Γιαγιά στην Κρήτη γέννησε το εγγόνι της: Πώς μπορεί μια γυναίκα να κυοφορήσει σε μεγάλη ηλικία;

Στα 55 της χρόνια η γυναίκα έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο μωράκι.

Γιαγιά στην Κρήτη γέννησε το εγγόνι της: Πώς μπορεί μια γυναίκα να κυοφορήσει σε μεγάλη ηλικία; iStock

Μια 55χρονη γυναίκα από το Ηράκλειο, αποφάσισε να γίνει παρένθετη μητέρα για την κόρη της, που γεννήθηκε με το σύνδρομο Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH), το οποίο προκαλεί αγενεσία μήτρας. Αυτή η απόφαση της γιαγιάς να κυοφορήσει το εγγόνι της, σίγουρα μάς κάνει να αναρωτηθούμε σχετικά με την ηλικία και την ικανότητα των γυναικών να αποκτούν παιδιά σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Η επιστήμη πίσω από την εγκυμοσύνη σε μεγάλη ηλικία

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM), οι γυναίκες με φυσιολογική μήτρα μπορούν να κυοφορήσουν ανεξαρτήτως ηλικίας, ακόμα και σε περίπτωση απουσίας ωοθηκών. Αυτό σημαίνει ότι γυναίκες που έχουν περάσει την εμμηνόπαυση μπορούν να αποκτήσουν παιδιά με τη βοήθεια ορμονών και μεταφοράς εμβρύων.

Γέννηση μετά την εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική διαδικασία κατά την οποία οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν ορμόνες, αλλά η μήτρα παραμένει λειτουργική. Η Δρ. Lisa Campo-Engelstein εξηγεί στο Healthline ότι οι γυναίκες που επιθυμούν να γίνουν παρένθετες μητέρες μετά την εμμηνόπαυση θα χρειαστούν έγκριση από γιατρό και θα εξεταστούν προσεκτικά για να διασφαλιστεί ότι είναι κατάλληλες υποψήφιοι.

Ωστόσο, οι γυναίκες που κυοφορούν σε προχωρημένη ηλικία αντιμετωπίζουν περισσότερους κινδύνους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως η πρόωρη γέννα, ο διαβήτης κύησης και η προεκλαμψία. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, ενώ είναι δυνατόν για μια γυναίκα 55 ετών ή και μεγαλύτερη να αποκτήσει παιδί, δεν σημαίνει ότι είναι πάντα ασφαλές.

Η περίπτωση της 55χρονης γιαγιάς στην Κρήτη 

Η 55χρονη γυναίκα από το Ηράκλειο της Κρήτης έγινε παρένθετη μητέρα για την κόρη της, η οποία αντιμετώπιζε προβλήματα γονιμότητας λόγω του συνδρόμου Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser (MRKH), που προκαλεί αγενεσία μήτρας. Με στόχο να βοηθήσει την κόρη της να αποκτήσει παιδί, η γιαγιά αποφάσισε να κυοφορήσει το εγγόνι της, ξεκινώντας μια μακρά και δύσκολη διαδικασία.

Η γέννηση του μωρού, που ζύγιζε 3,5 κιλά, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, και φυσικά η γιαγιά εξέφρασε τη χαρά και την ανακούφισή της, δηλώνοντας ότι "30 χρόνια περίμενα και φοβόμουν αυτή τη στιγμή".

 

Διάβασε επίσης: 

Ποιου είδους εγκυμοσύνες μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες για τις γυναίκες και τα μωρά;

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή: Το όριο ηλικία, οι δότες, η παρένθετη μητέρα και όλο το νομικό πλαίσιο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i