Τα μαλλιά μας περνούν από διάφορες αλλαγές είτε λόγω εποχής ή εξαιτίας μεταβολής του lifestyle. Από την άλλη, η εικόνα των μαλλιών μας, που συχνά αποτελεί τον λόγο για το αν μια μέρα θα πάει καλά, είναι και ο καθρέφτης της υγείας μας. Είχες σκεφτεί ποτέ πως τα μαλλιά σου προσπαθούν να σε προειδοποιήσουν σε ό,τι αφορά τον οργανισμό σου με τη μορφή συγκεκριμένων συμπτωμάτων;
Τριχόπτωση
Μπορεί να έχεις παρατηρήσει αρκετές τρίχες στη βούρτσα σου ή στον νιπτήρα του μπάνιου σου, ωστόσο είναι πιθανό η τριχόπτωση αυτή να οφείλεται στην εποχή. Όμως, αν η περίοδος αυτή ξεπεράσει το φυσιολογικό, η αλλαγή αυτή που εντοπίζεις στα μαλλιά σου, ενδέχεται να οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα σιδήρου. Επομένως, αν είσαι vegeterian/vegan ή έχεις δύσκολες περιόδους, μπορεί πράγματι να έχεις αυξημένη τριχόπτωση, εξαιτίας της αναιμίας που αντιμετωπίζεις. Να σημειωθεί πως η επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει γιατί ο χαμηλός σίδηρος μπορεί να προκαλέσει αυτό το σύμπτωμα, ωστόσο σίγουρα έχει κάποια σύνδεση, δεδομένου ότι το χημικό αυτό στοιχείο είναι σημαντικό για διάφορες βιολογικές και χημικές αντιδράσεις.
Αραίωση μαλλιών
Συμβαίνει σε αρκετά άτομα που παρουσιάζουν υποθυρεοειδισμό, κατά τον οποίο δεν παράγονται αρκετές ορμόνες, γεγονός που επηρεάζει την πυκνότητα των μαλλιών, μαζί με άλλα συμπτώματα όπως κούραση, πόνο αρθρώσεων και μυών και αύξηση βάρους. Μία εξέταση της τιμής της TSH θα σου δώσει την απάντηση, σε συνδυασμό με την αξιολόγηση από ειδικό γιατρό, που θα σε καθοδηγήσει για το πώς να προχωρήσεις.
Πιτυρίδα ή κομμάτια ξηροδερμίας
Η πιτυρίδα είναι μία συνήθης κατάσταση, την οποία όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας μπορεί να έχουμε βιώσει. Ωστόσο, η χρόνια πάθηση που αποτελείται από λευκά και κίτρινα κομμάτια ξηροδερμίας ενδέχεται να οφείλεται στη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, όπου τα άτομα με αυτή την πάθηση εμφανίζουν κοκκινίλες και λιπαρό δέρμα. Παράλληλα, το να μην λούζεσαι αρκετά συχνά, η ξηροδερμία και η ευαισθησία σε προϊόντα μαλλιών μπορούν επίσης να οδηγήσουν στην πιτυρίδα.
Γκρίζα μαλλιά
Το να ασπρίζουν τα μαλλιά σου είναι μια φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης, που όλοι οι άνθρωποι θα περάσουν στη ζωή τους, από τη στιγμή που τα ωοθυλάκια της τρίχας δεν παράγουν περισσότερο χρώμα. Ωστόσο, οι άσπρες τρίχες υπογραμμίζουν, επίσης, το άγχος, όπως απέδειξε μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, το οποίο καταστρέφει το DNA και μειώνει το χρώμα στα ωοθυλάκια. Παράλληλα, το οξειδωτικό στρες, μέσω του οποίου οι ελεύθερες ρίζες καταστρέφουν τα κύτταρα και εμποδίζουν την αποκατάσταση του σώματος, επίσης συμβάλλει στο γκριζάρισμα των μαλλιών. Μην ξεχνάμε, βέβαια, πως οι άσπρες τρίχες είναι κάτι το κληρονομικό, αφού μάλιστα υπάρχει ένα συγκεκριμένο γονίδιο - το οποίο ανακαλύφθηκε το 2016, που είναι υπεύθυνο για αυτή τη διαδικασία.
Εύθραυστα μαλλιά
Φυσικά και τα μαλλιά που σπάνε εύκολα είναι αποτέλεσμα ταλαιπωρίας αυτών μέσω αλλαγών στο χρώμα και το σχήμα, ωστόσο ενδέχεται να αποτελούν σύμπτωμα του συνδρόμου Cushing. Σύμφωνα με αυτό, που αποτελεί μία σπάνια πάθηση, παράγεται πολλή κορτιζόλη στον οργανισμό (την ορμόνη του στρες) σε συνδυασμό με υψηλή πίεση, κούραση και πόνους στη μέση.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr