Άκου το θυρεοειδή σου: Ένας μικρός οδηγός για έναν πολύτιμο αδένα

Ο θυρεοειδής είναι ένας μικρός αδένας που μπορεί να φτιάξει ή να χαλάσει την υγεία και την ευεξία σου. Ο Ανδρέας Θωμόπουλος, ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος, κλινικός διαιτολόγος μας βοηθά να τον γνωρίσουμε καλύτερα.

γυναίκα χαρούμενη χαρά ευτυχία μαλλιά PeopleImages

Συνεργάστηκε ο Ανδρέας Θωμόπουλος, ενδοκρινολόγος-διαβητολόγος, κλινικός διαιτολόγος.

Εάν δίναμε βραβεία σε διαφορετικά μέρη του σώματος, ο θυρεοειδής θα έπαιρνε το Βραβείο του Πιο Σημαντικού και πιο Υποτιμημένου!

Οι ορμονικές αιματολογικές εξετάσεις για το θυρεοειδή είναι κάτι που πολλές κάνουμε, ωστόσο ακόμη κι αν οι τιμές βγουν φυσιολογικές, είναι πιθανό ο θυρεοειδής σου να μην είναι «σε φόρμα». Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι τιμές αναφοράς έχουν αναπτυχθεί σε  σχέση με τους ασθενείς που έχουν ήδη δυσλειτουργία θυρεοειδούς. Το σύστημα  σηματοδότησης του θυρεοειδούς» είναι περίπλοκο, δε λειτουργεί γραμμικά. Ακόμα και μια μικρή απόκλιση από τα βέλτιστα επίπεδα ορμονών μπορεί να έχει μεγάλα αποτελέσματα προκαλώντας εξάντληση και κατάθλιψη.

Επιπλέον, δεν υπάρχει καθολική θεραπεία που να λειτουργεί για όλους. Ακόμα και οι βέλτιστες ορμονικές διακυμάνσεις ποικίλλουν από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, υπάρχει ένα πρωτόκολλο διατροφής και τρόπου ζωής που συνιστάται σε όσους έχουν πρόβλημα με το θυρεοειδή, επειδή αυτός ο αδένας –ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο όργανο– δε λειτουργεί μεμονωμένα. Είναι μοναδικά ευαίσθητο στα τρόφιμα και το άγχος, καθώς και στις τοξίνες του περιβάλλοντος και μας επηρεάζει στο πιο βασικό επίπεδο: καθορίζει πόση διαθέσιμη ενέργεια έχουμε για να ζήσουμε τη ζωή μας.

Γιατί έχεις ξηρό δέρμα; (έκζεμα, θυρεοειδής, διατροφή ή κάτι άλλο;)

Τι να τρώω για να μην πέφτουν τα μαλλιά; Η ειδικός δίνει την απάντηση

Τι είναι ο θυρεοειδής

Αυτός ο μικρός, σε σχήμα πεταλούδας αδένας στο λαιμό μας είναι πηγή δύναμης για  ολόκληρο το σώμα μας. Κάθε κύτταρο έχει έναν υποδοχέα για θυρεοειδική ορμόνη, που είναι σαν τη βενζίνη στο ντεπόζιτο – χρειάζεται μια σταθερή ροή για να πάρει ενέργεια κάθε  κύτταρο. Όταν η λειτουργία του είναι καλή, αισθάνεσαι καταπληκτικά: γεμάτη ενέργεια, ζωντάνια, αισιοδοξία. Όταν έχει κάποιο πρόβλημα, μπορεί να αισθάνεσαι χάλια. Τα κύτταρά σου δεν μπορούν να αναπαραχθούν σωστά χωρίς την ακριβή ποσότητα και τον τύπο της θυρεοειδικής ορμόνης και τα όργανα σου δεν μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Κάθε κύτταρο χρειάζεται ακριβώς το σωστό ποσό θυρεοειδικής ορμόνης.

Αν είναι πολύ λίγη η ποσότητα, ο μεταβολισμός σου πέφτει στο ναδίρ – που είναι ο υποθυρεοειδισμός. Γίνεσαι ψυχρή, καταθλιπτική, αδιάφορη και δυσκοίλια και κερδίζεις βάρος εύκολα. Μήπως έχω υποθυρεοειδισμό; 15 πιθανά συμπτώματα

Αν είναι πάρα πολύ μεγάλη η ποσότητα, ο μεταβολισμός σου τρέχει σαν τρελός – που είναι ο υπερθυρεοειδισμός. Είσαι διαρκώς σε πανικό, ανησυχείς και ταλαιπωρείσαι από τις συχνές κινήσεις του εντέρου. Χάνεις βάρος ακόμα και όταν τρως συνεχώς. Νιώθεις τους μυς σου αδύναμους και τα χέρια σου να τρέμουν. Μήπως έχω υπερθυρεοειδισμό; Οι 12 ενδείξεις που θα σε οδηγήσουν στον ενδοκρινολόγο

Οι ανάγκες μας για θυρεοειδική ορμόνη δεν είναι πάντα ίδιες

Η ανάγκη μας για θυρεοειδική ορμόνη είναι πολύπλευρη και αλλάζει διαρκώς. Τις ημέρες που είσαι δραστήρια έχεις επιπλέον στρες ή όταν καταπολεμάς το κρυολόγημα, ο θυρεοειδής σου εργάζεται σκληρότερα. Ταλαιπωρείται όταν δεν κοιμάσαι αρκετά ή τρως τρόφιμα που

στρεσάρουν το πεπτικό ή το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Και όταν διαταράσσεται η  ορμονική ισορροπία, λόγω εγκυμοσύνης, εμμηνόπαυσης κ.ά., ο θυρεοειδής και πάλι

επηρεάζεται. Καθώς αυτές οι ορμονικές διαταραχές επηρεάζουν τις γυναίκες, αυτές είναι και πέντε με οκτώ φορές πιθανότερο να έχουν πρόβλημα με το θυρεοειδή σε σχέση με τους άνδρες. Όταν καταλάβεις όμως πώς να υποστηρίξεις το θυρεοειδή, μπορείς να είσαι σίγουρη ότι αυτό το ζωτικό όργανο έχει ό,τι χρειάζεται για να αντεπεξέλθει στην πιεστική δουλειά του.

Το δίκτυο θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής συνεργάζεται με άλλα όργανα, γι’ αυτό θα μπορούσε κάποιος να το σκεφτεί σαν το σύστημα σηματοδότησης του θυρεοειδούς.

Όλα ξεκινούν με τον υποθάλαμο. Αυτό το τμήμα του εγκεφάλου είναι ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας του σώματός σου. Ρυθμίζει την πείνα, τη δίψα, τον ύπνο και τη θερμοκρασία του σώματος και κατευθύνει την παραγωγή μιας ποικιλίας ορμονών, συμπεριλαμβανομένων όλων των μορφών θυρεοειδικής ορμόνης.

Για να κρατήσει το θυρεοειδή στη δουλειά, ο υποθάλαμος παρακολουθεί τα επίπεδα ορμονών στο αίμα. Αν τα επίπεδα είναι πολύ χαμηλά, αποστέλλει έναν αγγελιοφόρο στον υποφυσιακό αδένα, που ονομάζεται ορμόνη απελευθέρωσης θυρεοτροπίνης ή TRH.

Η υπόφυση είναι ένας αδένας μεγέθους μπιζελιού που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου, ακριβώς κάτω από τον υποθάλαμο, που ρυθμίζει την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή, τη γαλουχία και το άγχος. Όταν λαμβάνει TRH από τον υποθάλαμο, απελευθερώνει θυρεοειδική-διεγερτική ορμόνη ή TSH. Αυτό διεγείρει το θυρεοειδή για να παράγει περισσότερο από το κοκτέιλ ορμονών που ρυθμίζει την ενέργεια. (Το TSH είναι ένας κρίσιμος δείκτης για το πόσο καλά λειτουργεί ο θυρεοειδής σου.) Εάν τα επίπεδα είναι πολύ υψηλά σε έναν εργαστηριακό έλεγχο, αυτό υποδηλώνει ότι ο θυρεοειδής σου χρειάζεται επιπλέον διέγερση.

Έτσι, η λειτουργία του θυρεοειδούς δεν περιλαμβάνει ένα, αλλά τρία μέρη του σώματος: τον υποθάλαμο, την υπόφυση και τον ίδιο το θυρεοειδή. Οι ορμόνες του στρες καθώς και το έντερο και το ανοσοποιητικό σύστημα παίζουν τους δικούς τους ρόλους στη διαδικασία.

Παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του θυρεοειδούς

Ορισμένα πράγματα μπορούν να προκαλέσουν ανισορροπία στο σύστημα σηματοδότησης του θυρεοειδούς: κατανάλωση τροφίμων που το σώμα σου δεν ανέχεται, έλλειψη θυρεοειδικών θρεπτικών συστατικών, ανισορροπία ορμονών στρες, υπερβολική άσκηση ή στρες, στέρηση ύπνου, μακρόχρονη μόλυνση ή έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες. Αλλά ο

πρωταρχικός ένοχος είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα.

▶ Εάν ο θυρεοειδής σου δε δουλεύει αρκετά, μπορεί να έχεις Hashimoto, μια αυτοάνοση κατάσταση που προκαλεί το σώμα να επιτεθεί και να καταστρέψει τον ιστό του θυρεοειδούς.

Οι προσαρμογές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μπορούν συχνά να διορθώσουν την ανισορροπία, αν και ορισμένες φορές χρειάζονται συμπληρωματικές ορμόνες. 5 αυτοάνοσα νοσήματα που «προτιμούν» τις γυναίκες

▶ Μια λιγότερο συχνή αυτοάνοση κατάσταση είναι η ασθένεια του Graves, αποτέλεσμα ενός υπερδραστήριου θυρεοειδούς – και τα αποτελέσματά του μπορεί να είναι σοβαρά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i