Γιατί φοβόμαστε τον κορονοαϊό;

Γιατί φοβόμαστε τόσο τον κοροναϊό; Η Έφη Σίμου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια. Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας ΠαΔΑ, έχει την απάντηση.

κοροναϊός κορονοϊός Antonbr Anton

Συνεργάστηκε η Έφη Σίμου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια. Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, Σχολή Δημόσιας Υγείας ΠαΔΑ.

Ο νέος κοροναϊός έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Συζητάμε γι' αυτόν, αναζητάμε τρόπους αντιμετώπισης, περιμένουμε τα αποτελέσματα από τα ύποπτα κρούσματα στην Ελλάδα. Η Έφη Σίμου κάνει μερικές σημαντικές επισημάνσεις που μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα όχι μόνο τα επιστημονικά δεδομένα αλλά και την ψυχολογική επίδραση του ιού σε εμάς.

Γιατί φοβόμαστε τόσο τον κοροναϊό;

Οι άνθρωπος και οι πανδημίες συνδέονται μέσα από τη διαδικασία της συλλογικής μνήμης. Μέσα δηλαδή από τις περιπέτειες της ανθρώπινης ιστορίας που εξιστορούνται από γενιά σε γενιά. Το άκουσμα της λέξης επιδημία ή πανδημία ξυπνά στη συλλογική μνήμη το μαύρο θάνατο, τη λέπρα, τη φυματίωση. Αν αναλογιστούμε ότι η συλλογική οπτική και ακουστική αντίληψη των σύγχρονων κοινωνιών είναι, ουσιαστικά και πρακτικά, τα παραδοσιακά ΜΜΕ και τα νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, των οποίων η φύση είναι ούτως ή άλλως υπερβολική, συναισθηματική και ενίοτε ανακριβής, τότε δεν θα πρέπει να μας εκπλήξουν οι ιστορίες πανικού και ρατσισμού που ήδη αρχίζουν να καταγράφονται στην περίπτωση του νέου κοροναϊού nCoV2019.

Τι είναι πιο μεγάλος ο κίνδυνος για την υγεία ή ο πανικός μας;

Ο πανικός που προκαλείται στον κόσμο με κάθε νέα επιδημία πυροδοτείται από ένα συνδυασμό παραγόντων και κοινωνικών αντιλήψεων. Η κοινωνική εικόνα των σύγχρονων επιδημιών είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού των υφιστάμενων συλλογικών αναμνήσεων καταστροφής με την επίδραση που ασκούν τα ΜΜΕ στη συλλογική συνείδηση. Το αποτέλεσμα είναι συνήθως εκρηκτικό. Ο τρόπος παρουσίασης των ειδήσεων για τις επερχόμενες επιδημίες ξεπερνά πολλές φορές τα πολεμικά ανακοινωθέντα: "ο ιός βρίσκεται προ των πυλών", "σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης", "οδηγός επιβίωσης", "σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα κηρύττει τον πόλεμο" αποτελούν μερικά μόνο παραδείγματα αναφορικά με τον τρόπο κάλυψης των επιδημιών που επανέρχονται περιοδικά στο επικοινωνιακό προσκήνιο.

Αυτού του είδους ο πανικός τροφοδοτείται και επαυξάνεται πλέον από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα οποία ο καθένας μπορεί να παράγει, αναπαράγει και διαδώσει ανεξάντλητο αριθμό πληροφοριών, αλλά και φημών και ψευδών ειδήσεων, καθώς και από τη δυσπιστία απέναντι στους χειρισμούς των επιστημόνων και των επίσημων φορέων υγείας που πολλές φορές αποτυγχάνουν να διαχειριστούν αποτελεσματικά την επιστημονική αβεβαιότητα, όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία με τον Έμπολα και τον Η1Ν1.

Αγαπάμε όμως την καταστροφολογία, όχι μόνο στον κινηματογράφο αλλά και στη ζωή μας;

Η ρητορική της μικροβιο-φοβίας και γενικότερα της καταστροφολογίας είναι επίσης προσφιλές σενάριο σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες που καλλιεργούν και συντηρούν στη συλλογική μας συνείδηση το φόβο, σε ανύποπτο χρόνο και πολύ πριν το ξέσπασμα μιας επιδημίας. Πληθώρα χολιγουντιανών σεναρίων με ιούς δολοφόνους, υπερ- μικρόβια που μεταλλάσσονται, ηρωικές μορφές επιστημόνων που κηρύττουν τον πόλεμο στους ιούς και μάχονται στα εργαστήρια τους να βρουν το αντίδοτο σε φονικές επιδημίες περιμένουν καρτερικά να επαληθευθούν στο άκουσμα μιας νέας επιδημίας.

Διάβασε τη συνέχεια του άρθρου στο capitalhealth.gr

Διάβασε επίσης: Πώς το «Ηappy Βirthday» μπορεί να νικήσει τα μικρόβια (και τη γρίπη και τον κοροναϊό και κάθε ιό)

Διάβασε επίσης: Βοηθά η χειρουργική μάσκα να μην κολλήσουμε γρίπη, τον κοροναϊό της Κίνας ή άλλον ιό;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i