Η απλή και δωρεάν μέθοδος για να μην επιδεινωθούν οι πόνοι στην πλάτη

Μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προλάβεις την επιδείνωση του πόνου στην πλάτη.

Πόνοι στην πλάτη iStock

Εργασία σε γραφεία, πολύωρη χρήση υπολογιστών, και φυσικά, ατελείωτες ώρες καθιστικής ζωής. Πολύ πιο ευχάριστη καθημερινότητα από τους προγόνους μας, όμως, το τίμημα αυτού του τρόπου ζωής - δηλαδή ένα από αυτά - μπορεί να είναι ο πόνος στην πλάτη, ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους. Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Turku στη Φινλανδία αποκαλύπτει μια απλή και δωρεάν μέθοδο για την πρόληψη της επιδείνωσης του πόνου στην πλάτη. Η λύση; Μείωσε τον χρόνο που περνάς καθισμένη. 

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο BMJ Open, μελέτησε 64 ενήλικες ηλικίας 40-65 ετών, οι οποίοι ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και είχαν μεταβολικό σύνδρομο. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια κατάσταση που συνδυάζει διάφορους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες, εγκεφαλικά και διαβήτη. Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες: μία ομάδα παρέμβασης που κλήθηκε να μειώσει τον καθιστικό της χρόνο κατά μία ώρα καθημερινά και μία ομάδα ελέγχου που συνέχισε όπως πριν.

Η ομάδα παρέμβασης ενθαρρύνθηκε να αντικαταστήσει τον χρόνο που περνούσε καθισμένη με όρθια στάση ή ελαφριά σωματική δραστηριότητα. Οι συμμετέχοντες φορούσαν επιταχυνσόμετρα για να παρακολουθούν τις κινήσεις τους, ενώ επίσης υποβλήθηκαν σε ειδικές εξετάσεις (MRI και PET) για να μετρήσουν την περιεκτικότητα λίπους στους μύες της πλάτης τους. Όπως δήλωσε η Jooa Norha, διδακτορική ερευνήτρια και φυσιοθεραπεύτρια του Πανεπιστημίου του Τουρκού: "Αν έχεις την τάση να έχεις πόνους στην πλάτη ή περνάς πολλές ώρες καθιστός, μπορείς να βρεις τρόπους για να μειώσεις την καθιστική ζωή σου”.

Tι έδειξαν τα αποτελέσματα; 

Στην ομάδα παρέμβασης, η ένταση του πόνου στην πλάτη παρέμεινε σταθερή, ενώ στην ομάδα ελέγχου αυξήθηκε σημαντικά. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση του χρόνου καθιστικής ζωής μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να προλάβεις την επιδείνωση του πόνου στην πλάτη. Ωστόσο, παρά τη μείωση του πόνου, και οι δύο ομάδες παρουσίασαν αύξηση στη δυσλειτουργία που σχετίζεται με τον πόνο, γεγονός που δείχνει ότι η κατάσταση αυτή είναι πιο περίπλοκη από όσο φαίνεται. Ο Norha τόνισε επίσης ότι "η φυσική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα ή πιο έντονη άσκηση, είναι καλύτερη από το απλό να μένεις όρθιος”.

Η σημασία της κίνησης 

Τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύουν τη σημασία της κίνησης στην καθημερινότητά σου. Στην εποχή μας, όπου οι ώρες καθιστικής ζωής αυξάνονται, η ανάγκη για κίνηση είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Ειδικά για τους ανθρώπους που εργάζονται σε γραφεία ή περνούν πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη, ακόμα και μια μικρή αλλαγή μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Συμβουλές για μείωση του καθιστικού χρόνου

Σήκω συχνά: Κάθε 30 λεπτά, κάνε ένα διάλειμμα για να σηκωθείς και να κινηθείς.

Διάλειμμα με κίνηση: Αντί να χρησιμοποιείς το τηλέφωνο ή να στέλνεις μηνύματα ενώ κάθεσαι, σήκω όρθια ή κάνε μια βόλτα.

Φιλική προς την υγεία εργασία: Σκέψου τη χρήση ενός γραφείου που μπορείς να ρυθμίσεις για να δουλεύεις όρθια. 

Διάβασε επίσης: 

Σανίδα: Το πεντάλεπτο workout που μπορείς να ακολουθείς κάθε μέρα

3 εύκολες διατάσεις για να σταματήσει ο πόνος στην πλάτη

7 μύθοι για τον πόνο στην πλάτη | Τι ισχύει τελικά;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i