζήτημα, δίνω χώρο σε έναν άνθρωπο να μιλήσει, να εξηγήσει και να ερμηνεύσει μια συμπεριφορά και παράλληλα δίνω χώρο σε εμένα να ακούσω, να κατανοήσω και να ερμηνεύσω αυτή την συμπεριφορά.

Συγχώρεση σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Σε γενικές γραμμές, όμως, περιλαμβάνει την απόφαση να αφήσεις την αγανάκτηση και το θυμό πίσω σου. Την πράξη που σε πλήγωσε ή σε προσέβαλε μπορεί να μην την ξεχάσεις ποτέ αλλά η συγχώρεση θα μειώσει τον αντίκτυπο αυτής της πράξης σε σένα.

Μπορεί να σε βοηθήσει να απελευθερωθείς από τον έλεγχο του ατόμου που σε έβλαψε. Μερικές φορές, η συγχώρεση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε συναισθήματα κατανόησης, ενσυναίσθησης και συμπόνιας για εκείνον που σε πλήγωσε.

Συγχώρεση δεν σημαίνει να ξεχάσεις ή να δικαιολογήσεις τη ζημιά που σου έκανε. Επίσης, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα τα βρεις με το άτομο που σε πλήγωσε. Η συγχώρεση φέρνει ένα είδος γαλήνης που σου επιτρέπει να επικεντρωθείς στον εαυτό σου και αυτό θα σε βοηθήσει να συνεχίσεις τη ζωή σου και να πας παρακάτω.

συγχώρεση
istock

Ποια είναι τα οφέλη της συγχώρεσης;

Η απομάκρυνση της μνησικακίας και της πικρίας μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη βελτίωση της υγείας σου και της ψυχικής σου γαλήνης. Η συγχώρεση μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Σε πιο υγιείς σχέσεις.
  • Βελτιωμένη ψυχική υγεία.
  • Λιγότερο άγχος, στρες και επιθετικότητα.
  • Λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης.
  • Μειωμένη αρτηριακή πίεση.
  • Ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία.
  • Βελτιωμένη αυτοεκτίμηση.

Γιατί είναι τόσο εύκολο να κρατάμε κακία;

Το να πληγωθείς από κάποιον, ιδιαίτερα από κάποιον που αγαπάς και εμπιστεύεσαι, μπορεί να προκαλέσει θυμό, θλίψη και σύγχυση. Αν επιτρέψεις στα αρνητικά συναισθήματα να εκτοπίσουν τα θετικά συναισθήματα, μπορεί να νιώσεις ότι σε καταπίνει η πικρία ή το αίσθημα της αδικίας.

Μερικοί άνθρωποι είναι από τη φύση τους πιο επιεικείς από άλλους. Αλλά ακόμη και αν έχεις την τάση να κρατάς κακία, ίσως χρειάζεται να μάθεις να είσαι πιο επιεικής.

Δεν μπορείς να συγχωρήσεις; Ποιες είναι οι συνέπειες

Αν δυσκολεύεσαι να συγχωρήσεις, ίσως να:

  • φέρνεις θυμό και πικρία σε νέες σχέσεις και εμπειρίες.
  • αναλώνεσαι τόσο πολύ στο άδικο που να μην μπορείς να απολαύσεις το παρόν.
  • εμφανίσεις κατάθλιψη, ευερεθιστότητα και στρες.
  • χάσεις πολύτιμες σχέσεις.

Πώς μπορείς να συγχωρέσεις;

Η συγχώρεση είναι μια δέσμευση για αλλαγή. Χρειάζεται εξάσκηση. Για να μπορέσεις να συγχωρέσεις θα πρέπει να:

  • Αναγνωρίσεις την αξία και τη σημασία της συγχώρεσης και πώς αυτή μπορεί να βελτιώσει τη ζωή σου.
  • Προσδιορίσεις ποιον θέλεις να συγχωρήσεις.
  • Ενταχθείς σε μια ομάδα υποστήριξης ή να επισκεφθείς έναν ψυχολόγο για να το διαχειριστείς.
  • Αναγνωρίσεις τα συναισθήματά σου και τον πόνο που σου προκάλεσε ο άλλος, το πώς αυτά τα συναισθήματα επηρεάζουν τη συμπεριφορά σου και πώς θα τα δουλέψεις ώστε για να τα απελευθερώσεις.
  • Επιλέξεις να συγχωρήσεις το άτομο που σε προσέβαλε.
  • Απελευθερώσεις τον έλεγχο και τη δύναμη που είχε στη ζωή σου το πρόσωπο ή και η κατάσταση που σου προκάλεσε.

Τι συμβαίνει αν δεν μπορώ να συγχωρήσω κάποιον;

Η συγχώρεση μπορεί να είναι δύσκολη, ειδικά αν το άτομο που σε πλήγωσε δεν παραδέχεται το λάθος του. Αν βρεθείς σε αδιέξοδο:

  • Εξασκήσου στην ενσυναίσθηση. Προσπάθησε να δεις την κατάσταση από τη σκοπιά του άλλου ατόμου.
  • Αναρωτήσου για τις συνθήκες που μπορεί να οδήγησαν το άλλο άτομο να συμπεριφερθεί με αυτόν τον τρόπο. Ίσως να είχες αντιδράσει παρόμοια αν αντιμετώπιζες την ίδια κατάσταση.
  • Αναλογίσου τις φορές που οι άλλοι σε έχουν συγχωρήσει.
  • Γράψε σε ένα ημερολόγιο, προσευχήσου ή χρησιμοποίησε καθοδηγούμενο διαλογισμό. Ή μίλησε με ένα άτομο, όπως ένας πνευματικός, ένας ψυχολόγος ή ένας φίλος.
  • Έχε επίγνωση ότι η συγχώρεση είναι μια διαδικασία. Ακόμη και τις μικρές πληγές μπορεί να χρειαστεί να τις επανεξετάσεις και να συγχωρήσεις ξανά και ξανά.

Η συγχώρεση εγγυάται τη συμφιλίωση;

Εάν το γεγονός που σε πλήγωσε αφορούσε κάποιον που εκτιμάς, η συγχώρεση μπορεί να οδηγήσει σε συμφιλίωση. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Η συμφιλίωση μπορεί να είναι αδύνατη αν αυτός που σε πλήγωσε έχει πεθάνει ή δεν είναι πρόθυμος να επικοινωνήσει μαζί σου. Σε άλλες περιπτώσεις, η συμφιλίωση μπορεί να μην είναι κατάλληλη. Παρόλα αυτά, η συγχώρεση είναι δυνατή - ακόμη και αν η συμφιλίωση δεν είναι.

Τι γίνεται αν το άτομο που συγχωρώ δεν αλλάξει;

Το να κάνεις ένα άλλο άτομο να αλλάξει δεν είναι το ζητούμενο της συγχώρεσης. Το θέμα είναι να επικεντρωθείς σε αυτό που μπορείς να ελέγξεις εδώ και τώρα. Σκέψου πώς η συγχώρεση μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου, φέρνοντάς σου προσωπική ηρεμία, ευτυχία και συναισθηματική θεραπεία. Η συγχώρεση μπορεί να αφαιρέσει τη δύναμη που συνεχίζει να έχει το άλλο άτομο στη ζωή σου.

 

Έρευνα: ΑΥΤΟΣ είναι ο σωστός τρόπος να ζητήσεις συγγνώμη

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i