Όλοι γνωρίζουμε ότι με την ηλικία έρχονται μικρές "απώλειες", όπως να ξεχνάμε πού βάλαμε τα κλειδιά μας ή το όνομα ενός παλιού φίλου. Τι γίνεται όμως όταν η αλλαγή δεν αφορά τη μνήμη, αλλά την ικανότητα μας να παίρνουμε αποφάσεις για τα οικονομικά μας; Μια νέα έρευνα δείχνει ότι η ευαλωτότητα σε οικονομική εκμετάλλευση – όπως να πέσουμε θύματα απάτης – μπορεί να είναι ένα από τα πρώιμα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ. Και αυτό το σημάδι μπορεί να εμφανιστεί πολύ πριν αρχίσουν τα γνωστά προβλήματα μνήμης!
Τι λέει η έρευνα
Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (USC) και δημοσιεύτηκε στο Cerebral Cortex, εξέτασε έναν συγκεκριμένο τομέα του εγκεφάλου που ονομάζεται ενδορρινικός φλοιός. Αυτή η περιοχή λειτουργεί ως "γέφυρα" μεταξύ της μνήμης (ιππόκαμπος) και της λήψης αποφάσεων (προμετωπιαίος φλοιός). Όσο μεγαλώνουμε, αυτή η γέφυρα αρχίζει να φθείρεται, ιδιαίτερα σε άτομα που βρίσκονται στα πρώτα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ηλικιωμένοι με πιο λεπτό ενδορρινικό φλοιό αισθάνονταν πιο ευάλωτοι σε οικονομική εκμετάλλευση, ειδικά όσοι ήταν άνω των 70 ετών. Αυτό το εύρημα είναι πολύ σημαντικό, διότι δείχνει ότι η οικονομική ευαλωτότητα μπορεί να αποτελέσει ένα από τα πρώτα σημάδια γνωστικής παρακμής.
Γιατί είναι σημαντικό;
Ο καθηγητής ψυχολογίας και οικογενειακής ιατρικής του USC, Δρ. Duke Han, εξηγεί ότι η αξιολόγηση της ευαλωτότητας σε οικονομική εκμετάλλευση θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό ανθρώπων που μπορεί να είναι στα πρώιμα στάδια ήπιας γνωστικής εξασθένησης ή άνοιας, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Μπορεί να φαίνεται ότι η οικονομική ευαλωτότητα είναι κάτι απλό, αλλά η έρευνα δείχνει ότι οι αλλαγές στον εγκέφαλο μπορεί να είναι μέρος του προβλήματος.
"Δεν σημαίνει ότι κάποιος που πέφτει θύμα απάτης έχει οπωσδήποτε Αλτσχάιμερ", διευκρινίζει ο Δρ. Han. Πολλοί παράγοντες – όπως η μοναξιά ή η έλλειψη οικονομικής εμπειρίας – μπορούν να συμβάλουν σε τέτοιες καταστάσεις. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο ενδορρινικός φλοιός φαίνεται να παίζει ρόλο στην οικονομική ευαλωτότητα προσθέτει ένα σημαντικό κομμάτι στο παζλ.
Πώς έγινε η έρευνα;
Για να φτάσουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν πολύ ισχυρό μαγνητικό τομογράφο (7-Tesla MRI) για να μελετήσουν τον εγκέφαλο 97 ηλικιωμένων που δεν είχαν γνωστική εξασθένηση. Μετρήθηκε το πάχος διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου, όπως του ενδορινικού φλοιού, και οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το πόσο ευάλωτοι αισθάνονται σε οικονομική εκμετάλλευση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι με λεπτότερο ενδορρινικό φλοιό είχαν περισσότερες πιθανότητες να αισθάνονται ευάλωτοι.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Η έρευνα αυτή αναδεικνύει την ανάγκη να είμαστε σε εγρήγορση για την υγεία του εγκεφάλου μας, ακόμα και μέσω καθημερινών αποφάσεων, όπως τα οικονομικά μας. Για τους ηλικιωμένους, είναι σημαντικό να συζητούν τα οικονομικά θέματα με την οικογένεια και τους γιατρούς τους, και για τους ειδικούς υγείας, ίσως ήρθε η ώρα να εντάξουν την οικονομική ευαλωτότητα στους ελέγχους ρουτίνας, ειδικά για άτομα άνω των 70.
Αν και η έρευνα δεν λέει ότι όποιος πέφτει θύμα απάτης έχει Αλτσχάιμερ, δείχνει ότι η υγεία του εγκεφάλου μας μπορεί να επηρεάζει τις οικονομικές μας αποφάσεις. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη, τόσο για εμάς όσο και για τους αγαπημένους μας.
Διάβασε επίσης:
Νόσος Αλτσχάιμερ: Το πρώιμο σημάδι που προμηνύει προβλήματα μνήμης
Νόσος Αλτσχάιμερ: Η #1 αιτία εμφάνισης στους νεότερους σύμφωνα με νέα έρευνα
Αλτσχάιμερ: Νέες ελπίδες για τη νόσο-μάστιγα του 21ου αιώνα
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr