Νιώθεις κάψιμο στο στήθος; Μήπως μόλις έφαγες ένα τεράστιο γεύμα ή μήπως ξύπνησες μέσα στη νύχτα με αυτή την ενοχλητική αίσθηση πίσω από το στέρνο; Το κάψιμο στο στήθος μπορεί να είναι κάτι αθώο, όπως η καούρα, αλλά ίσως να αποτελεί σημάδι για κάτι πιο σοβαρό, όπως μια καρδιολογική πάθηση.
Πώς, λοιπόν, θα ξεχωρίσεις αν πρόκειται για μια απλή ενόχληση ή για κάτι που απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση; Ακολουθεί ένας πρακτικός οδηγός, με τις πολύτιμες συμβουλές της Dr. Maya Balakrishnan, γαστρεντερολόγου στο Baylor College of Medicine.
Γιατί συμβαίνει το κάψιμο στο στήθος;
Καθώς μεγαλώνουμε, τα προβλήματα στο πεπτικό και στο καρδιαγγειακό σύστημα γίνονται πιο συχνά. Σύμφωνα με τη Dr. Balakrishnan, "οι μύες που ελέγχουν τον οισοφάγο εξασθενούν με την ηλικία, αυξάνοντας την πιθανότητα παλινδρόμησης οξέων. Παράλληλα, μεγαλώνοντας, αυξάνονται και οι κίνδυνοι για καρδιαγγειακές παθήσεις λόγω παραγόντων όπως η υψηλή πίεση, η χοληστερόλη και ο διαβήτης".
Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι το κάψιμο στο στήθος μπορεί να είναι είτε αποτέλεσμα προβλήματος στο στομάχι είτε σημάδι καρδιακής δυσλειτουργίας.
Τι είναι η καούρα και πώς θα την αναγνωρίσεις;
Η καούρα είναι μια πεπτική ενόχληση που εμφανίζεται συνήθως μετά το φαγητό. Όταν τρως μεγάλες ποσότητες φαγητού ή καταναλώνεις συγκεκριμένες τροφές, τα οξέα του στομάχου μπορεί να ανέβουν στον οισοφάγο. Αυτό προκαλεί την αίσθηση καψίματος στο στήθος και, πολλές φορές, μια όξινη ή μεταλλική γεύση στο στόμα.
Οι πιο συνηθισμένες αιτίες καούρας:
- Μεγάλες μερίδες φαγητού.
- Αλμυρές και πικάντικες τροφές.
- Τροφές με βάση την ντομάτα, σοκολάτα, καφεΐνη ή αλκοόλ.
"Η καούρα συνδέεται συνήθως με αυτά που τρώμε ή εμφανίζεται όταν ξαπλώνουμε γρήγορα μετά το φαγητό", εξηγεί η Dr. Balakrishnan.
Πώς θα την αποφύγεις:
- Προσπάθησε να τρως μικρότερα γεύματα.
- Μην ξαπλώνεις αμέσως μετά το φαγητό. Αντίθετα, κάνε έναν περίπατο ή παρέμεινε όρθια για 3-4 ώρες.
- Βγάλε από τη διατροφή σου τροφές που σου προκαλούν καούρα.
- Αν, παρόλα αυτά, το κάψιμο επιμένει, μπορείς να λάβεις φάρμακα χωρίς συνταγή, όπως αντιόξινα.
Μήπως είναι κάτι πιο σοβαρό;
Το κάψιμο στο στήθος δεν είναι πάντα αθώο. Μπορεί να σχετίζεται με τη λειτουργία της καρδιάς και να αποτελεί προειδοποίηση για σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, όπως η στηθάγχη ή ακόμα και μια καρδιακή προσβολή.
Η στηθάγχη συμβαίνει όταν η καρδιά σου δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στήθος, που συχνά περιγράφεται ως αίσθηση πίεσης ή δυσφορίας.
Πότε να ανησυχήσεις:
- Αν ο πόνος στο στήθος εμφανίζεται όταν ξεκουράζεσαι ή κατά τη διάρκεια σωματικής δραστηριότητας.
- Αν συνοδεύεται από δύσπνοια, ζάλη, ή πόνο που ακτινοβολεί στο χέρι, τον ώμο ή το σαγόνι.
"Αυτά τα συμπτώματα είναι πιο σοβαρά από την καούρα", προειδοποιεί η Dr. Balakrishnan. "Συνδέονται με την καρδιαγγειακή υγεία και μπορεί να είναι ανησυχητικά".
Τι πρέπει να κάνεις;
Αν νιώθεις κάψιμο στο στήθος και δεν είσαι σίγουρη για την αιτία, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να επικοινωνήσεις με έναν γιατρό. Είναι σημαντικό να το κάνεις, μάλιστα, αν έχεις παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, όπως:
- Διαβήτη.
- Υψηλή αρτηριακή πίεση.
- Κάπνισμα.
Διάβασε επίσης:
Αυτό προκαλεί τις καούρες | Είναι τόσο απλό που θα εκπλαγείς
Φούσκωμα μετά το φαγητό: Ποια είδη τροφών προκαλούν περισσότερο;
Καούρα και τη δυσπεψία | 6 τρόποι να τα αποφύγεις, σύμφωνα με γαστρεντερολόγο
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr