Ποιες παθήσεις μπορείς να αναγνωρίσεις μέσω των ούρων σου; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Πώς μια τροφή μπορεί να επηρεάσει το χρώμα τους και πότε πρέπει να απευθυνθούμε στον γιατρό.

ούρα iStock

Η αλήθεια είναι πως χωρίς να είμαστε γιατροί είμαστε σε θέση να καταλάβουμε κάποια πράγματα για την υγεία μας απλά κοιτάζοντας το χρώμα των ούρων μας και το πόσο καθαρό είναι. Από κει και πέρα, εφόσον διαπιστώσουμε πως κάτι δεν πάει καλά, μια ανάλυση ούρων μπορεί σαφώς να πει πολλά περισσότερα. Η διάγνωση του γιατρού εγκαίρως είναι ζωτικής σημασίας οπότε ας ρίξουμε μια ματιά για τι μπορεί να λένε τα ούρα για την υγεία. 

Διαβάστε Επίσης

Αίμα στα ούρα 

Η επικοινωνία με τον γιατρό πρέπει να είναι άμεση αν δούμε αίμα στα ούρα μας. Θα μπορούσε να προκληθεί από κάτι αρκετά ακίνδυνο, όπως σκληρή άσκηση ή φαρμακευτική αγωγή. Ή μπορεί να είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό, όπως νεφρική νόσο, λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος και/ή ΣΜΝ, ή ακόμα και καρκίνο. 

Μια πιο προσεκτική ματιά

Ορισμένες τροφές και φάρμακα μπορούν να αλλάξουν το χρώμα των ούρων μας. Για παράδειγμα, τα παντζάρια μπορούν να το κάνουν κοκκινωπό ή σκούρο καφέ, τα σπαράγγια μπορούν να το κάνουν πράσινο και τα καρότα μπορούν να το κάνουν πορτοκαλί. Ορισμένα αντιόξινα μπορούν να μετατρέψουν τα ούρα σε μια απόχρωση του μπλε και ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας μπορεί να τα κάνουν πορτοκαλί. 

Μια πιο προσεκτική μυρωδιά

Τα τρόφιμα, οι βιταμίνες και τα φάρμακα μπορούν όλα να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο μυρίζουν τα ούρα μας. Για παράδειγμα, τα σπαράγγια προκαλούν σε μερικούς ανθρώπους μια μυρωδιά που μοιάζει με αμμωνία. Τα ούρα μπορεί επίσης να μυρίζουν πιο έντονα εάν δεν πίνουμε αρκετό νερό ή παίρνουμε συμπληρώματα βιταμίνης Β-6. Αλλά ορισμένες παθήσεις υγείας μπορούν επίσης να το κάνουν. Ο διαβήτης, οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, οι νεφρικές λοιμώξεις και η ηπατική ανεπάρκεια μπορούν όλα να αλλάξουν τον τρόπο που μυρίζουν τα ούρα. 

Ουρολοίμωξη (UTI)

Εάν υπάρχει ουρολοίμωξη, τα ούρα μπορεί να είναι κόκκινα ή καφέ ή να έχουν κηλίδες κόκκινου μέσα. Ή μπορεί το χρώμα να είναι πράσινο ή θολό και να έχει έντονη μυρωδιά. Οι ουρολοιμώξεις συμβαίνουν συνήθως επειδή τα βακτήρια έχουν εισχωρήσει στην ουροδόχο κύστη. Εάν υπάρχει κάψιμο κατά την ούρηση, ο γιατρός θα ζητήσει δείγμα προκειμένου να διαπιστωθεί και να έχει άμεση θεραπεία. 

Υπεργλυκαιμία

Αυτό συμβαίνει όταν έχουμε πάρα πολύ σάκχαρο (γλυκόζη) στο αίμα μας. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης μπορούν επίσης να εμφανιστούν στα ούρα. Δεν μπορούμε να το καταλάβουμε κοιτάζοντας τα, αλλά ο γιατρός μπορεί να το ελέγξει λαμβάνοντας δείγμα. Μπορεί να είναι σημάδι διαβήτη ο οποίος με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο, νεφρική νόσο, τύφλωση και άλλα προβλήματα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβήτης

Εάν υπάρχει υποψία για διαβήτη, ο γιατρός θα ζητήσει εξετάσεις για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν κετόνες στο αίμα και τα ούρα. Το σώμα δημιουργεί τις κετόνες όταν αρχίζει να διασπά το λίπος για ενέργεια, επειδή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη ζάχαρη για ενέργεια όπως θα έπρεπε. Οι κετόνες είναι αυξημένες στη διαβητική κετοξέωση, και αποτελούν επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Αφυδάτωση

Εάν τα ούρα έχουν σκούρο χρώμα και δεν πηγαίνουμε τόσο συχνά όσο συνήθως στην τουαλέτα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν έχουμε αρκετό νερό στο σώμα μας και είμαστε αφυδατωμένοι. Για το λόγο αυτό μπορεί να αισθανόμαστε κούραση, ναυτία και άγχος. 

Εγκυμοσύνη

Μια χημική ταινία από ένα κιτ εγκυμοσύνης φαρμακείου μπορεί να ελέγξει τα ούρα μιας γυναίκας για μια ορμόνη που θα υπάρχει μόνο εάν είναι έγκυος (ονομάζεται ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη ή hCG). Τα αποτελέσματα είναι πολύ πιθανό να είναι ακριβή 5 έως 10 ημέρες μετά από μια χαμένη περίοδο.

Διαβητική Νεφρική Νόσος

Το αφρώδες ούρα μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει περισσότερη πρωτεΐνη στα ούρα από το κανονικό. Αυτό είναι συχνά το πιο πρώιμο σημάδι αυτής της ασθένειας, η οποία είναι η κύρια αιτία νεφρικής ανεπάρκειας. Καταστρέφει τα μικρά αιμοφόρα αγγεία των νεφρών και αυτό οδηγεί το σώμα να κρατά περισσότερο αλάτι, νερό και απόβλητα στο αίμα από ό,τι θα έπρεπε. Ο γιατρός θα ελέγξει τα ούρα για μια πρωτεΐνη που ονομάζεται λευκωματίνη για να διαπιστώσει εάν υπάρχει ΔΝΝ.

Σπειραματονεφρίτιδα

Τα αιματηρά ή αφρισμένα ούρα μπορεί να είναι σημάδι αυτής της ασθένειας. Μπορεί επίσης να κάνει το πρόσωπο ή τους αστραγάλους να πρηστούν και να προκαλέσει μυϊκές κράμπες και φαγούρα στο δέρμα. Συμβαίνει όταν τα μικροσκοπικά φίλτρα σε ένα από τα νεφρά φλεγμαίνουν. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει υγρά και απόβλητα στο σώμα και να προκαλέσει προβλήματα όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή νεφρική ανεπάρκεια. Η σπειραματονεφρίτιδα μπορεί να προκληθεί από διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης μιας λοίμωξης ή μιας αυτοάνοσης νόσου.

Αγγειίτιδα

Εάν αυτή η κατάσταση επηρεάζει τα νεφρά, η ούρηση μπορεί να έχει το χρώμα του τσαγιού και μπορεί να υπάρχει πυρετός και πόνοι στο σώμα. Συμβαίνει όταν τα δικά μας αντισώματα -τα οποία το σώμα παράγει για να καταπολεμήσει τα μικρόβια- επιτίθενται στα μικρά αιμοφόρα αγγεία σε ένα από τα όργανά μας. Μπορεί να οδηγήσει σε αίμα στα ούρα και μπορεί να κάνει τα νεφρά να σταματήσουν να λειτουργούν.

Πέτρες στα νεφρά

Εάν ο γιατρός υποψιάζεται πέτρες στα νεφρά -όταν ορισμένα μέταλλα σχηματίζουν μικροσκοπικά πετρώματα που φράζουν τους σωλήνες που χρησιμοποιούνται για την ούρηση - θα εξετάσει τα ούρα για μόλυνση, αίμα, ασβέστιο και ένα συγκεκριμένο είδος οξέος. Αυτές οι εξετάσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν για διαπίστωση προβλημάτων με το λεπτό έντερο, τους παραθυρεοειδείς αδένες ή τα νεφρά.

Λύκος

Αυτή η ασθένεια συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιτίθεται κατά λάθος σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματός μας. Εάν επηρεάζει τα νεφρά μας (νεφρίτιδα λύκου), μπορεί να προκαλέσει αιματηρά ή αφρώδη ούρα. Πρόκειται για  πάθηση που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες.

Αναφέραμε μόλις 13 πράγματα που μπορούν να "πουν" τα ούρα για την υγεία μας. Θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, πως το σώμα μας μάς μιλάει πάντα απλώς θα πρέπει να μάθουμε να το ακούμε. Εφόσον "ακούσουμε" πράγματα που θα μας θορυβήσουν η επικοινωνία με τον γιατρό πρέπει να είναι δεδομένη και άμεση.   

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i