Γιατί τα κοψίματα από χαρτί πονάνε τόσο πολύ;

Ένας πόνος δυνατός και, κυρίως, δυσανάλογος του τραύματος.

κοψίματα από χαρτί iStock

Όλοι έχουμε νιώσει, κάποια στιγμή, εκείνον τον οξύ πόνο όταν κόβεσαι από χαρτί. Το κόψιμο αυτό μπορεί να συμβεί όταν ανοίγεις έναν φάκελο ή ξεφυλλίζεις ένα βιβλίο και ξαφνικά μια αιχμηρή άκρη χαρτιού γλιστρά στο δέρμα σου, και πριν καν το καταλάβεις, βρίσκεσαι αντιμέτωπη με αυτόν τον τόσο έντονο πόνο που φαίνεται υπερβολικός για κάτι τόσο μικρό.

Σύμφωνα με τον οικογενειακό ιατρό και καθηγητή Gabriel Neal από το Πανεπιστήμιο του Texas A&M, ο πόνος αυτός είναι πράγματι δυνατός και δυσανάλογος, και αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους. Πώς, όμως, μπορεί ένα μικρό κόψιμο από χαρτί να προκαλεί τόσο δυσφορία; Η επιστήμη έχει κάποιες ενδιαφέρουσες απαντήσεις.

Ευαίσθητες περιοχές: Εκεί που ο πόνος είναι πιο οξύς

Τα κοψίματα από χαρτί συμβαίνουν συχνά σε περιοχές του σώματός μας που είναι εξαιρετικά ευαίσθητες, όπως τα δάχτυλα, τα χείλη ή η γλώσσα. Οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν πυκνά δίκτυα νεύρων, τα οποία έχουν την ιδιότητα να εντοπίζουν με απόλυτη ακρίβεια και λεπτομέρεια ακόμα και τις πιο ελαφριές αλλαγές στις αισθήσεις, όπως πίεση, θερμοκρασία και τραυματισμό. Ο εγκέφαλός μας έχει ακόμα και εξειδικευμένα τμήματα που "ακούν" τα σήματα που προέρχονται από αυτές τις περιοχές σε πολύ υψηλή ανάλυση, με αποτέλεσμα να λαμβάνουμε πιο δυνατά και άμεσα τα σήματα του πόνου.

Η ικανότητά μας αυτή να ανιχνεύουμε λεπτομέρειες μέσω των δαχτύλων, των χειλιών ή της γλώσσας είναι φυσικά πολύ χρήσιμη στις καθημερινές μας δραστηριότητες, όμως γίνεται βάρος όταν τραυματιζόμαστε, μιας και η αίσθηση του πόνου μεγιστοποιείται. Όπως εξηγεί ο Neal, τα κοψίματα από χαρτί "χτυπάνε" σε αυτές τις περιοχές ακριβώς λόγω αυτής της ευαισθησίας, κάνοντάς μας να νιώσουμε τον πόνο πιο έντονα και καθαρά από ό,τι σε άλλες περιοχές του σώματος.

Ο ατελείωτος κύκλος του πόνου

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που κάνει τα κοψίματα από χαρτί ακόμα πιο ενοχλητικά είναι το γεγονός ότι αυτές οι ευαίσθητες περιοχές του σώματος χρησιμοποιούνται συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάθε φορά που αγγίζεις κάτι με το κομμένο δάχτυλο ή χρησιμοποιείς τη γλώσσα σου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να "ξανανοίξει" η πληγή, επαναφέροντας τον πόνο. Αυτό σημαίνει ότι βιώνεις ξανά και ξανά το τσούξιμο, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμα πιο ενοχλητικός ο μικρός αυτός τραυματισμός.

Το ιδανικό βάθος της πληγής 

Τα κοψίματα από χαρτί δεν είναι ούτε πολύ ρηχά ούτε πολύ βαθιά, κι αυτός ο μέσος όρος του βάθους τους είναι που συμβάλλει στον πόνο. Όταν μια πληγή είναι πολύ βαθιά, μπορεί να καταστρέψει ορισμένες νευρικές ίνες, μειώνοντας την ιδιότητά τους να μεταφέρουν τον πόνο. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα κοψίματα έχουν το ιδανικό βάθος για να ενεργοποιήσουν τα νεύρα χωρίς να τα καταστρέψουν, επιτρέποντάς τους να στείλουν καθαρά και δυνατά μηνύματα πόνου στον εγκέφαλο.

Τι μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τον πόνο; 

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να μειώσεις τον πόνο από έναν τέτοιο τραυματισμό και να περιορίσεις την ενόχληση. Ο Neal προτείνει τα εξής:

Πλύνε την πληγή αμέσως με σαπούνι και νερό. Αυτό μειώνει την πιθανότητα μόλυνσης και βοηθά την πληγή να επουλωθεί πιο γρήγορα.

► Κράτησε την πληγή καθαρή και κάλυψέ τη με έναν μικρό επίδεσμο για λίγες μέρες. Αυτό προσφέρει προστασία και μειώνει την πιθανότητα να ξανανοίξει η πληγή.

Διάβασε επίσης: 

Ατύχημα στο σπίτι; Αντιμετώπισέ το μόνη σου με τις βασικές πρώτες βοήθειες

Όταν το σπίτι γίνεται θανάσιμη παγίδα: Το οθωμανικό κρεβάτι και άλλα καθημερινά αντικείμενα που προκάλεσαν τραγικούς θανάτους

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i