
Ένα συχνό ερώτημα που απασχολεί τους ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε επέμβαση αφαίρεσης του θυρεοειδούς, δηλαδή τη θυρεοειδεκτομή, είναι αν θα αλλάξει η ζωή τους μετά την επέμβαση. Η θυρεοειδεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση που μπορεί να είναι απαραίτητη για διάφορες παθήσεις του θυρεοειδούς, όπως η βρογχοκήλη, οι όζοι θυρεοειδούς που προκαλούν συμπτώματα ή ο καρκίνος θυρεοειδούς. Υπάρχουν 2 φάσεις στη μετεγχειρητική περίοδο:
- Η άμεση μετεγχειρητική περίοδος &
- Η απώτερη μετεγχειρητική περίοδος.
#1. Άμεση Μετεγχειρητική Περίοδος - Τι να περιμένετε τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση θυρεοειδεκτομής;
Η άμεση μετεγχειρητική περίοδος αναφέρεται στις πρώτες ημέρες ή στις πρώτες λίγες εβδομάδες μετά την επέμβαση. Σε αυτή τη φάση, μπορεί να παρατηρηθούν τα ακόλουθα:
► Ήπιος πόνος: Μην ανησυχείτε! Ο πόνος αντιμετωπίζεται εύκολα με απλά παυσίπονα, όπως η παρακεταμόλη (Depon) και υποχωρεί γρήγορα. Μπορεί να αισθανθείτε και έναν πόνο στον αυχένα, λόγω της θέσης του κεφαλιού σας κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Κι αυτό, όμως, είναι παροδικό, καθώς ανταποκρίνεται στη λήψη απλών ήπιων αναλγητικών και υποχωρεί σταδιακά σε σύντομο χρονικό διάστημα.
► Δυσκολία στην κατάποση: Τις πρώτες μέρες ίσως νιώσετε μια μικρή δυσκολία στην κατάποση. Είναι φυσιολογικό και θα περάσει από μόνο του μέσα σε διάστημα λίγων ημερών.
► Αλλαγές στη φωνή: Σήμερα, υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές που βοηθούν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης διαταραχών της φωνητικής λειτουργίας. Αν επηρεαστεί η φωνητική λειτουργία, σταδιακά αποκαθίσταται αυτόματα με την πάροδο του χρόνου. Στην ταχύτερη αποκατάσταση της φωνητικής λειτουργίας μπορεί να βοηθήσουν οι ασκήσεις φωνοθεραπείας.
► Οίδημα στην περιοχή της τομής: Ένα παροδικό πρήξιμο είναι αναμενόμενο και θα υποχωρήσει γρήγορα μετεγχειρητικά.
► Παροδική υποασβεστιαιμία: Μπορεί να παρατηρηθεί μέσα στην πρώτη εβδομάδα μετά την επέμβαση και είναι παροδική στη συντριπτική πλειονότητα των ασθενών.
#2. Απώτερη Μετεγχειρητική Περίοδος - Πώς θα είναι η ζωή σας λίγο πιο μετά την επέμβαση θυρεοειδεκτομής;
Η απώτερη μετεγχειρητική περίοδος περιλαμβάνει τα εξής:
► Λήψη Θυροξίνης: Μετά την επέμβαση, θα χρειαστεί να παίρνετε θυροξίνη (λεβοθυροξίνη) καθημερινά, για να αναπληρώσετε τις ορμόνες που παρήγαγε ο θυρεοειδής σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχετε υποβληθεί σε ολική θυρεοειδεκτομή.
► Ρύθμιση της Δόσης: Στην αρχή, ίσως χρειαστεί λίγος χρόνος για να βρούμε την ιδανική δόση λεβοθυροξίνης για εσάς. Όταν βρεθεί, θα νιώθετε φυσιολογικά, χωρίς τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού ή υποθυρεοειδισμού, όπως αλλαγές βάρους, διάθεσης, κλπ.
► Μετεγχειρητική Παρακολούθηση: Η τακτική παρακολούθηση μετεγχειρητικά είναι κρίσιμη. Περιλαμβάνει τη μέτρηση των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα, προκειμένου να επιλεγεί η σωστή δόση λεβοθυροξίνης για τον κάθε συγκεκριμένο ασθενή. Ειδικά, στον καρκίνο θυρεοειδούς γίνεται μετεγχειρητικά και παρακολούθηση για ανίχνευση τυχόν υποτροπής (επανεμφάνισης) της νόσου που κατά βάση περιλαμβάνει περιοδικό υπερηχογραφικό έλεγχο του τραχήλου και περιοδικές μετρήσεις των επιπέδων θυρεοσφαιρίνης (για το θηλώδες / θυλακιώδες καρκίνωμα) ή καλσιτονίνης (για το μυελοειδές καρκίνωμα) στο αίμα. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να γίνουν και επιπλέον εξετάσεις όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία, σπινθηρογράφημα, τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET-CT scan), κλπ.
► Συμπληρωματική Θεραπεία: Σε ορισμένες περιπτώσεις καρκίνου, μπορεί να χρειαστεί θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο (δεν συνοδεύεται από ιδιαίτερες επιπλοκές και είναι πολύ καλά ανεκτή από τους ασθενείς), ή σπάνια χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία (σε επιλεγμένους ασθενείς με τοπικά προχωρημένο ή μεταστατικό καρκίνο θυρεοειδούς).
► Διατροφή: Μια ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική για όλους, και ειδικά για εσάς. Απλά προσέξτε τροφές που μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση της λεβοθυροξίνης, όπως η σόγια, οι μεγάλες δόσεις ασβεστίου, κλπ.
Σύνοψη - Η ζωή σας μετά τη θυρεοειδεκτομή
Συμπερασματικά, εφόσον επιλεγεί η σωστή θεραπευτική αντιμετώπιση από την πλευρά του γιατρού και ο ασθενής ακολουθήσει τις οδηγίες του, η ποιότητα της ζωής διατηρείται φυσιολογική και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Από τον Dr. Γεώργιο Σακοράφα, Χειρουργό Ενδοκρινών Αδένων (Θυρεοειδούς-Παραθυρεοειδών), Επ. Καθηγητή Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Τ. Συντονιστή Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Νοσοκομείου "Άγιος Σάββας" (https://gsakorafas.gr/).
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr