Από τη Βάνα Ρόζου, υποψήφια διδάκτορα ΕΚΠΑ, διδάσκουσα σχολής Εκπαίδευσης Mediterranean College.
Πόσο έξυπνο είναι το παιδί μου; Πώς μπορώ να το βοηθήσω να εξελιχθεί; Θα είναι καλός μαθητής στο σχολείο; Ερωτήσεις που για χρόνια βασάνιζαν –και θα βασανίζουν– τους γονείς. Τα καλά νέα: Σήμερα, με «εργαλείο» τη θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης του Gardner, μπορούμε να κατανοήσουμε τους εξατομικευμένους τρόπους μάθησης και τις ξεχωριστές ανάγκες κάθε παιδιού. Και παρότι η θεωρία του μετράει σχεδόν 30 χρόνια αναγνώρισης από την επιστημονική κοινότητα, είναι πάντα επίκαιρη.
Οι 8 διαφορετικοί τύποι νοημοσύνης
Όλοι οι τύποι νοημοσύνης μπορούν να αναπτυχθούν όταν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Μάλιστα, όταν η μάθηση και η διδασκαλία βασίζονται στους τύπους νοημοσύνης και στην ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία του κάθε παιδιού, τότε και το παιδί μαθαίνει πιο αποτελεσματικά. Στόχος πλέον των σύγχρονων μαθησιακών στρατηγικών είναι να βοηθάμε το παιδί να ανακαλύψει το ίδιο τις δυνάμεις του, να εντοπίσει τυχόν αδυναμίες του και να εργαστεί πάνω σε αυτές ενεργοποιώντας όλους τους τύπους νοημοσύνης του. Μπορούμε όμως κι εμείς οι γονείς να ενισχύσουμε τις δεξιότητες και την ανάπτυξη του παιδιού μας επιλέγοντας δραστηριότητες που βασίζονται στην ξεχωριστή προσωπικότητά του.
1. Η «λεκτική-γλωσσική νοημοσύνη»
Αναφέρεται στην ικανότητα χρήσης του γραπτού και προφορικού λόγου και της διατύπωσης επιχειρημάτων ώστε να επιτυγχάνει ορισμένους σκοπούς, όπως πληροφόρηση, καθοδήγηση, επεξήγηση ή συγκίνηση. Πώς την αναγνωρίζεις: Στο παιδί αρέσει να γράφει, να διαβάζει, μαθαίνει εύκολα ορθογραφία και του αρέσει να μιλάει. Εξάσκησέ την: Διαλέξτε μαζί με το παιδί παραμύθια και βιβλία με εικόνες και διαβάστε τα, συζητώντας το περιεχόμενο και την εικονογράφηση.
Να γράψω το παιδί στον παιδικό σταθμό;
2. Η «λογικομαθηματική νοημοσύνη»
Αφορά την ικανότητα της λογικής και σκέψης και επίλυσης προβλημάτων. Υπάρχει καλή κατανόηση σχέσεων ανάμεσα στα φαινόμενα, φυσικά, κοινωνικά, οικονομικά, και στις μαθηματικές πράξεις.
Πώς την αναγνωρίζεις: Στο παιδί αρέσουν τα παζλ και οι γρίφοι, πειραματίζεται και μαθαίνει πιο αποτελεσματικά κατηγοριοποιώντας πληροφορίες, κάνοντας συσχετίσεις, μετρήσεις και δημιουργώντας πίνακες και γραφικές παραστάσεις.
Εξάσκησέ την: Τα παζλ, δισδιάστατα ή τρισδιάστατα, είναι εξαιρετικά παιχνίδια που ικανοποιούν τα παιδιά με λογικομαθηματική νοημοσύνη.
3. Η «νοημοσύνη του χώρου»
Αναφέρεται στην ικανότητα της αντίληψης των διαστάσεων του χώρου, τη νοητική τους επεξεργασία και τροποποίηση και την κατανόηση της ισορροπίας.
Πώς την αναγνωρίζεις: Το παιδί έχει οξεία παρατηρητικότητα, παρατηρεί πολλές λεπτομέρειες, διαβάζει εύκολα χάρτες, έχει καλή αίσθηση των χρωμάτων, σκιτσάρει και σχεδιάζει. Φαντάζεται με μεγάλη λεπτομέρεια, δημιουργεί νοητικές εικόνες και προσανατολίζεται εύκολα.
Εξάσκησέ την: Οργανώστε με το παιδί εξόρμηση στη γειτονιά σας, βγάλτε φωτογραφίες, τραβήξτε βίντεο και φτιάξτε μαζί ένα διαδραστικό χάρτη! Θα το απολαύσει και θα εξασκήσει όλες τις ικανότητές του.
4. Η «κιναισθητική νοημοσύνη»
Σχετίζεται με την ικανότητα ελέγχου και επιδέξιου χειρισμού των κινήσεων του σώματος. Πώς την αναγνωρίζεις: Χαρακτηριστικά της είναι ο καλός έλεγχος του σώματος και ο συγχρονισμός. Το παιδί αγαπά τα σπορ και θυμάται περισσότερο ό,τι έκανε χρησιμοποιώντας το σώμα του.
Εξάσκησέ την: Γράψε το παιδί σε μια θεατρική ομάδα και βοήθησέ το να διαλέξει ένα άθλημα που θα του ταιριάζει.
5. Η «μουσική νοημοσύνη»
Είναι η αντίληψη, η διάκριση της μουσικής, του ρυθμού, του τόνου, με ανεπτυγμένη ικανότητα μουσικής σύνθεσης και δημιουργίας.
Πώς την αναγνωρίζεις: Το παιδί αντιλαμβάνεται καλά και γοητεύεται από τους ήχους και τους ρυθμούς της φύσης όπως των πουλιών, των κυμάτων ή των καταιγίδων. Ανταποκρίνεται ενεργά στη μουσική, χορεύει, χτυπά τα χέρια ή τα πόδια ή κινείται ρυθμικά, έχει ρυθμό, παίζει μουσικά όργανα, τραγουδά, σφυρίζει.
Εξάσκησέ την: Πρότεινε στο παιδί να ξεκινήσει την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου ή γράψ’ το σε μια ομάδα μουσικοχορευτικής έκφρασης.
6. Η «ενδοπροσωπική νοημοσύνη»
Αναφέρεται στην ικανότητα της αναγνώρισης και διάκρισης των συναισθημάτων του ατόμου, μέσα από τα οποία καταφέρνει το άτομο να φτάσει στην αυτογνωσία και να αναγνωρίζει τα συναισθήματα των άλλων.
Πώς την αναγνωρίζεις: Το παιδί είναι συνήθως ντροπαλό, έχει επίγνωση των δυνατοτήτων και των αδυναμιών του, ελέγχει σε μεγάλο βαθμό τις παρορμήσεις του, απολαμβάνει να μένει μόνο του και να εργάζεται ή να μελετά μόνο του, να σκέφτεται και να αυτοαξιολογείται.
Εξάσκησέ την: Η συμμετοχή σε μια θεατρική ομάδα θα βοηθήσει το παιδί να εκφράζεται και να επικοινωνεί με τους γύρω του. Ενθάρρυνέ το να εκφράζει τα συναισθήματά του – τα παραμύθια με θέμα τους τα συναισθήματα είναι ένα πολύ καλό εργαλείο.
7. Η «διαπροσωπική νοημοσύνη»
Είναι η ικανότητα της ενσυναίσθησης, της διάκρισης και κατανόησης των συναισθημάτων των άλλων.
Πώς την αναγνωρίζεις: Αυτό το παιδί είναι κοινωνικό, κατανοεί σε μεγάλο βαθμό τα συναισθήματα των άλλων, έχει πολλούς φίλους, επικοινωνεί καλά, του αρέσει να εργάζεται σε ομάδες, μεσολαβεί στην επίλυση συγκρούσεων.
Εξάσκησέ την: Οποιαδήποτε ομαδική δραστηριότητα και παιχνίδι –έξω από το σπίτι ή επιτραπέζιο– θα διασκεδάσει και θα ενισχύσει την ξεχωριστή νοημοσύνη του παιδιού σου.
8. Η «νατουραλιστική νοημοσύνη»
Αναφέρεται στην ικανότητα κριτικής σκέψης απέναντι στο περιβάλλον, τα χαρακτηριστικά και στις ανάγκες του.
Πώς την αναγνωρίζεις: Κατανοεί την αλληλεξάρτηση του ανθρώπου με το περιβάλλον, χαίρεται να εξερευνά, να κατηγοριοποιεί και να ταξινομεί, αγαπά τα φυτά, τα ζώα και τα δέντρα, φροντίζει τα λουλούδια, τα ζώα, τον κήπο, κάνει συλλογές φυτών, εκπαιδεύει τα ζώα, σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον. Μαθαίνει πιο αποτελεσματικά μέσω της αλληλεπίδρασης με φυσικά φαινόμενα είτε μέσα στην τάξη είτε έξω στη φύση.
Εξάσκησέ την: Κάνε δώρο στο παιδί σου ένα μίνι σετ κηπουρικής και ανακαλύψτε μαζί ένα ωφέλιμο και διασκεδαστικό χόμπι.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr