Ακμή: Δερματολόγος προειδοποιεί για τις επικίνδυνες συνέπειες του πιο viral hack της στιγμής!

Μην ρισκάρεις με επικίνδυνες λύσεις που μπορεί να σου προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν

Ακμή iStock

Οι "σύμβουλοι ομορφιάς" εμφανίζονται παντού, και πολλές φορές προσφέρουν συμβουλές που προκαλούν σοκ. Ένα από τα πιο πρόσφατα viral hacks που κυκλοφορεί στο TikTok είναι η ιδέα ότι η ηλιοθεραπεία ή τα ηλιακά εγκαύματα μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της ακμής. Όμως, είναι πραγματικά έτσι; Ας δούμε τις προειδοποιήσεις ειδικών για αυτό το θέμα.

Πολλοί από εμάς βρισκόμαστε σε αναζήτηση τρόπων να βελτιώσουμε την επιδερμίδα μας - ειδικά όταν υπάρχει ακμή. Δυστυχώς, η πίεση των κοινωνικών δικτύων και η επιθυμία για άμεσες λύσεις οδηγούν σε επικίνδυνες αποφάσεις. Ο δερματολόγος Wisam Alwan, κλινικός ερευνητής στη Δερματολογία στο King's College London, επισημαίνει ότι "ο ήλιος δεν είναι φίλος της ακμής. Αντίθετα, μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση".

Είναι αλήθεια ότι η ηλιακή ακτινοβολία και η UV έκθεση χρησιμοποιούνται σε ιατρικές θεραπείες για ορισμένες δερματικές παθήσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλες για την ακμή. Η φωτοθεραπεία, η οποία γίνεται σε ελεγχόμενες συνθήκες, μπορεί να είναι αποτελεσματική, αλλά δεν συγκρίνεται με την αυτοσχέδια ηλιοθεραπεία ή το σολάριουμ. 

Η έρευνα γύρω από την έκθεση στον ήλιο και την ακμή είναι περιορισμένη και πολλές φορές αντικρουόμενη. Μια μελέτη του 2023 με 19,939 συμμετέχοντες ανακάλυψε ότι η μακροχρόνια, χαμηλή έκθεση σε UVB ακτινοβολία μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο μέτριας έως σοβαρής ακμής σε νεαρούς ενήλικες. Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι "η έκθεση στον ήλιο έχει και σοβαρούς κινδύνους, όπως ο καρκίνος του δέρματος".

Ο Karl Lawrence, ερευνητικός συνεργάτης στο King’s College London, τονίζει στο studyfinds ότι "όλες οι μελέτες μέχρι σήμερα δείχνουν ότι οι κίνδυνοι από την ηλιακή ακτινοβολία υπερτερούν των πιθανοτήτων βελτίωσης της ακμής". Το δέρμα μας είναι πολύ ευαίσθητο και οι συνέπειες της UV έκθεσης, όπως τα ηλιακά εγκαύματα, μπορεί να είναι καταστροφικές. Ένα σοβαρό ηλιακό εγκαύματα μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος αργότερα στη ζωή.

Το δέρμα σου και η υγεία σου

Πέρα από τον καρκίνο, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος. "Η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί ζημιά στο κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ρυτίδες και χαλάρωση", προειδοποιεί ο Alwan.

Έχει αποδειχθεί επίσης ότι η UVB ακτινοβολία μπορεί να ενεργοποιήσει τα ανοσοποιητικά κύτταρα, προκαλώντας φλεγμονή και αυξάνοντας την παραγωγή σμήγματος, που είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για την ακμή.

Ποιες είναι οι ασφαλείς επιλογές;

Αντί να βασίζεσαι στον ήλιο για να καθαρίσεις το δέρμα σου, υπάρχουν πολλές ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες ακμής διαθέσιμες. Οι δερματολόγοι συνιστούν τη χρήση τοπικών θεραπειών, αντιβιοτικών, ή φαρμάκων όπως η ισοτρετινοΐνη, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά στη μείωση της ακμής.

Ο Alwan καταλήγει, "Η υγεία του δέρματος σου είναι σημαντική. Μην ρισκάρεις με επικίνδυνες λύσεις που μπορεί να σου προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν".

Διάβασε επίσης: 

Eίναι απαραίτητο τελικά να λουζόμαστε πριν το κούρεμα ή χτένισμα;

Σπυράκια, θαμπάδα, ξηρότητα: Ξέρουμε γιατί μπορεί να εμφανίζεις (αδικαιολόγητα) ένα από τα παραπάνω συμπτώματα

Ακμή στο τριχωτό της κεφαλής: Γιατί εμφανίζεται και πώς να την αντιμετωπίσεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i