Συνεργάστηκε η δρ Κωνσταντίνα Μάμαλη, δερματολόγος, αν. επιστημονική διευθύντρια κλινικής Cosmetic Derma Medicine.
Κάποτε το να κάνεις δεύτερη τρύπα στο αφτί ήταν cool. Σήμερα, αν κοιτάξεις γύρω σου, θα δεις άνδρες και γυναίκες με «τρύπες» σε διάφορα σημεία στο σώμα τους, από τα φρύδια και τη μύτη μέχρι τον αφαλό, τη γλώσσα και τα γεννητικά όργανα.
Σύμφωνα με αμερικανική εκτίμηση του 2004, το 49% των γυναικών και το 19% των ανδρών ηλικίας 18-50 ετών είχαν piercing σε κάποιο σημείο των αφτιών και το 21% των γυναικών και το 8% των ανδρών είχαν piercing σε άλλα σημεία.
Όταν γίνεται από εκπαιδευμένο επαγγελματία, το body piercing θεωρείται συνολικά ασφαλές. Το πιο συχνό πρόβλημα είναι η μόλυνση, που προκύπτει περίπου στο 20% των piercings, σύμφωνα με ανάλυση δερματολόγων από την Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν που δημοσιεύτηκε στο American Journal of
Clinical Dermatology.
Συνήθως η μόλυνση παρουσιάζεται στο σημείο του piercing. Στην ανάλυση οι ερευνητές περίγραψαν κάποιους από τους βασικούς κινδύνους που μπορεί να προκύψουν.
1 Να γνωρίζεις τις πιθανότητες για μόλυνση.
Εάν στο σημείο που θέλεις να εφαρμόσεις piercing έχεις πρόσφατα περάσει κάποια μόλυνση ή έχεις ανοιχτή πληγή, πρέπει να αναβάλεις το piercing μέχρι να είσαι απόλυτα υγιής.
2 Καλό είναι να γνωρίζεις πώς συμπεριφέρεται το δέρμα σου.
Ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στις ουλές από άλλους ή/και το δέρμα τους έχει την τάση να σχηματίζει χηλοειδή. Το piercing μπορεί να μην είναι καλή ιδέα αν έχεις αυτή την τάση.
3 Σκέψου την ανατομία σου.
Δεν ενδείκνυνται όλες οι επιφάνειες του δέρματος για piercing. Για παράδειγμα, αν η γλώσσα σου έχει κοντό χαλινό, καλό είναι να μην κάνεις σ’ αυτήν piercing.
4 Βρες έναν καλό επαγγελματία.
Τα περισσότερα body piercings γίνονται σε στούντιο tattoo και piercing. «Ο καταρτισμένος επαγγελματίας κατανοεί τη φυσιολογία του σημείου όπου πρόκειται να γίνει το piercing» σημειώνουν οι ερευνητές. Θα πρέπει, επίσης, να χρησιμοποιεί αποστειρωμένα εργαλεία και να ακολουθεί τους κανόνες υγιεινής.
5 Ενημέρωσε τον ειδικό για το ιστορικό σου.
Ένας επαγγελματίας του piercing θα πρέπει να σε ρωτήσει για το ιατρικό σου ιστορικό, όπως αλλεργίες, κάποιο πρόβλημα στην καρδιά, διαβήτη ή άσθμα. Εάν παίρνεις φάρμακα, θα πρέπει να ενημερώσεις το γιατρό σου. Για να αποφύγεις τον κίνδυνο αιμορραγίας, συστήνεται η αποφυγή λήψης ασπιρίνης 2 ημέρες πριν και μετά το piercing.
6 Βεβαιώσου ότι χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα υλικά, δαχτυλίδια, σκουλαρίκια και «μπάρες» χωρίς νικέλιο, για να μειωθούν οι πιθανότητες αλλεργικής αντίδρασης σε άτομα με προδιάθεση.
7 Ακολούθησε πιστά τις οδηγίες φροντίδας.
Ρώτησε σε πόσο διάστημα θα κλείσει η πληγή και πώς θα την καθαρίζεις, αλλά και πιθανές παρενέργειες.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr