Ασθένειες από το παρελθόν; Μας απειλεί η φυματίωση, ο κοκκύτης, η ιλαρά;

Έχουν επανεμφανιστεί κάποιες ασθένειες από το παρελθόν; Πόσο μας απειλεί στ' αλήθεια η ιλαρά, ο κοκκύτης και άλλες μεταδιδόμενες νόσοι;

υγεία θεραπεία istock

Συνεργάστηκε ο Ιωσήφ Γαληνός, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, επιμελητής της Παθολογικής Κλινικής και σύμβουλος λοιμώξεων στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, υπεύθυνος του Γραφείου Ταξιδιωτικής Ιατρικής του 401 Στρατιωτικού Νοσοκομείου.

Ένα... flashback με κάποιες ασθένειες από το παρελθόν, «ξεχασμένες» όπως η ιλαρά, που πρέπει να μας θέσει σε εγρήγορση, καθώς έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους σε όλη την Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας.

Φυματίωση

Σε παγκόσμιο επίπεδο η φυματίωση προκαλεί πλέον τους μισούς θανάτους απ' ό,τι στη δεκαετία του ’90. Ακόμα και έτσι όμως, οι θάνατοι από φυματίωση σε όλο τον κόσμο είναι όσοι οι θάνατοι από HIV. Και η μάχη με τη νόσο γίνεται πολύ πιο δύσκολη, καθώς τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνταν για τη θεραπεία της φυματίωσης δεν είναι αποτελεσματικά σε κάποια νέα στελέχη της. «Η φυματίωση είναι μία από τις συχνότερες λοιμώδεις νόσους στον κόσμο και συνεχίζει να αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα για τη θεραπεία της. Προκαλεί πάνω από 1 εκατομμύριο θανάτους το χρόνο, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ενώ κάθε χρόνο σημειώνονται παγκοσμίως περίπου 140 νέα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού» επισημαίνει ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος Ιωσήφ Γαληνός.

Ιλαρά

Η ιλαρά έχει κάνει την επανεμφάνισή της στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη με τον ανεμβολίαστο πληθυσμό (παιδιά και ενήλικες) να κινδυνεύει να κολλήσει. Το χαρακτηριστικό εξάνθημα ξεκινά από το πρόσωπο και εξαπλώνεται στο σώμα. Τα παιδιά κάτω των 5 ετών και οι ενήλικοι άνω των 20 είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία ή οίδημα στον εγκέφαλο. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ιλαρά μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή – και όντως, τα τελευταία λίγα χρόνια έχουμε ήδη κρούσματα θανάτων από ιλαρά και στην Ελλάδα. «Το αντιεμβολιαστικό κίνημα που έχει εξαπλωθεί στη δυτική Ευρώπη και στη χώρα μας ευθύνεται σε ένα σημαντικό ποσοστό για την επανεμφάνιση κρουσμάτων ιλαράς» σχολιάζει ο Ιωσήφ Γαληνός, παθολόγος-λοιμωξιολόγος. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και Έλεγχο Ασθενειών, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος εξάλειψης της ιλαράς, τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης για παιδιά θα πρέπει να αυξηθούν σε ορισμένες χώρες, καθώς η εμβολιαστική κάλυψη της δεύτερης δόσης πρέπει να είναι τουλάχιστον 95% για να διακοπεί η κυκλοφορία της ιλαράς και να επιτευχθεί συλλογική ανοσία.

Παρωτίτιδα

Οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ευρώπη και στο δυτικό κόσμο έχουν εμβολιαστεί για την παρωτίτιδα (μαγουλάδες), ωστόσο πού και πού υπάρχουν κρούσματα της νόσου σε διάφορες χώρες. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ μια επιδημία παρωτίτιδας πριν από λίγα χρόνια επηρέασε πάνω από 3.000 ανθρώπους. Η παρωτίτιδα μπορεί να προκαλέσει πυρετό, πονοκέφαλο και αδυναμία. Το βασικό όμως σύμπτωμα είναι ο πόνος και το πρήξιμο στο σαγόνι και τα μάγουλα, στο τμήμα τους μπροστά από τα αφτιά, τις παρωτίδες. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει οίδημα στον εγκέφαλο, τους μαστούς, στις ωοθήκες και στους όρχεις.

Κοκκύτης

Χαρακτηριστικό του κοκκύτη είναι οι παροξυσμοί βήχα. Πάνω από 48.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ το 2012 νόσησαν από κοκκύτη – ο μεγαλύτερος αριθμός από το 1955. Η νόσος μπορεί να διαρκέσει έως και 10 εβδομάδες ή ακόμα περισσότερο και μεταδίδεται εύκολα από τον έναν άνθρωπο στον άλλο. Είναι σοβαρή ασθένεια σε κάθε ηλικία, ωστόσο θεωρείται απειλητική για τη ζωή στα μωρά, τα οποία συχνά χρειάζονται νοσηλεία στο νοσοκομείο. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι το εμβόλιο. «Το εμβόλιο του κοκκύτη έχει σώσει εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο, όπου γίνεται. Είναι θλιβερό να βλέπουμε ξανά κρούσματα σήμερα» τονίζει ο λοιμωξιολόγος.

Διάβασε επίσης: Δεν έχουμε «ξεμπερδέψει» με τη φυματίωση! Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη νόσο, το mantoux και το εμβόλιο

Διάβασε επίσης: Τα κονδυλώματα μας αφορούν όλες! – Ο ιός HPV και το εμβόλιο

Πολυομυελίτιδα

Η μοναδική νόσος που έχει πλήρως εξαλειφθεί είναι η ευλογιά. Η επιστήμη βρίσκεται κοντά στην εξάλειψη της πολυομυελίτιδας, εξακολουθεί όμως να υπάρχει σε ορισμένες χώρες του κόσμου. Εν μέρει αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η διάγνωσή της δεν είναι πάντοτε εύκολη. Σε χώρες όπου δεν εμβολιάζεται όλος ο πληθυσμός μπορεί να εξαπλωθεί προτού προλάβουν οι γιατροί να την ελέγξουν. Καθώς η πολυομυελίτιδα επηρεάζει τον εγκέφαλο, μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή ή να προκαλέσει μόνιμα προβλήματα, όπως παράλυση.

Σύφιλη και χλαμύδια

Τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων ασθενειών, όπως, για παράδειγμα, για το γονόκοκκο που προκαλεί τη γονόρροια, εμφανίζουν ανθεκτικότητα. Στις ΗΠΑ η σύφιλη είχε σχεδόν εξαφανιστεί, τα τελευταία όμως 20 χρόνια επανήλθε και σε υψηλότερη συχνότητα από ποτέ. Όσο για τα χλαμύδια, το πιο συχνό ΣΜΝ, επίσης γίνεται δυσκολότερη η θεραπεία τους. Τα προφυλακτικά εξακολουθούν να είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης. «Η ανθεκτικότητα των μικροβίων είναι ένα αναδυόμενο πρόβλημα στο δυτικό κόσμο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η πολυφαρμακία και η αλόγιστη λήψη αντιβιοτικών μπορεί να μας φέρουν ξανά αντιμέτωπους με ασθένειες που θεωρούσαμε ότι έχουν τεθεί υπό έλεγχο ή και εξαφανιστεί» εξηγεί ο Ιωσήφ Γαληνός.

Νόσος των Λεγεωνάριων

Μπορεί να ακούγεται βγαλμένη από ταινία εποχής, φαίνεται όμως ότι τα κρούσματα αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για λοίμωξη των πνευμόνων που οφείλεται στην εισπνοή σταγονιδίων νερού που έχουν το βακτήριο λεγιονέλλα. Ξεκινά με συμπτώματα που θυμίζουν γρίπη, σύντομα όμως παρουσιάζεται επίμονος βήχας, πόνοι στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή. Τα αντιβιοτικά μπορούν να θεραπεύσουν τη νόσο, αν όμως μείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, ειδικά στους μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες. «Γιατί έχουμε την αίσθηση ότι έχουν αυξηθεί τα κρούσματα της νόσου των Λεγεωνάριων σήμερα; Η απάντηση είναι ότι τα κρούσματα είναι τα ίδια τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο είναι πιο εύκολη η διάγνωσή της πλέον από τους γιατρούς» εξηγεί ο ειδικός.

Ραχίτιδα

Σχετίζεται με την έλλειψη βιταμίνης D και προκαλεί μαλάκυνση στα οστά στα παιδιά. Η ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι συγκεκριμένα στην Ευρώπη σχετίζεται κυρίως με δύο αιτίες: τον αποκλειστικό θηλασμό και το φόβο για τον καρκίνο του δέρματος. Το μητρικό γάλα δεν έχει τόση βιταμίνη D –οι μητέρες βέβαια μπορούν να δώσουν στα μωρά τους συμπλήρωμα, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού–, ενώ ο φόβος για τον καρκίνο του δέρματος σημαίνει μικρότερη έκθεση των παιδιών στον ήλιο. Τα παιδιά με σκουρόχρωμο δέρμα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς χρειάζονται περισσότερο ήλιο για να συνθέσει ο οργανισμός τους τα απαραίτητα επίπεδα της βιταμίνης αυτής. «Στην Ελλάδα ανησυχούμε, ωστόσο θα ήθελα να επισημάνω ότι ανήκει στα νοσήματα που σχετίζονται με τις σύγχρονες συνήθειες ζωής. Ο περιορισμός του θηλασμού είναι μία από αυτές, όπως και η μεγάλη χρήση αντηλιακών υψηλής προστασίας που περιορίζει την έκθεση των παιδιών στον ήλιο και το σχηματισμό της βιταμίνης D» επισημαίνει ο γιατρός.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i