Η απώλεια βάρους συμβαίνει είτε όταν μειώνεις την πρόσληψη ενέργειας (δηλαδή όταν τρως λιγότερο), είτε όταν αυξάνεις τη δαπάνη ενέργειας (μέσω άσκησης ή άλλων δραστηριοτήτων). Υπάρχει η εκούσια απώλεια βάρους, δηλαδή όταν το επιδιώκεις εσύ, και η ακούσια, όταν χάνεις βάρος χωρίς να το επιδιώκεις. Αν παρατηρήσεις προοδευτική ακούσια απώλεια βάρους, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει κάποια σοβαρή οργανική ή ψυχιατρική πάθηση που την προκαλεί. Αντίθετα, όταν χάνεις βάρος με τη θέλησή σου και έχεις υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία, συνήθως δεν υποκρύπτεται κάποια οργανική νόσος.
Φαινόμενο "γιο-γιο": Γιατί ξαναπαίρνεις το λίπος που έχασες;
Σε γενικές γραμμές, αν χάσεις πάνω από το 5% του κανονικού σου βάρους σε διάστημα 6 μηνών, αυτό θεωρείται σημαντική απώλεια βάρους. Εάν αυτή η απώλεια είναι ακούσια και ξεπερνά το 10% του βάρους σου (αν δεν είσαι παχύσαρκος/η), καλό είναι να διερευνήσεις την αιτία. Ακόμα πιο ανησυχητική είναι η ακούσια απώλεια βάρους άνω του 20%, καθώς μπορεί να συνδέεται με σοβαρό υποσιτισμό, διατροφικές ελλείψεις και προβλήματα λειτουργίας πολλών οργάνων.
Τι γίνεται όμως όταν παλέυεις να χάσεις κιλά και δεν τα καταφέρνεις ενώ ακολουθείς ένα πρόγραμμα διατροφής; Η διατροφολόγος Δήμητρα Παπαμίχου (@dimidiet), τονίζει πώς η απώλειa βάρους έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την ξεκούρασή σου. Και όμως ναι!
Ξεκούραση και απώλεια βάρους
Σίγουρα θα αναρωτιέσαι πώς γίνεται η ξεκούραση να συνδέεται με την απώλεια βάρους.
Υπάρχει μια ορμόνη που δεν της δίνεις και πολύ σημασία και μπορεί να σε εμποδίζει καθοριστικά στην απώλεια λίπους. Αυτή η ορμόνη είναι η κορτιζόλη, η οποία αυξάνει την αποθήκευση λίπους, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς, αυξάνει την όρεξη, αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης, μειώνει τον μεταβολισμό και ως καταβολική ορμόνη μπορεί να μειώνει λίγο και το μυϊκό ιστό.
Ποιες ορμόνες φταίνε που νιώθω αγχωμένη ή πεινασμένη;
Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη του στρες. Το να έχεις στρες σε πράγματα που μπορεί να σου προκαλέσουν κίνδυνο, δεν είναι κακό, γιατί σε βοηθάει να "ξεφύγεις" από τις δύσκολες καταστάσεις, το πρόβλημα είναι όμως με το χρόνιο στρες.
Τι να φας το πρωί για μείωση του άγχους: 7 κορυφαίες επιλογές
Αν λοιπόν ακολουθείς ένα σωστό πρόγραμμα διατροφή και γυμνάζεσαι, αλλά ακόμα και τότε δεν χάνεις κιλά, μάλλον πρέπει να σκεφτείς αν ξεκουράζεσαι αρκετά.
Καθημερινές αλλαγές που μπορεί να κάνουν τη διαφορά με τα κιλά σου
1) Βρες λίγο χρόνο να ξεκουραστείς (ακόμα και 10 λεπτά στον καναπέ)
2) Να κοιμάσαι λίγο περισσότερο όταν είναι εφικτό
3) Ξεκίνα περπάτημα
4) Γυμνάσου περισσότερο
5) Επικοινώνησε με ανθρώπους που αγαπάς. Είναι μια πολύ καλή ψυχοθεραπεία!
Διάβασε επίσης:
Προετοιμασία για τα Χριστούγεννα; Ημερήσια διατροφή με 1500 θερμίδες από τη διατροφολόγο
Σκέφτεσαι να ξεκινήσεις υγιεινή διατροφή; Ποια να διαλέξεις με βάση την ηλικία σου
5 "κακά" πράγματα που πρέπει να κάνεις εάν θέλεις να χάσεις το σπλαχνικό λίπος
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr