Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας και είναι βασικό να την "υποψιαστεί" ο γιατρός από τα πρώτα συμπτώματα αφού η έγκαιρη διάγνωση ισοδυναμεί με καλύτερη ποιότητα ζωής.
Αυτά είναι τα 8 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα
1 Είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας. Εμφανίζεται περίπου στο 1% του πληθυσμού και προτιμά τις γυναίκες με συχνότητα 3 προς 1 σε σχέση με τους άντρες.
2 Οι ηλικίες που συνήθως παρουσιάζεται είναι μεταξύ 30 και 40 ετών, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, από παιδιά μέχρι ηλικιωμένους. Παρότι επηρεάζει τις αρθρώσεις, πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα που, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει
μη αναστρέψιμες βλάβες.
3 Ο ρευματολόγος είναι ο ειδικός για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και θα αναγνωρίσει τα συμπτώματά της. Σε αυτόν πρέπει να απευθυνθείς αν παρουσιάζεις εσύ ή κάποιος
δικός σου τα συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο.
Πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη και πόνος στην πλάτη; Κάνεις 5 λάθη λέει ο ορθοπαιδικός!
4 Στην περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας ο οργανισμός λανθασμένα αναγνωρίζει κύτταρα των αρθρώσεων σαν ξένα και προσπαθεί να τα καταστρέψει για να προφυλάξει τον εαυτό του. Στη διαδικασία αυτή αυξάνεται η ποσότητα του υγρού που υπάρχει στις αρθρώσεις και προκαλείται φλεγμονή, με αποτέλεσμα την καταστροφή της άρθρωσης και του χόνδρου, του λεπτού προστατευτικού στρώματος που περιβάλλει τα άκρα των οστών στις αρθρώσεις. Αν ο χόνδρος αρχίζει να καταστρέφεται, δεν έχει την ικανότητα να επιδιορθωθεί, με συνέπεια η άρθρωση να χάνει τη σταθερότητά της, την κινητικότητά της, να σε πονάει και τελικά να καταστρέφεται.
Ρευματοειδής αρθρίτιδα SOS Τα συμπτώματα μοιάζουν αρχικά με άλλων παθήσεων και γι' αυτό η νόσος αργεί να διαγνωστεί!
5 Η νόσος είναι χρόνια και μπορεί να επηρεάσει αρθρώσεις σε όλο το σώμα.
6 Σύμφωνα με την Esordig, μια πανελλήνια Επιδημιολογική έρευνα για τις ρευματικές παθήσεις, ένας στους τέσσερις Έλληνες ενήλικες παρουσιάζει κάποια ρευματική πάθηση.
7 Η ρευματοειδής αρθρίτιδα δε θεραπεύεται, υπάρχουν όμως σήμερα πολλές επιλογές που καταπραΰνουν τα συμπτώματα και εξασφαλίζουν καλή ποιότητα ζωής στους ασθενείς. Η έγκαιρη διάγνωση, ωστόσο, είναι πολύ σημαντική για την πορεία της νόσου.
Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Συμπτώματα που μπορεί να προκαλεί:
‣ Πόνο στις αρθρώσεις με θερμότητα και οίδημα, ιδιαίτερα στις μικρές αρθρώσεις των χεριών, των καρπών και των ποδιών.
‣ Πόνο σε περισσότερες από μία αρθρώσεις ταυτόχρονα.
‣ Αίσθημα κόπωσης.
‣ Πρωινή δυσκαμψία που διαρκεί μία ώρα ή περισσότερο.
‣ Περιορισμένη κίνηση ή λειτουργία των αρθρώσεων.
‣ Ανώδυνα οζίδια κάτω από το δέρμα των αγκώνων και των χεριών.
‣ Πυρετός.
‣ Αδυναμία.
Αν διαπιστώσεις ότι παρουσιάζεις δύο ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, καλό είναι να επισκεφθείς ρευματολόγο.
Με πληροφορίες από Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία & Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος, Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας, Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.)
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr