Σοτάρισμα, τηγάνισμα ή air fryer: Ποιο μολύνει περισσότερο τον αέρα του σπιτιού;

Πώς διαφορετικές μέθοδοι μαγειρέματος επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα μας;

Ψήσιμο, τηγάνισμα ή air fryer iStock

Το μαγείρεμα είναι κάτι που όλοι κάνουμε καθημερινά, αλλά έχεις σκεφτεί ποτέ πώς επηρεάζει την ποιότητα του αέρα μέσα στο σπίτι σου; Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και το Ινστιτούτο Χημείας Max Planck έρχεται να μας μάθει το πόσο σημαντική είναι η επιλογή της μεθόδου μαγειρέματος, όχι μόνο για το φαγητό, αλλά και για τον αέρα που αναπνέουμε.

Με δεδομένο ότι περνάμε έως και το 80% του χρόνου μας σε εσωτερικούς χώρους, με μεγάλο μέρος αυτού στην κουζίνα, οι επιστήμονες έθεσαν έναν στόχο: να ανακαλύψουν ποιοι τρόποι μαγειρέματος δημιουργούν τους περισσότερους ρύπους και ποιοι είναι οι πιο "καθαροί".

Τα οφέλη του air fryer: Είναι η λύση για υγιεινά και γρήγορα γεύματα;

Τι παράγεται όταν μαγειρεύεις

Κάθε φορά που ανάβεις την κουζίνα σου, δημιουργούνται δύο κύριοι τύποι ρύπων:

► Αιωρούμενα σωματίδια – μικροσκοπικά σωματίδια που αιωρούνται στον αέρα και μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά στους πνεύμονές σου.

► Πτητικές οργανικές ενώσεις (VOC) – χημικές ουσίες που απελευθερώνονται κατά τη διαδικασία του μαγειρέματος, όπως αλδεΰδες, κετόνες και αρωματικοί υδρογονάνθρακες.

Αυτοί οι ρύποι συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, άσθμα, ακόμα και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

Το πείραμα: Πέντε τρόποι μαγειρέματος, μία κουζίνα

Οι ερευνητές μετέτρεψαν μια κουζίνα πανεπιστημίου σε εργαστήριο για να ελέγξουν πώς διαφορετικές μέθοδοι μαγειρέματος επηρεάζουν την ποιότητα του αέρα. Χρησιμοποίησαν 120 γραμμάρια στήθος κοτόπουλου και κραμβέλαιο σε κάθε πείραμα, αλλά διαφοροποίησαν τη μέθοδο:

  • Τηγάνισμα σε τηγάνι
  • Σοτάρισμα
  • Βαθύ τηγάνισμα σε φριτέζα 
  • Βράσιμο
  • Ψήσιμο με αέρα (air-frying)

Η ποιότητα του αέρα μετρήθηκε σε πραγματικό χρόνο με ειδικά όργανα που κατέγραφαν τόσο τα αιωρούμενα σωματίδια όσο και τις πτητικές οργανικές ενώσεις.

Τα αποτελέσματα 

Σύμφωνα με τη μελέτη, το τηγάνισμα σε τηγάνι είναι ο μεγαλύτερος "ένοχος" της εσωτερικής ρύπανσης. Παρήγαγε τα περισσότερα αιωρούμενα σωματίδια (93 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο) και τις περισσότερες VOC (260 μέρη ανά δισεκατομμύριο). Το σοτάρισμα ήρθε δεύτερο στη ρύπανση σωματιδίων, ενώ το βαθύ τηγάνισμα σε φριτέζα παρήγαγε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα.

Αντίθετα, το βράσιμο και το air-frying αναδείχθηκαν οι καθαρότερες μέθοδοι, παράγοντας ελάχιστους ρύπους, λίγο πάνω από τα επίπεδα του περιβάλλοντος. Ειδικότερα, το air-frying παρήγαγε μόλις 20 μέρη ανά δισεκατομμύριο VOC, κάνοντάς το την πιο "φιλική" επιλογή για τον αέρα της κουζίνας σου.

Γιατί το air-frying κερδίζει τη μάχη

Το μυστικό πίσω από την επιτυχία του air-frying και του βρασμού είναι η χαμηλότερη θερμοκρασία και η απουσία μεγάλων ποσοτήτων λαδιού. Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία, τόσο περισσότερο διασπώνται τα έλαια και τα συστατικά των τροφίμων, παράγοντας περισσότερους ρύπους.

Μάλιστα, ο καθηγητής Christian Pfrang, επικεφαλής της μελέτης, τόνισε: "Η βελτίωση του εξαερισμού στην κουζίνα, είτε ανοίγοντας παράθυρα είτε χρησιμοποιώντας απορροφητήρες, μπορεί να βοηθήσει στη διάχυση των ρύπων και να μειώσει την έκθεση σε αυτούς".

Τι μπορείς να κάνεις για να προστατέψεις τον αέρα στο σπίτι σου;

► Προτίμησε το air-frying ή το βράσιμο για να μειώσεις στο ελάχιστο τη ρύπανση.

► Μαγείρεψε σε μέτριες θερμοκρασίες. Η μελέτη έδειξε ότι οι ρύποι κορυφώνονται περίπου 14 λεπτά μετά το τέλος του μαγειρέματος, οπότε καλό είναι να αερίζεις την κουζίνα σου και αφού τελειώσεις.

► Χρησιμοποίησε εξαερισμό ή άνοιξε ένα παράθυρο, ειδικά όταν μαγειρεύεις σε τηγάνι ή σοτάρεις.

Την προσοχή σου! Το πολύ ψήσιμο ή τηγάνισμα κάνει καρκινογόνες τις πατάτες και το τοστ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i