Συνεργάστηκε ο Εμμανουήλ Μπριλάκης - Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Επιμελητής Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, Υπεύθυνος Ορθοπαιδικός του Γυναικείου Τμήματος Basket του Πανιωνίου ΓΣ.
Πόνος στον αυχένα
Όταν γέρνεις το κεφάλι ενώ διαβάζεις, γράφεις ή δουλεύεις στον υπολογιστή, όταν κοιτάς το κινητό, ή γενικότερα όταν έχεις κακή στάση σώματος. Από κακής ποιότητας μαξιλάρι που δεν παρέχει επαρκή στήριξη (πρόσεχε ιδιαίτερα τα μαξιλάρια που ξεκινούν αφράτα και όμορφα αλλά καταλήγουν επίπεδα), με αποτέλεσμα τελικά να συμπιέζεται από την πλευρά που συνήθως κοιμάσαι.
Οι λύσεις
- Ανασήκωσε λίγο το βιβλίο σου και βρες μια πλατφόρμα εργασίας για το laptop ή το tablet για να μειώσεις το βαθμό κλίσης του αυχένα.
- Βελτίωσε τη σταθεροποίηση του κορμού σου, η οποία θα βελτιώσει συνολικά τη στάση σου. Οι ειδικοί συστήνουν ανεπιφύλακτα το Πιλάτες.
- Αγόρασε ένα μαξιλάρι καλής ποιότητας. «Προτίμησε τύπου memory foam, καθώς παίρνει το σχήμα του κεφαλιού και του αυχένα και προσφέρει καλή και άνετη στήριξη» προτείνει ο Εμμανουήλ Μπριλάκης, ορθοπαιδικός χειρουργός.
Πόνος στον ώμο
Όταν μεταφέρεις μια βαριά τσάντα και ο ώμος σου πέφτει προς τα κάτω δημιουργώντας τάση στο στροφικό πέταλο του ώμου και στον τραπεζοειδή. Όταν δουλεύεις με το μπράτσο ψηλότερα από το ύψος του ώμου για παρατεταμένες περιόδους, όπως όταν ζωγραφίζεις ή
γράφεις σε πίνακα.
Οι λύσεις
- Έχε την τσάντα με το λουρί χιαστί και στερέωνέ τη στο ισχίο σου. Έτσι, δε
θα σηκώνει ο ώμος σου ολόκληρο το βάρος.
- Εάν ζωγραφίζεις, χαμήλωσε τον πάγκο ή κάθισε σε σκαμπό για να βεβαιωθείς πως το χέρι σου είναι κάτω από το επίπεδο του ώμου.
Πόνος στο κέντρο της πλάτης (θωρακικοί σπόνδυλοι)
Από κακή εργονομία του γραφείου σου (όπως μια καρέκλα χωρίς καλή υποστήριξη για την πλάτη ή αν το γραφείο είναι πολύ μακριά από εσένα) που σε αναγκάζει να σκύβεις προς τα μπρος αυξάνοντας έτσι την καμπυλότητα στους θωρακικούς σπονδύλους. «Αυτό ασκεί πίεση στη σπονδυλική στήλη και στους γειτονικούς μυς» εξηγεί ο Εμμανουήλ Μπριλάκης. Ο στόχος σου είναι να διατηρεί η σπονδυλική σου στήλη το σχήμα S. Οι ειδικοί στην εργονομία επισημαίνουν πως ο μέσος άνθρωπος κάθεται επί 13 ώρες τη μέρα, το σώμα μας όμως δεν είναι σχεδιασμένο γι’ αυτή τη χρήση. Οποιοσδήποτε κάθεται σε λάθος θέση για πάνω από μία ώρα τη μέρα, έχει προβλήματα. Όταν μεταφέρεις βαριές βαλίτσες, laptop ή το μωρό σου και προτιμάς τη μία πλευρά.
Οι λύσεις
- Επένδυσε σε μια κατάλληλη καρέκλα που στηρίζει την πλάτη σου και εξασφαλίζει ότι κάθεσαι όσο το δυνατόν πιο κοντά στο γραφείο (για να μη γέρνεις). Θα πρέπει να μπορείς να φτάνεις άνετα στο πληκτρολόγιο με τους αγκώνες σου λυγισμένους στις 90 μοίρες. Η οθόνη θα πρέπει να είναι αρκετά κοντά σου ώστε να μην ταλαιπωρούνται τα μάτια.
- Όταν μεταφέρεις βαριά αντικείμενα, άλλαζε συχνά πλευρά.
Πόνος στη μέση
Προκαλείται από τα ψηλά τακούνια που σε σπρώχνουν προς τα μπρος μεγαλώνοντας τη φυσιολογική καμπυλότητα της μέσης και καταπονώντας την πλάτη σου. Όταν σκύβεις από τα ισχία με τεντωμένα τα γόνατα για να σηκώσεις κάτι βαρύ. «Αυτό αυξάνει το φορτίο στους οσφυϊκούς δίσκους και μπορεί να επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο αν στρίβεις προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά» επισημαίνει ο ειδικός. Όταν κοιμάσαι σταθερά στο ένα σου πλάι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυξημένη επιβάρυνση, καθώς οι μύες και οι αρθρώσεις τεντώνονται συνεχώς από τη μια πλευρά. Όταν κοιμάσαι μπρούμυτα. Ο πόνος προκαλείται από τη συμπίεση των ιερολαγόνιων αρθρώσεων που προκύπτει από την υπερέκταση της σπονδυλικής στήλης.
Οι λύσεις
- Φόρα τα τακούνια μόνο σε ξεχωριστές περιπτώσεις.
- Λύγιζε τα γόνατά σου όταν σκύβεις για να σηκώσεις κάτι.
- Χρησιμοποίησε τους πιο μεγάλους και δυνατούς μηριαίους μυς.
- Να κοιμάσαι με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα ώστε να έχει ουδέτερη θέση η σπονδυλική στήλη και να μην τη στρίβεις.
- Κοιμήσου στο πλάι με ένα μαξιλάρι μπροστά στο στήθος για να σε εμποδίζει να γυρίσεις μπρούμυτα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr