Από τη Νανά Τσουμάκη, Σύμβουλο Εκπαίδευσης www.athinaedu.com
Η σχολική χρονιά μπορεί να φτάνει στο τέλος της όμως ο ρόλος του γονέα στην εκπαιδευτική πορεία του παιδιού του δεν εξαρτάται από την σχολική χρονιά. Είναι 12 μήνες το χρόνο 365 μέρες.
Το σχολείο, σε όλες τις βαθμίδες του, κατέχει σημαντικό ρόλο στη μάθηση των παιδιών. Το σχολείο δίνει το ερεθίσματα και μαθαίνει στα παιδιά τον τρόπο με τον όποιο μπορούν να αποκτήσουν καινούριες γνώσεις. Είναι χώρος μάθησης ενώ το οικογενειακό περιβάλλον είναι ο χώρος στον οποίο το παιδί μπορεί να μορφωθεί, δηλαδή έχει το περιβάλλον που χρειάζεται ώστε να μπορεί να εφαρμόσει αυτά που έμαθε στην πράξη.
Γιατί είναι σημαντικό για το παιδί σας να σας δει να προσπαθείτε και να «ζορίζεστε»
Είσαι ευτυχισμένη με τη ζωή σου; Κάνε το τεστ ψυχολογίας!
Κάθε παιδί έχει δική του προσωπικότητα
Τα παιδιά μαθαίνουν όταν αναπτύσσεται η γνωστική και συναισθηματική τους αντίληψη. Όταν αποκτούν γνώσεις (μαθαίνουν κάτι καινούριο) και τις τοποθετούν σε αυτά που ήδη γνωρίζουν και αισθάνονται. Αυτό ονομάζεται «νοημοσύνη». Όλοι οι άνθρωποι έχουμε ένα συνδυασμό ειδών νοημοσύνης (Γλωσσική, Λογικομαθηματική, Κιναισθητική, Νατουραλιστική, Χωροταξική, Μουσική, Διαπροσωπική, Ενδοσκοπική και πνευματική νοημοσύνη). Κάθε άτομο μπορεί να αναπτύξει τις νοημοσύνες του σε επαρκές επίπεδο με ενθάρρυνση, εμπλουτισμό και κατάλληλη καθοδήγηση. Οι νοημοσύνες συνεργάζονται και πάντα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
Οι γονείς δημιουργούν μια σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ του παιδιού, του σχολείου και τους ίδιους. Επιδιώκουν να έχει το παιδί στενή σχέση με το σχολείο, να μοιράζεται τις ανησυχίες του και να επικοινωνεί αποτελεσματικά ώστε το παιδί να βρίσκεται σε ένα ευχάριστο περιβάλλον μάθησης όπου οι ανησυχίες και οι επιθυμίες του ακούγονται και πετυχαίνει τους στόχους του. Η σχέση αυτή είναι σαν ένα ισοσκελές τρίγωνο. Όλες οι πλευρές έχουν το δικαίωμα να βλέπουν τα πράγματα από την δική τους οπτική γωνία αλλά στο τέλος συνεργάζονται ώστε να φτιάξουν το τρίγωνο.
Οι γονείς είναι συνοδοιπόροι στην πορεία του παιδιού τους
Σαν γονείς δεν βοηθάμε τα παιδιά μας με το να τους δίνουμε λύσεις στα προβλήματα τους. Πρέπει με την οποιαδήποτε ευκαιρία να τους βάζουμε σε σκέψη ώστε να αναγνωρίζουν τις επιλογές που έχουν, να διαλέγουν τι τους ταιριάζει και να βρίσκουν τρόπους να τις υλοποιούν. Το παιδί μου διαβάζει και εγώ σαν γονέας το στηρίζω με το να του έχω τις ανάγκες διαβίωσής του καλυμμένες (φαγητό, ρούχα, δωμάτιο), επικοινωνία ώστε να μπορεί να μοιράζεται τις ανησυχίες του μαζί μου, παροχές (σχολείο, φροντιστήριο, σύμβουλο εκπαίδευσης και σταδιοδρομία) όπου και όποτε χρειάζεται και στήριξη όποτε την ζητήσει.
Ο ρόλος του γονέα είναι σαν τον φάρο. Παρέχει σταθερότητα και ασφάλεια. Προστατεύει χωρίς να παρεμβαίνει, επιτρέπει στο παιδί του να κάνει τις επιλογές του, αφού του δώσει ερεθίσματα μέσα από το περιβάλλον του. Τέλος του δίνει το δικαίωμα να αναλαμβάνει ευθύνες.
Ο ρόλος του γονέα στην εκπαιδευτική πορεία του παιδιού του είναι πολύπλευρος, ουσιαστικός και γεμάτος αγάπη και ενδιαφέρον για την κοινωνική, προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη του.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr