Η σοβαρή παρενέργεια τού breakdancing που μοιάζει με όγκο

Πώς μια βασική κίνηση του συγκεκριμένου είδους μπορεί να επηρεάσει την υγεία των breakdancers.

Breakdancing pexels

Το breakdancing, ή αλλιώς b-boying, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και δυναμικά είδη χορού, με πολλούς φανς σε όλο τον κόσμο. Με τις μοναδικές κινήσεις του, τους εντυπωσιακούς γύρους και τα ακροβατικά, έχει εξελιχθεί σε μια πραγματική τέχνη που συνδυάζει την ψυχαγωγία με τη φυσική κατάσταση. Ωστόσο, μια νέα έρευνα από Δανούς επιστήμονες ρίχνει φως σε μια σοβαρή παρενέργεια που μπορεί να προκύψει από την υπερβολική εξάσκηση, γνωστή ως "headspin hole" ή αλλιώς "τρύπα από headspin".

Τι είναι το "headspin hole";

Η αναφορά της ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης υποδεικνύει ότι οι breakdancers που εκτελούν επαναλαμβανόμενα headspins μπορεί να αναπτύξουν μια σκληρή μάζα στην κορυφή του κεφαλιού τους. Αυτή η μάζα μοιάζει με όγκο και είναι αποτέλεσμα της πίεσης και του τραυματισμού που υφίσταται η περιοχή αυτή κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Πέρα από την οπτική της πλευρά, η κατάσταση αυτή μπορεί να συνοδεύεται από απώλεια μαλλιών και ευαισθησία στην περιοχή, κάτι που σίγουρα δεν είναι ευχάριστο για κανέναν.

Η μελέτη 

Η μελέτη εστίασε σε έναν 30χρονο άντρα breakdancer που είχε αναπτύξει έναν προφανή όγκο στο τριχωτό της κεφαλής του, έπειτα από πέντε χρόνια έντονης εξάσκησης. Ο συγκεκριμένος χορευτής ακολουθούσε ένα απαιτητικό πρόγραμμα, κάνοντας πέντε 90λεπτες προπονήσεις εβδομαδιαίως, κατά τη διάρκεια των οποίων ασκούσε πίεση στην κορυφή του κεφαλιού του για 2-7 λεπτά.

Η ιατρική ομάδα πραγματοποίησε MRI, το οποίο αποκάλυψε σημαντική ίνωση και πάχυνση του υποδόριου ιστού στην περιοχή. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι γιατροί παρατήρησαν το λεγόμενο "cone-head sign”, μια κωνική παραμόρφωση στο κρανίο που προκύπτει από τη συστηματική πίεση στην περιοχή.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, "οι κινήσεις του κεφαλιού κατά τη διάρκεια των headspins προκαλούν επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές παρενέργειες". Η χειρουργική αφαίρεση της μάζας είχε θετικά αποτελέσματα για τον ασθενή, ο οποίος δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένος με την αποκατάσταση της εμφάνισής του και την ανακούφιση από τα συμπτώματα.

Προβλήματα που μπορεί να προκύψουν

Το "headspin hole" είναι μόνο ένα παράδειγμα του συνδρόμου υπερχρήσης που πλήττει τους breakdancers. Οι ερευνητές επισήμαναν ότι το 60% των συμμετεχόντων σε σχετική γερμανική μελέτη υπέστησαν τραυματισμούς στο τριχωτό της κεφαλής από τις headspins, με σχεδόν το 30% να αναφέρουν απώλεια μαλλιών και περίπου το 25% να έχουν ανώδυνα εξογκώματα. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, "είναι σημαντικό οι χορευτές να αναγνωρίζουν τα σημάδια αυτών των χρόνιων παθήσεων και να αναζητούν ιατρική βοήθεια εγκαίρως".

Το breakdancing, αν και εντυπωσιακό και γεμάτο ενέργεια, κρύβει και κινδύνους. Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη για ενημέρωση και πρόληψη. Δεν χρειάζεται να φοβούνται οι νέοι χορευτές, αλλά πρέπει να είναι προσεκτικοί και να δίνουν σημασία στα σώματά τους. Όπως σημείωσε ο ασθενής μετά τη χειρουργική επέμβαση, "η ικανοποίηση από την αποκατάσταση με έκανε να συνειδητοποιήσω πόσο σημαντικό είναι να ακούς το σώμα σου". 

Διάβασε επίσης: 

Τι να φας πριν το χορό για να αυξήσεις τις θερμίδες που θα κάψεις;

Χοροθεραπεία: Τα απίστευτα οφέλη για την υγεία και το σώμα

Ποιο Ozempic; Έτσι θα αποκτήσεις το σώμα που θέλεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i