Ποια είναι η σημαντική έλλειψη που έχει το 80% των εγκύων;

Τα συμπληρώματα μπορεί να μην αρκούν - πώς μπορείς να προστατέψεις την υγεία σου και του μωρού σου.

έλλειψη iStock

Μπορεί να προσέχεις τη διατροφή σου στην εγκυμοσύνη, να παίρνεις συμπληρώματα και να ακολουθείς τις οδηγίες του γιατρού σου, όμως η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα σημαντικό διατροφικό ζήτημα που επηρεάζει τη μεγάλη πλειοψηφία των εγκύων γυναικών, και αυτό είναι η έλλειψη σιδήρου. Σύμφωνα με την Elaine McCarthy, λέκτορα στη διατροφή στο University College Cork, και άρθρο της στο The Conversation, πάνω από το 80% των εγκύων γυναικών στην Ιρλανδία εμφανίζουν έλλειψη σιδήρου μέχρι το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, παρά το γεγονός ότι είναι κατά τα άλλα υγιείς. Γιατί συμβαίνει αυτό και τι μπορείς να κάνεις για να το αποφύγεις;

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο σίδηρος;

Ο σίδηρος είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι στην εγκυμοσύνη. Παίζει τεράστιο ρόλο στη μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα τόσο για εσένα όσο και για το μωρό σου. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν έχεις αρκετό σίδηρο, το σώμα σου δεν μπορεί να μεταφέρει επαρκές οξυγόνο στα κύτταρα, και τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται πιο δύσκολα. Μπορεί να αισθάνεσαι κόπωση, αδυναμία, ακόμα και να έχεις αναιμία.

Αλλά τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να επηρεάσει και την ανάπτυξη του μωρού σου. Έρευνες έχουν δείξει ότι η χαμηλή πρόσληψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού, με μακροπρόθεσμες συνέπειες στη σκέψη, τη συμπεριφορά και τις κινητικές του δεξιότητες.

Τι έδειξε η νέα έρευνα;

Μια πρόσφατη έρευνα, που διεξήχθη από μια ομάδα ειδικών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και το Masonic Institute of the Developing Brain, παρακολούθησε 641 έγκυες γυναίκες στην Ιρλανδία. Οι γυναίκες ήταν όλες στο πρώτο τους παιδί και οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος στις 15, 20 και 33 εβδομάδες της εγκυμοσύνης τους για να μετρήσουν τα επίπεδα σιδήρου τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας; Στις 15 εβδομάδες το 20% των γυναικών είχε έλλειψη σιδήρου, αλλά καμία δεν είχε αναιμία. Μέχρι τις 33 εβδομάδες όμως, το ποσοστό αυτό εκτοξεύθηκε στο 80%. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες έπαιρναν σίδηρο ως συμπλήρωμα.

Γιατί δεν αρκούν τα συμπληρώματα;

Περίπου το 75% των γυναικών στην έρευνα έπαιρναν συμπληρώματα σιδήρου που συμμορφώνονταν με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, δηλαδή, περίπου 15-17 mg σιδήρου την ημέρα. Ωστόσο, τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα τους έδειξαν ότι αυτό δεν ήταν αρκετό για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες του σώματός τους, ειδικά προς το τέλος της εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ανάγκες για σίδηρο αυξάνονται δραματικά κατά την εγκυμοσύνη. Ο οργανισμός σου χρειάζεται περίπου δέκα φορές περισσότερο σίδηρο απ’ ό,τι πριν μείνεις έγκυος, καθώς πρέπει να καλύψει τις ανάγκες τόσο τις δικές σου όσο και του μωρού σου.

Τι μπορείς να κάνεις;

Οι ερευνητές προτείνουν ότι οι γυναίκες πρέπει να ελέγχονται τακτικά για έλλειψη σιδήρου από την αρχή της εγκυμοσύνης. Για να είσαι σίγουρη ότι έχεις επαρκή επίπεδα σιδήρου, υπάρχουν μερικά απλά βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις:

Έλεγχος σιδήρου: Συζήτησέ το με τον γιατρό σου και ζήτησε να ελεγχθούν τα επίπεδα σιδήρου σου στην αρχή της εγκυμοσύνης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό τυχόν ελλείψεων νωρίς, ώστε να μπορείς να πάρεις τα κατάλληλα μέτρα.

Σίδηρος από τη διατροφή: Βάλε στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως το κόκκινο κρέας, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα. Ο σίδηρος από ζωικές πηγές απορροφάται καλύτερα, αλλά και οι φυτικές πηγές μπορούν να βοηθήσουν.

Πρόσθετα συμπληρώματα: Αν είσαι ήδη σε συμπληρώματα σιδήρου, μπορεί να χρειαστεί να συζητήσεις με τον γιατρό σου την αύξηση της δόσης καθώς προχωράει η εγκυμοσύνη.

Ο σίδηρος δεν είναι λεπτομέρεια

Η έλλειψη σιδήρου είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοείς. Ακόμα και αν νομίζεις ότι κάνεις τα πάντα σωστά, πρέπει  να παρακολουθείς τα επίπεδα σιδήρου σου και να φροντίζεις να παίρνεις επαρκείς ποσότητες, τόσο από τη διατροφή σου όσο και από συμπληρώματα, αν χρειαστεί. Ο σίδηρος είναι το "καύσιμο" της εγκυμοσύνης και η επάρκειά του είναι απαραίτητη για μια υγιή μητέρα και ένα υγιές μωρό. 

Διάβασε επίσης: 

7 αλήθειες για τη γονιμότητα και οι συμβουλές που πρέπει να γνωρίζεις σε κάθε ηλικία

9 έξυπνοι τρόποι να αυξήσεις τη γονιμότητα σου φυσικά

Ποιου είδους εγκυμοσύνες μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες για τις γυναίκες και τα μωρά;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i