Τα τελευταία χρόνια, τα second-hand και vintage ρούχα έχουν γίνει μόδα και όχι άδικα. Πρόκειται για μια εναλλακτική προσέγγιση στη μόδα που βοηθάει το περιβάλλον, είναι οικονομική και δίνει ξεχωριστό στυλ. Ωστόσο, μια έρευνα της Primrose Freestone από το Πανεπιστήμιο του Leicester εστιάζει σε έναν κίνδυνο που ίσως να μην είχες φανταστεί: τα μικρόβια και τα παθογόνα που μπορεί να παραμένουν στα μεταχειρισμένα ρούχα και να είναι επιβλαβή για την υγεία σου.
Ρούχα και μικρόβια: Η αλήθεια πίσω από τις αγορές
Σύμφωνα με τη Freestone, τα ρούχα δεν είναι απλά κομμάτια υφάσματος που μας ντύνουν. Έρχονται σε στενή επαφή με το δέρμα μας, που φυσιολογικά φιλοξενεί εκατομμύρια μικρόβια, μύκητες και ιούς - το λεγόμενο "μικροβίωμα του δέρματος". Αυτό σημαίνει ότι κάθε ρούχο που φοράμε "αποθηκεύει" μικρόβια από το σώμα μας. Για τους περισσότερους, αυτά τα μικρόβια είναι ακίνδυνα, αλλά, όπως εξηγεί η έρευνα, για άλλους μπορεί να γίνουν επικίνδυνα.
Το μικροβίωμα του δέρματος κάθε ατόμου είναι μοναδικό, και αυτό που είναι αβλαβές για κάποιον μπορεί να προκαλέσει ασθένειες σε κάποιον άλλον. Μερικά από τα μικρόβια που φιλοξενεί το δέρμα μας περιλαμβάνουν το βακτήριο Staphylococcus (που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις), τον μύκητα Candida (που προκαλεί μυκητιάσεις), και τον ιό HPV (Human papillomavirus), που προκαλεί κονδυλώματα. Άρα, όταν αγοράζεις second-hand ρούχα, πρέπει να θυμάσαι ότι μπορεί να κουβαλούν το "μικροβίωμα" του προηγούμενου ιδιοκτήτη τους.
Τα ρούχα ως μεταφορείς παθογόνων
Η έρευνα τονίζει ότι τα ρούχα μπορούν να διατηρούν πολλά επικίνδυνα μικρόβια και παθογόνα. Τα βακτήρια και οι μύκητες δεν είναι τα μόνα που μπορεί να κρύβονται σε μεταχειρισμένα ρούχα - μπορεί να υπάρχουν ακόμη και παράσιτα! Ένα παράδειγμα είναι τα μικρόβια Staphylococcus aureus (που προκαλεί λοιμώξεις του δέρματος και του αίματος), Salmonella και E. coli (που προκαλούν γαστρεντερικές διαταραχές όπως πυρετό, έμετο και διάρροια). Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε παζάρι στο Πακιστάν, βρέθηκαν μολύνσεις από βακτήρια όπως ο Bacillus subtilis και το Staphylococcus aureus σε πολλά δείγματα από second-hand ρούχα.
Εκτός από αυτά, αν υπάρχουν παράσιτα στα ρούχα, μπορεί να προκαλέσουν δερματικές ασθένειες όπως δερματίτιδα και ψώρα. Αυτά τα μικρόβια μπορούν να ζουν για αρκετό καιρό σε υφάσματα, επιβιώνοντας σε ιδρώτα, σμηγματογόνα έλαια και πρωτεΐνες που αφήνουν τα κύτταρα του δέρματος πάνω στα ρούχα.
Η ανθεκτικότητα των μικροβίων στα υφάσματα
Τα παθογόνα όπως το E. coli, το Staphylococcus aureus και το Streptococcus pyogenes μπορούν να παραμείνουν ζωντανά πάνω στα ρούχα για μήνες. Σε θερμοκρασία δωματίου, σε βαμβακερά ή μικτά υφάσματα, τα μικρόβια αυτά μπορούν να επιβιώσουν έως και 90 μέρες. Σε υφάσματα πολυεστέρα, μπορούν να ζήσουν μέχρι και 200 μέρες, ενώ τα υψηλά επίπεδα υγρασίας διευκολύνουν την επιβίωση τους.
Για να περιορίσεις την ανάπτυξη μικροβίων, καλό είναι να διατηρείς τα ρούχα σε στεγνό περιβάλλον. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο αν έχεις κάποιο πρόβλημα με το ανοσοποιητικό σου σύστημα, καθώς, όπως επισημαίνει η Freestone, τα άτομα με μειωμένη ανοσία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τα παθογόνα που μπορεί να υπάρχουν σε μεταχειρισμένα ρούχα.
Πώς να καθαρίζεις σωστά τα second-hand ρούχα
Για να αποφύγεις την πιθανότητα μετάδοσης μικροβίων και παθογόνων, είναι σημαντικό να καθαρίζεις σχολαστικά τα μεταχειρισμένα ρούχα πριν τα φορέσεις. Ακολούθησε τα εξής βήματα:
Πλύνε τα ρούχα στους 60°C με απορρυπαντικό. Αυτή η θερμοκρασία είναι αρκετή για να σκοτώσει τα περισσότερα παθογόνα. Αν δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τόσο υψηλή θερμοκρασία, προτίμησε ένα αντιβακτηριδιακό απορρυπαντικό.
Πλύνε τα second-hand ρούχα ξεχωριστά από τα υπόλοιπα για να μειώσεις την πιθανότητα επιμόλυνσης.
Μούλιασε τα ρούχα σε ζεστό νερό με αντιβακτηριδιακό απορρυπαντικό για δύο με τρεις ώρες, και μετά προχώρησε σε κανονικό πλύσιμο.
Χρησιμοποίησε στεγνωτήριο ή ατμοσίδερο σε θερμοκρασία 60°C, αν το ύφασμα το επιτρέπει, για να εξοντώσεις τυχόν υπολείμματα μικροβίων.
Παράλληλα, αν και πολλοί πωλητές μεταχειρισμένων ρούχων δηλώνουν ότι τα καθαρίζουν πριν τα πουλήσουν, η Freestone προτείνει να τα ξαναπλύνεις για να είσαι σίγουρη. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τα second-hand ρούχα αλλά και για τα καινούργια, καθώς και αυτά μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με μικρόβια κατά την παραγωγή και την αποθήκευσή τους.
Διάβασε επίσης:
Δύο αντικείμενα στο μπάνιο αποτελούν εστίες εκατοντάδων ιών
7 δημόσια spots που αποτελούν εστίες μικροβίων και ιών
Κανόνας των 5 δευτερολέπτων και βακτήρια: Αλήθεια ή μύθος; Τι λέει η επιστήμη
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr