Μπορεί να σου ακούγεται περίεργο, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν έλλειψη σε βιταμίνη D. Ειδικά το χειμώνα, όπου δεν έχουν τόσες ευκαιρίες να εκτεθούν στο φως του ήλιου. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας, οι γυναίκες ηλικίας από 19 έως 50 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν 600 διεθνείς μονάδες βιταμίνης D καθημερινά. Και ενώ πολύ λίγες τροφές είναι φυσικά πλούσιες σε αυτή τη βιταμίνη, υπάρχουν συγκεκριμένα υγιή τρόφιμα που μπορείς να φας ώστε να αυξήσεις την πρόσληψή της, χωρίς να πάρεις κάποιο συμπλήρωμα. Σου προσφέρουμε έξι νόστιμα και υγιή φαγητά.
Ξιφίας (Μονάδες ανά μερίδα: 560) Αυτό το άσπρο ψάρι αποτελεί μία πραγματική διατροφική υπερδύναμη. Μία μερίδα είναι σχετικά χαμηλή σε θερμίδες αλλά υψηλή σε πρωτεΐνες και υγιή λιπαρά. Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης D από τροφές και είναι πολύ νόστιμος(και εύκολος στην προετοιμασία).
ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς απορροφάται καλύτερα η βιταμίνη D; Από τον ήλιο, τις τροφές ή τα συμπληρώματα;
Σολομός (Μονάδες ανά μερίδα: 447) Ακόμα ένα ψάρι πλούσιο φυσικά σε βιταμίνη D. Αν και οι βάσεις δεδομένων δεν προσδιορίζουν πάντοτε τη διατροφική διαφορά στα επίπεδα βιταμίνης D ανάμεσα στον άγριο και στον σολομό εκτροφείου, έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι ο άγριος σολομός περιέχει μέχρι και 25 τοις εκατό περισσότερη βιταμίνη D από το σολομό εκτροφείου.
Τόνος σε κονσέρβα (Μονάδες ανά μερίδα: 154) Ο τόνος σε κονσέρβα είναι εγγύηση. Διαρκεί για πάντα(εντάξει, για πολύ καιρό) και είναι ευέλικτος. Εκτός του ότι αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης D, επίσης παρουσιάζει εξαιρετικά επίπεδα νιασίνης και βιταμίνης Κ.
Χυμός πορτοκάλι (Μονάδες ανά μερίδα:137) Εάν δεν σου αρέσουν πολύ τα ψάρια, μπορείς να πιεις λίγο παραδοσιακό χυμό πορτοκάλι. Είτε αυτό σημαίνει να πιεις ένα ποτήρι το πρωί είτε να προσθέσεις το πορτοκάλι στα αγαπημένα σου ντρέσιν για σαλάτες, περιέχει πολλή βιταμίνη D αλλά και βιταμίνες Α και C, θειαμίνη, φολικό οξύ, κάλιο και φυτικές ίνες.
Γάλα (Μονάδες ανά μερίδα:120) Μπορεί να σου φανεί περίεργο αλλά ναι, σου συστήνουμε να πίνεις ένα μιλκσέικ για να αυξήσεις τα επίπεδα της βιταμίνης D. Το γάλα, ειδικά αυτό που έχει μειωμένα λιπαρά, σου προσφέρει εκτός από την πολύτιμη βιταμίνη και άλλα θρεπτικά στοιχεία, όπως το ασβέστιο, το φώσφορο και τη ριβοφλαβίνη. Καλό είναι ακόμα να γνωρίζεις ότι στην κατηγορία των γαλακτοκομικών είναι και το γιαούρτι, το οποίο περιέχει 80 μονάδες βιταμίνης D ανά μερίδα.
Κρόκοι αυγού (Μονάδες ανά μερίδα:41) Ξέχασε το "πρέπει να τρως μόνο το ασπράδι του αυγού". Η βιταμίνη D στα αυγά υπάρχει μόνο στον κρόκο, ο οποίος είναι και πολύ πιο γευστικός. Επίσης, φρόντισε να αγοράζεις αυγά ελευθέρας βοσκής καθώς, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Γεωργικών και Διατροφικών Επιστημών στη Γερμανία, αυτά περιέχουν επίπεδα βιταμίνης D που είναι τρεις ή τέσσερις φορές υψηλότερα από τα συμβατικά αυγά. Γιατί; Επειδή τα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής περιφέρονται έξω και εκτίθενται σε περισσότερο ηλιακό φως!
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr