Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στην Ιταλία πλέον, τουλάχιστον όσον αφορά στην Ευρώπη. Με την επιβεβαίωση 2.100 κρουσμάτων και 38 θανάτων λόγω του Covid-19 στις 18 από τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιν ανακοίνωσε στις 2 Μαρτίου ότι το επίπεδο κινδύνου από τον νέο κορονοϊό για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναβαθμίστηκε από "μέτριο" σε "υψηλό".
Πανδημία λόγω του κορονοϊού ή επιδημία; Ποια η διαφορά;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξακολουθεί να αναφέρεται στη λοίμωξη με τον κορονοϊό ως επιδημία και όχι ως πανδημία. Ωστόσο, την Παρασκευή αύξησε την εκτίμηση για κίνδυνο παγκόσμιας εξάπλωσης του ιού από «υψηλό» σε «πολύ υψηλό».
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ως επιδημία αναφέρεται ένα τοπικό ξέσπασμα μιας ασθένειας που εξαπλώνεται αναπάντεχα. Το 2010 ο ΠΟΥ όρισε ως πανδημία «την παγκόσμια εξάπλωση μιας νέας ασθένειας» που επηρεάζει μεγάλο αριθμό ανθρώπων.
Ποιος μπορεί να ανακηρύξει μια πανδημία;
Αυτό είναι καθήκον του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Πριν από λίγες ημέρες, ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού απάντησε πως η απόφαση για τη χρήση της λέξης πανδημία, βασίστηκε στην «συνεχιζόμενη εκτίμηση» της γεωγραφικής εξάπλωσης του ιού, τη βαρύτητα των επιπτώσεών της και την επίδρασή της στην κοινωνία. Και πρόσθεσε: «Έχει αυτός ο ιός δυναμική για να προκαλέσει πανδημία; Σαφώς και ναι. Βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο; Κατά τη δική μας εκτίμηση, όχι ακόμη».
Έχει σημασία πώς θα το αποκαλούμε;
Οι όροι επιδημία και πανδημία απαιτούν διαφορετικές προσεγγίσεις σε μια κρίση στο χώρο της υγείας. Επιδημία σημαίνει πως ο ιός μπορεί να είναι τοπικά περιορισμένος και η παρέμβαση από τους φορείς υγείας θα μπορούσε να βοηθήσει να σταματήσει η διασπορά του. Σε μια πανδημία, όπου θα μπορούσαν να έχουν επηρεαστεί πολλές χώρες, ίσως υπάρχουν συνέπειες για πολλούς ανθρώπους. Για παράδειγμα, εάν θα υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στην υγεία για όλους ή πόσα χρήματα μπορούν να διατεθούν για τον περιορισμό της νόσου.
Όταν ένας ιός έχει παγκόσμια επίδραση, οι διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΠΟΥ και τα Ηνωμένα Έθνη χρειάζεται να μοιράσουν τους πόρους τους σε μεγαλύτερο εύρος, συγκριτικά με την επιδημία. Αυτό σημαίνει πως σε μια πανδημία είναι πιο δύσκολη η διαχείρισή της.
Διάβασε επίσης: Τέταρτο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα – «Πιστεύω ότι μπορεί να κόλλησα κοροναϊό – τι να κάνω;»
Διάβασε επίσης: Τι να γνωρίζουμε αν έρθει ο νέος κοροναϊός στην Ελλάδα: Πόσο επικίνδυνος είναι, η μετάδοση, τα συμπτώματα, τα μέτρα προστασίας
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr