Ο γκουρού της διατροφής αποκαλύπτει το "υγιεινό" φαγητό που περιέχει βλαβερές χημικές ουσίες

Είναι πραγματικά υγιεινά τα προϊόντα αυτά;

γκουρού iStock

Οι τάσεις αλλάζουν πιο γρήγορα από όσο μπορούμε να παρακολουθήσουμε. Ένα από τα πιο πολυσυζητημένα θέματα αυτή τη στιγμή είναι η γλουτένη, η πρωτεΐνη που βρίσκεται σε πολλά προϊόντα σίτου, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά.

Παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα των προϊόντων χωρίς γλουτένη, ο καθηγητής Tim Spector, ένας από τους κορυφαίους γκουρού της διατροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο και ιδρυτής της δημοφιλούς εφαρμογής ZOE, προειδοποιεί για τους κινδύνους που κρύβουν αυτά τα "υγιεινά" προϊόντα

Τι είναι η γλουτένη και ποιους επηρεάζει; 

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και σε άλλα δημητριακά. Επηρεάζει περίπου το 1% του πληθυσμού που πάσχει από κοιλιοκάκη, μια σοβαρή αυτοάνοση νόσο όπου το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά αρνητικά στη γλουτένη. Για αυτούς τους ανθρώπους, η κατανάλωση γλουτένης προκαλεί σοβαρά συμπτώματα όπως κοιλιακό πόνο και φούσκωμα.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί που πρέπει να προσέχουν τη γλουτένη. Ένα επιπλέον 13% του πληθυσμού πιστεύει ότι πάσχει από ευαισθησία στη γλουτένη (NCGS), που προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα, όπως φούσκωμα και κενώσεις. Ο καθηγητής Spector τονίζει ότι η αυξανόμενη τάση για προϊόντα χωρίς γλουτένη δεν δικαιολογείται πάντα.

Η πραγματικότητα πίσω από τα Gluten-Free προϊόντα

Σε ένα βίντεο που δημοσίευσε στο TikTok, ο καθηγητής Spector ανάλυσε διάφορους τύπους ζυμαρικών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι επιλογές χωρίς γλουτένη μπορεί να είναι οι λιγότερο υγιεινές.

@tim.spector ‘Don’t be fooled into thinking that if a product is gluten free that means it’s healthier.For the majority of us who aren’t coeliac or don’t have an intolerance, wholegrain alternatives are often less processed !’#timspector #tips #food #healthy #healthyfood #drink ♬ original sound - Tim Spector MD FRCP OBE

 

"Μην παραπλανηθείτε από την ιδέα ότι αν ένα προϊόν είναι χωρίς γλουτένη, είναι και πιο υγιεινό", είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον Spector, πολλά από αυτά τα προϊόντα είναι πλούσια σε χημικά πρόσθετα, όπως οι γαλακτωματοποιητές, που έχουν συνδεθεί με αύξηση περιπτώσεων καρκίνου του εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών.

Έρευνες από το Πανεπιστήμιο του Hertfordshire υποδεικνύουν ότι τα προϊόντα χωρίς γλουτένη περιέχουν συχνά περισσότερα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη σε σχέση με τα αντίστοιχα με γλουτένη. "Δεύτερη και τρίτη επιλογή είναι ότι δεν προσφέρουν κανένα διατροφικό όφελος σε σχέση με τα κανονικά τρόφιμα", σχολίασε η δρ. Rosalind Fallaize, συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Human Nutrition and Dietetics το 2018.

Ποιες εναλλακτικές υπάρχουν;

Αν είσαι από τους ανθρώπους που χρειάζονται επιλογές χωρίς γλουτένη, ο Spector προτείνει να στραφείς σε ζυμαρικά από κόκκινες φακές. Αυτά προσφέρουν παρόμοια ποσότητα φυτικών ινών με τα ζυμαρικά ολικής άλεσης και έχουν περίπου 12% πρωτεΐνη, κάνοντάς τα μια καλύτερη επιλογή. "Δες τις ετικέτες και κάνε μια υγιεινή επιλογή", προσθέτει ο Spector.

Η εμπειρία του καθηγητή Spector, όπως και πολλές μελέτες, δείχνει ότι το να πιστεύουμε ότι τα προϊόντα χωρίς γλουτένη είναι πάντα καλύτερες επιλογές μπορεί να είναι παραπλανητικό. Αντί να ακολουθείς τυφλά τις τάσεις, είναι καλύτερο να ενημερώνεσαι για τα θρεπτικά συστατικά και τις χημικές ουσίες που περιέχουν τα τρόφιμα που καταναλώνεις.

Διάβασε επίσης: 

Μους σοκολάτας με ελάχιστη ζάχαρη, λίγες θερμίδες και χωρίς γλουτένη

Μεσημεριανό χωρίς γλουτένη: 5 νόστιμες συνταγές από τη διατροφολόγο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i