Το να γίνεις μητέρα, έχοντας ένα αυτοάνοσο νόσημα, δεν είναι εύκολο, δεν είναι όμως και απαγορευτικό όπως ήταν σύνηθες τα παλαιότερα χρόνια, εξηγεί η Αθανασία Παππά, ασθενής με χρόνιο νόσημα η ίδια και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ). Η Αθανασία, έχει ζήσει η ίδια δύο εγκυμοσύνες και μπορεί να μιλήσει από προσωπική εμπειρία, χάρη όμως στη συνεχή συνεργασία της με επιστήμονες που ασχολούνται με τα ρευματικά νοσήματα, μπορεί να μας μεταφέρει έγκυρα τις πληροφορίες και τις εξελίξεις σε αυτό τον τομέα.
Ρευματικά και εγκυμοσύνη: Γίνεται; Και γίνεται με ασφάλεια;
Η επιθυμία εγκυμοσύνης και η μητρότητα είναι ένα επιπλέον άγχος το όποιο συνοδεύεται από φόβο. Οι ρευματικές παθήσεις είναι συχνές στην αναπαραγωγική ηλικία των γυναικών ηλικίας 19-46 ετών. Συνέπεια αυτού είναι, οι γιατροί να βρίσκονται αντιμέτωποι με τις δύσκολες επιλογές, σχετικά με το βέλτιστο θεραπευτικό σχήμα, χωρίς αυτό να προκαλεί δυσμενείς επιπτώσεις στην εγκυμοσύνη.
Τι έχουνε παρατηρήσει οι γιατροί σχετικά με τα ρευματικά και την εγκυμοσύνη; Συνήθως στις γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα, κατά τη διάρκεια της κύησης η νόσος «κοιμάται» ή είναι πολύ λιγότερο δραστήρια. Δυστυχώς όμως, αυτό είναι παροδικό και οι υποτροπές εμφανίζονται αμέσως μετά τον τοκετό και παραμένουν επ´ αόριστον.
Ρευματικά και εγκυμοσύνη: Τι να θυμάσαι
Ο επαρκής έλεγχος της νόσου όταν προγραμματίζεται μία εγκυμοσύνη και κατά τη διάρκειά της είναι κρίσιμης σημασίας για να διασφαλιστεί η βέλτιστη υγεία της μητέρας και του βρέφους, τονίζουν όλοι οι ειδικοί. Αντίθετα, αν η ρευματική νόσος δεν ελέγχεται, έχει ως συνέπεια αυξημένες ανεπιθύμητες εκβάσεις κύησης, πχ. επιπλοκές, πρόωρους τοκετούς, μικρά νεογνά για την ηλικία κύησης κ.α
Σχεδιάζεις να μείνεις έγκυος; Συζήτησε με τον γιατρό σου
«Το να έχεις μια ρευματική πάθηση δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να μείνεις έγκυος, αλλά ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερος χρόνος από ότι συνήθως για να συλλάβεις» μας λέει η Αθανασία Παππά. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως η ενεργότητα της νόσου ή τα φάρμακα που μπορεί να παίρνεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι εάν η νόσος ελέγχεται επαρκώς, οι 3 στις 4 γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα μένουν έγκυες μέσα σε 1 έτος προσπάθειας. Γενικότερα, ωστόσο, ο επαρκής έλεγχος της νόσου μπορεί να σε βοηθήσει να μείνεις έγκυος πιο σύντομα.
- Συζήτησε εγκαίρως τον προγραμματισμό για μια εγκυμοσύνη με την ομάδα φροντίδας της υγείας σου (π.χ. με τον γενικό γιατρό, το νοσηλευτή, το ρευματολόγο, το μαιευτήρα, τη μαία και το φαρμακοποιό σου). Παρότι είναι σημαντικό, μόνο περίπου 1 στις 5 ασθενείς ζητά καθοδήγηση από το ρευματολόγο της πριν μείνει έγκυος. Συζητώντας τα σχέδιά σου με περισσότερους από έναν ειδικούς, θα μπορέσεις να έχεις ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας και απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σου
- Ίσως ανησυχείς μήπως κληροδοτήσεις τη νόσο στα παιδιά σου. Ωστόσο, για τους περισσότερους τύπους αρθρίτιδας, οι πιθανότητες να περάσει η νόσος στα παιδιά είναι μικρές.
- Μερικές γυναίκες ανησυχούν ότι ο κίνδυνος αποβολής ή γενετικών ανωμαλιών είναι αυξημένος. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, εάν αποφεύγονται ορισμένα φάρμακα, ο κίνδυνος σημαντικών γενετικών ανωμαλιών δεν είναι υψηλότερος από αυτόν του γενικού πληθυσμού (περίπου 2% των γεννήσεων). Παρότι οι αποβολές ενδέχεται να είναι λίγο πιο συχνές από το συνηθισμένο ποσοστό του 10-15%, αυτό μπορεί να οφείλεται στο πόσο καλά ελέγχονται τα συμπτώματα και σε συγκεκριμένα φάρμακα. Θα πρέπει να συζητήσεις σχετικά με αυτήν, αλλά και κάθε άλλη ανησυχία σου με τους γιατρούς που σε παρακολουθούν.
- Ο έλεγχος των συμπτωμάτων πριν από την εγκυμοσύνη είναι απαραίτητος προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή υγεία, τόσο για σένα όσο και για το μωρό σου. Αυτό μπορεί επίσης να συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας πρόωρου τοκετού, χαμηλού βάρους γέννησης του μωρού ή αποβολής.
- Η περίοδος μετά τη γέννηση μπορεί να είναι δύσκολη καθώς αρχίζεις να αντιμετωπίζεις τις απαιτήσεις της φροντίδας του μωρού, αλλά μπορεί να γίνει ακόμα πιο δύσκολη εάν η νόσος σου δεν ελέγχεται καλά. Επιπλέον, πολλές ασθενείς παρουσιάζουν παρόξυνση των συμπτωμάτων μετά τον τοκετό, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την ικανότητά τους να θηλάσουν, σε περίπτωση που το επιθυμούν. Η αποτελεσματική θεραπεία και ο έλεγχος των συμπτωμάτων μετά τον τοκετό θα σε βοηθήσουν να φροντίσεις τον εαυτό σου και το μωρό όσο το δυνατό καλύτερα.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr