Διανύουμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας της COVID-19 και είναι πολλοί αυτοί που θα κάνουν τώρα την πρώτη δόση του εμβολίου, που περιμένουν για τη δεύτερη δόση ή ακόμη και προετοιμάζονται για την τρίτη. Σε κάθε περίπτωση, οι παρακάτω χρήσιμες οδηγίες της Unicef για το τι είναι καλό να κάνουμε και τι όχι μετά το εμβόλιο, βοηθούν.
Τι να κάνεις μετά το εμβόλιο
Πιες πολύ νερό: Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι πολύ σημαντικό τόσο πριν όσο και μετά τον εμβολιασμό. Οι πιο κοινές παρενέργειες του εμβολίου περιλαμβάνουν μυικό πόνο, κόπωση, πονοκέφαλο και πυρετό. Η επαρκής ενυδάτωση όχι μόνο θα σε βοηθήσει να μην νιώσεις άρρωστη, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει την ένταση και τη διάρκεια των παρενεργειών.
Φάε ισορροπημένα γεύματα: Υπετροφές όπως τα πράσινα λαχανικά, ο κουρκουμάς και το σκόρδο, που έχουν μεγάλη θρεπτική αξία και ενισχύουν το ανοσοποιητικό, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή σου. Επίσης, τα φρούτα εποχής που είναι πλούσια σε βιταμίνη C μπορούν επίσης να συμβάλουν στην καταπολέμηση των πιθανών παρενεργειών του εμβολίου.
Κοιμήσου τουλάχιστον 7-8 ώρες: Όταν κάνεις ένα εμβόλιο, ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αρχίσει να αναπτύσσεται προστασία. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει τη δράση του ανοσοποιητικού, καθώς όταν κοιμόμαστε το σώμα "ξαναχτίζει" τους αμυντικούς του μηχανισμούς. Επιπλέον, όταν δεν κοιμόμαστε καλά, αυξάνεται το στρες στον οργανισμό, που με τη σειρά του καταστέλει το ανοσοποιητικό.
Κάνε κάποια ελαφριά άσκηση/σωματική δραστηριότητα: Άκου το σώμα σου. Η άσκηση ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, και αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση των παρενεργειών. Συστήνεται όμως να κάνεις κάτι λιγότερο κοπιαστικό συγκριτικά με την ρουτίνα σου, για παράδειγμα να βγεις για ένα χαλαρό περπάτημα.
Μην αμελείς τα μέτρα προστασίας: Το πιο σημαντικό μετά το εμβόλιο, είτε πρόκειται για την πρώτη είτε για τη δεύτερη δόση, είναι να συνεχίσεις να φοράς μάσκα, να πλένεις τα χέρια και να χρησιμοποιείς αντισηπτικό, να προσέχεις τις κοινωνικές αποστάσεις και να αποφεύγεις μέρη με μεγάλο συνωστισμό.
Πονάς τοπικά μετά το εμβόλιο;
Βάλε στην περιοχή μια κρύα κομπρέσα, ένα πανί που θα έχεις βουτήξει σε παγωμένο νερό ή χρησιμοποίησε ένα κρύο επίθεμα αν έχεις στην κατάψυξη για τυχόν αθλητικές ενοχλήσεις.
Τι να μην κάνεις μετά το εμβόλιο
Απόφυγε το αλκοόλ και το κάπνισμα: Παρότι δεν υπάρχουν οργανωμένες επιστημονικές μελέτες που να ποσοστοποιιούν την επίδραση των δύο αυτών συνηθειών στον εμβολιασμό, συστήνεται η αποχή καθώς μπορεί να επιδεινώσουν τυχόν παρενέργειες, κάνοντας την εμπειρία πιο επώδυνη και πιο ενοχλητική. Επιπλέον, το αλκοόλ επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και εάν υπάρχει υπερβολική ποσότητα στον οργανισμό είναι πιθανό να μην είναι τόσο αποτελεσματική η δόση του εμβολίου. Το ίδιο ισχύει και για τις υπερβολές στο κάπνισμα.
Μην θεωρήσεις ότι έχεις πλέον ανοσία στον κορονοϊό: Κανένα εμβόλιο δεν έχει 100% ποσοστό προστασίας. Ακόμη και αν είσαι πλήρως εμβολιασμένη, μπορεί να κολλήσεις ή να μεταδώσεις τον κορονοϊό, και κυρίως τη μετάλλαξη Δέλτα που πλέον επικρατεί. Το εμβόλιο σε προστατεύει κυρίως από σοβαρή νόσηση, νοσηλεία ή και θάνατο, εάν κολλήσεις τη νόσο.
Μην καθυστερήσεις το τεστ εάν έχεις συμπτώματα κορονοϊού: Όπως είπαμε ήδη, ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορεί να κολλήσουν τον ιό.
Μην παραλείψεις άλλα σημαντικά εμβόλια: Εάν κάνεις κάθε χρόνο εμβόλιο για την γρίπη ή αν πρέπει να κάνεις για εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο, συζήτησε με τον παθολόγο σου για το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών. Γενικά, είναι καλό να υπάρχει ένα περιθώριο τουλάχιστον 28 ημερών ανάμεσα στο εμβόλιο για τον κορονοϊό και κάθε άλλο απαραίτητο εμβόλιο.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr