Καρδιοχειρουργική επέμβαση: Γιατί είναι πιο επικίνδυνη για τις γυναίκες;

Οι γυναίκες παρουσιάζουν υψηλότερη θνησιμότητα μετά από καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις σε σχέση με τους άνδρες - γιατί;

Καρδιοχειρουργική επέμβαση iStock

Οι καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις γίνονται για την αντιμετώπιση σοβαρών καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως το καρδιακό bypass, η αποκατάσταση ανευρύσματος αορτής και η διόρθωση των βαλβίδων της καρδιάς. Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "JAMA Surgery", ανέδειξε έναν ανησυχητικό παράγοντα που επηρεάζει το αποτέλεσμα αυτών των επεμβάσεων: οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από μετεγχειρητικές επιπλοκές, παρά το γεγονός ότι το ποσοστό εμφάνισης επιπλοκών είναι παρόμοιο μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η μελέτη

Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα από περισσότερες από 850.000 περιπτώσεις ασθενών στις ΗΠΑ που υποβλήθηκαν σε καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις υψηλού κινδύνου κατά την περίοδο 2015-2020. Οι άνδρες και οι γυναίκες εμφάνισαν παρόμοια ποσοστά επιπλοκών, περίπου 15%. Ωστόσο, οι γυναίκες είχαν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από τις επιπλοκές, με το 10,7% των γυναικών να πεθαίνουν μετά από την επέμβαση, σε σύγκριση με το 8,6% των ανδρών.

Γιατί οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο;

Η μελέτη υποδεικνύει διάφορους παράγοντες που συμβάλλουν στην αυξημένη θνησιμότητα των γυναικών μετά από καρδιοχειρουργική επέμβαση:

Ηλικία και συννοσηρότητες: Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε τέτοιες επεμβάσεις είναι συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας από τους άνδρες και αντιμετωπίζουν περισσότερες συννοσηρότητες, όπως υπέρταση, διαβήτη και νεφρική ανεπάρκεια, που μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Ανατομικές διαφορές: Οι γυναίκες έχουν μικρότερη καρδιαγγειακή ανατομία, με μικρότερα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που μπορεί να κάνει τη χειρουργική επέμβαση τεχνικά πιο δύσκολη. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα επιπλοκών κατά τη διάρκεια ή μετά την επέμβαση.

Υποεκπροσώπηση στις ιατρικές έρευνες: Οι γυναίκες για χρόνια ήταν υποεκπροσωπούμενες στην ιατρική έρευνα, και αυτό μπορεί να έχει επηρεάσει τη δυνατότητα των γιατρών να καταλάβουν πλήρως τις ανάγκες τους κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση.

Μικρότερο ποσοστό δεύτερης επέμβασης: Ένα άλλο ανησυχητικό εύρημα της μελέτης είναι ότι οι γυναίκες υποβάλλονται σε μικρότερο ποσοστό δεύτερης χειρουργικής επέμβασης για την αντιμετώπιση επιπλοκών. Αυτό μπορεί να υποδεικνύει ότι οι επιπλοκές των γυναικών δεν αντιμετωπίζονται πάντα με την απαραίτητη προσοχή και αμεσότητα.

Οι πιο κοινές επιπλοκές που εμφανίζονται μετά από καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις είναι η νεφρική ανεπάρκεια, η πνευμονία και η αναπνευστική ανεπάρκεια. Παρόλο που τα ποσοστά εμφάνισης αυτών των επιπλοκών είναι παρόμοια και για τα δύο φύλα, οι γυναίκες φαίνεται να υποφέρουν περισσότερο από τις συνέπειές τους.

Η ποιότητα του νοσοκομείου δεν κάνει τη διαφορά

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η ποιότητα του νοσοκομείου δεν φάνηκε να επηρεάζει τη διαφορά στα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Αυτό δείχνει ότι το πρόβλημα δεν σχετίζεται με τις εγκαταστάσεις ή τη φροντίδα που παρέχεται, αλλά με τους παράγοντες που προαναφέρθηκαν.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ 

Διάβασε επίσης:

Χειρουργική εμμηνόπαυση: Πότε συμβαίνει, ποιες οι παρενέργειες και ποια τα οφέλη;

Πλαστική | Οι 10 πρώτες ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις πριν την επέμβαση

Τι να φας για γρήγορη ανάρρωση μετά το χειρουργείο ή έναν τραυματισμό

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i